Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα η Κύπρος – «Αντίποινα» εξετάζει η Τουρκία

- Advertisement -

Σε σκληρό πόκερ για δυνατούς παίκτες εξελίσσονται οι έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο γεωτρύπανο «Όμηρος», που από χθες ξεκίνησε την κατάδυση του σε βάθος 1.750 μέτρων στο οικόπεδο 12, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη των ερευνών για τον εντοπισμό φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Γύρω από την πλατφόρμα της αμερικανικής εταιρείας υπερίπτανται ισραηλινά, μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ενώ στα ανατολικά της πλατφόρμας έχουν αναπτυχθεί σκάφη του ισραηλινού ναυτικού.

Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει, τις πληροφορίες ότι ξεκίνησε η γεώτρηση.

Σε δραματικό ύφος χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας απάντησε για τον κίνδυνο κρίσιμων εξελίξεων. «Η κυπριακή κυβέρνηση έχει βάλει κάτω όλα τα σενάρια σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και όλους τους παράγοντες, που μπορούν να εμπλακούν σε μια κρίση, με σκοπό την προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα» είπε από το Λονδίνο ο Δημήτρης Χριστόφιας.

«Πρέπει, βέβαια, να μιλούμε με βάση τις δυνατότητες μας και οι περισσότερες δυνατότητες μας είναι πολιτικές. Ετοιμαζόμαστε και επί του εδάφους με πολλή σοβαρότητα ώσπου φθάνουν οι δυνάμεις μας σε πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το νορβηγικό σκάφος «Bergen Surveyor», που έχει εκμισθώσει για έρευνες η Άγκυρα μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου προχώρησε σε πόντηση καλωδίων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου.

Νέες απειλές από την Τουρκία

Επιμένει να ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα στο θέμα των ερευνών της Λευκωσίας, τις οποίες υποδεικνύει ως μεγάλο εμπόδιο για την επίλυση του Κυπριακού και ζητά από τις Βρυξέλλες να παρέμβουν και να «παγώσουν» τις εργασίες.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει γεωτρήσεις με τα κατεχόμενα. «Η Νότια Κύπρος, με το Ισραήλ και μάλιστα με την Ελλάδα, έχουν ανακοινώσει αποκλειστική οικονομική ζώνη και εμείς έχουμε κάνει το ίδιο βήμα με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την αναχώρηση του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είπε ότι οι φρεγάτες και η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας ελέγχουν συνεχώς την περιοχή.

«Αυτή η αποκλειστική οικονομική ζώνη είναι αμφισβητούμενη. Τους είχαμε πει ότι δεν είναι σωστό να προβούν σε τέτοιο βήμα στην αμφισβητούμενη αυτή περιοχή. Νομίζω ότι μπορούν να αρχίσουν και οι δικές μας εργασίες εκεί» διεμήνυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Νωρίτερα. τη σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων κατά της Λευκωσίας είχε λάβει ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ που χαρακτήρισε «προβοκάτσια» και «πρόκληση» τις έρευνες.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι στην περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν, τότε η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ήδη το κείμενο είναι έτοιμο.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας μπορεί να συνοδεύονται από τον τουρκικό πολεμικό στόλο. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, το υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαίωνε αλλά δεν διέψευδε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτοσυγκράτηση ζητά η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου για τη διεύρυνση, Μάγια Κοτσίγιαντιτς δήλωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να απόσχει από οποιαδήποτε απειλή ή πηγή έντασης ή ενέργεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση συνοριακών διαφορών».

Η ίδια εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να διευκολύνουν την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Κύπρο

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου στις έρευνες για φυσικό αέριο, είπε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος μετά από διμερή συνάντηση ΗΠΑ-Τουρκίας στη Νέα Υόρκη.

Οι κυπριακές έρευνες «δεν θα πρέπει να αποδυναμώσουν τις διαπραγματεύσεις (για την επίλυση του Κυπριακού) ούτε να παρέμβουν» είπε η ίδια πηγή.

Για την Ουάσινγκτον «ο καλύτερος τρόπος να ρυθμιστεί το θέμα της ενέργειας και της οικονομικής ανάπτυξης είναι μέσω μιας συνολικής συμφωνίας που θα ρυθμίζει το Κυπριακό».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έθιξε το θέμα αυτό σε συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog