Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πάνω από 21.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στον κόσμο, σύμφωνα με τη Unicef

- Advertisement -

Στα 7,6 εκατομμύρια παγκοσμίως μειώθηκε το 2010 ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν ετησίως πριν φτάσουν στην ηλικία των πέντε ετών, σε σχέση με το 1990 που ο αριθμός αυτός άγγιζε τα 12 εκατομμύρια, όπως ανακοίνωσαν η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας…
Υπολογίζεται ότι 12.000 λιγότερα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από ό,τι πριν από μια δεκαετία, τονίζουν η UNICEF και ο ΠΟΥ στην ετήσια έκθεσή τους για την παιδική θνησιμότητα.

Ακόμα και στην υποσαχάρια Αφρική όπου το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας είναι πολύ υψηλότερο, υπάρχει σημαντική βελτίωση, καθώς οι θάνατοι των παιδιών μειώθηκαν στο μισό και πλέον την τελευταία δεκαετία, ένδειξη ότι ακόμα και στις πιο φτωχές περιοχές έχει σημειωθεί πρόοδος, δήλωσε ο Αντονι Λέικ, εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF.

«Παρά τη βελτίωση, πάνω από 21.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν» τόνισε ο Λέικ.

Στο διάστημα από το 1990 ως το 2010 ο ετήσιος αριθμός θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε μειώθηκε σε 57 ανά 1.000 γεννήσεις από 88 ανά 1.000 γεννήσεις το 1990.

Παρ΄όλα αυτά, η μείωση της παιδικής θνησιμότητας δεν αγγίζει τους στόχους που έθεσαν τα Ηνωμένα Εθνη το 2000 για μείωση του αριθμού των θανάτων κατά τα δυο τρίτα ως το 2015 και σύμφωνα με το UNICEF και τον ΠΟΥ χρειάζονται περισσότερα χρήματα.

«Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η επένδυση στην υγεία των παιδιών είναι μια καλή επένδυση και ένδειξη ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στα επόμενα χρόνια» δήλωσε η δόκτωρ Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με την Τσαν, πολλοί είναι οι παράγοντες που συντελούν στη μείωση του ποσοστού της παιδικής θνησιμότητας, ανάμεσά τους η μεγαλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για να νεογέννητα, πρόληψη και θεραπεία των παιδικών ασθενειών, εμβολιασμοί και πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε καλύτερη διατροφή.

«Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε ο,τιδήποτε εξασφαλίζει υγεία παγκοσμίως» τόνισε ο Ιαν Πετ, επικεφαλής των Συστημάτων Υγείας και Στρατηγικού προγραμματισμού της UNICEF.

Ο Πετ τόνισε για παράδειγμα ότι η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε καθιέρωσε τον Απρίλιο τη δωρεάν παροχή ιατρικής φροντίδας για παιδιά και μητέρες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού παιδικής θνησιμότητας στη χώρα.

«Πολλές ακόμα χώρες προσπαθούν να κάνουν το ίδιο» τόνισε ο Πετ.

Η Σιέρα Λεόνε είναι μεταξύ των πέντε χωρών στις οποίες σημειώθηκε η μεγαλύτερη πρόοδος την τελευταία δεκαετία, μαζί με το Νίγηρα, το Μαλάουι, τη Λιβερία και το Τιμόρ-Λέστε.

Περίπου οι μισοί από τους θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, σημειώθηκαν σε μόλις πέντε χώρες το 2010: στην Ινδία, τη Νιγηρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Πακιστάν και την Κίνα.

Σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF και του ΠΟΥ πάνω από το 40% των θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, σημειώνονται κατά τον πρώτο μήνα της γέννησης και πανω από το 70% κατά το πρώτο έτος της ζωής τους.

Οι θάνατοι μεταξύ παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών είναι περισσότεροι στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία, με το 82% των θανάτων να σημειώνονται στις περιοχές αυτές το 2010, ενώ το 1990 το ποσοστό αυτό ήταν 69%.

Στην υποσαχάρια Αφρική, ένα στα οχτώ παιδιά και στη νότια Ασία ένα στα 15 παιδιά πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν τα πέντε τους χρόνια, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες πεθαίνει ένα στα 143 παιδιά.

Πηγή: dete.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog