Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πληρώνουν οι νεόνυμφοι- Ειδικό τέλος και στους πολιτικούς γάμους

- Advertisement -

Από 30 έως 160 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν όσοι κανονίζουν πολιτικό γάμο, μιας και πολλοί δήμοι της χώρας το τελευταίο διάστημα, επικαλούμενοι την αύξηση των λειτουργικών εξόδων τους, επιβάλλουν ειδικό τέλος “γάμου”…

Το ειδικό τέλος, σύμφωνα με πλήθος δήμων της χώρας, προκύπτει από την αύξηση των λειτουργικών εξόδων τους, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των πολιτικών γάμων σε σχέση με τους θρησκευτικούς, που είναι απόρροια και της οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα,για να δικαιολογήσουν, το “τέλος γάμου”, συνοδεύουν τη γαμήλια τελετή με μια σειρά από παροχές, όπως δώρα προς τους νεόνυμφους, ζωντανή μουσική, οπτικοακουστικά εφέ κ.ά.

Μεταναστεύουν για να γλυτώσουν την επιβάρυνση

Η εξέλιξη προκαλεί “εξαγωγές” γάμων από τους τόπους κατοικίας των νεονύμφων σε άλλους δήμους όπου δεν υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση, πέραν των παραβόλων των 36 ευρώ (2 Χ 18 ευρώ) που προβλέπει η νομοθεσία. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του φέρνει φαινόμενα “ντόμινο”, με πολλούς δήμους να υποχρεώνονται να επιβάλλουν κι αυτοί το τέλος για να ανακόψουν τους “εισαγόμενους” από γειτονικές περιοχές.

Από την άλλη, στους περισσότερους δήμους όπου έχει θεσμοθετηθεί το πρόσθετο τέλος προβλέπεται χαμηλότερη τιμή για τους δημότες και υψηλότερη για τους μη δημότες, ενώ σε άλλους όπως της Νέας Σμύρνης υπάρχει επιβάρυνση μόνο στους μη δημότες.

Τον τίτλο του “πρωταθλητή” σε ό,τι αφορά το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης διεκδικεί ο δήμος Αλεξανδρούπολης.

Εκεί, τα τελευταία δύο χρόνια, οι δημότες Αλεξανδρούπολης πληρώνουν 120 ευρώ επιπλέον για την τέλεση του γάμου τους, ενώ το κόστος για τους μη δημότες φτάνει τα 160 ευρώ.

Τον περασμένο Ιούλιο επέβαλε “τέλος γάμου” και ο γειτονικός Δήμος Σουφλίου, ορίζοντας την τιμή του στα 50 ευρώ για τους δημότες και στα 100 για τους “εισαγόμενους”. “Ερχόταν κατά δεκάδες από την Αλεξανδρούπολη για να παντρευτούν εδώ χωρίς κόστος και αποφασίσαμε να βάλουμε κι εμείς”, είπε στο “Εθνος” ο δήμαρχος Σουφλίου, Ε. Πουλιλιός.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog