Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αυτή είναι η επιστολή της Μαργαρίτας Καραβασίλη προς τον Π. Τατούλη για το θέμα του Soussaki logistics

- Advertisement -

Αγαπητέ κύριε περιφερειάρχη…

Σε συνέχεια του (δ) σχετικού σας και μετά τις σοβαρές επιφυλάξεις που προέβαλε ο δήμος Λουτρακίου για ζητήματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος όσον αφορά στην εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης πρώτων υλών χημικής βιομηχανίας, της εταιρείας «Soussaki Logistics Α.Ε.», σε έκταση που βρίσκεται στη θέση «Σουσάκι», ζητήσατε τη συνδρομή της ΕΥΕΠ προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.
Είναι γεγονός ότι ανάλογες ανησυχίες είχαν εκφραστεί από την τοπική κοινωνία από το 2008, όταν η εταιρεία υπέβαλε αίτημα για έγκριση Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Μελέτης Επιπτώσεων, έγκριση η οποία, ωστόσο, δόθηκε από το τότε αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ, με συνέπεια η εταιρεία να προχωρήσει στην κατά νόμο υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), στη βάση της οποίας και μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας εκδόθηκε από το ΥΠΕΚΑ η 168232/18-10-2010 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων-ΑΕΠΟ (ε σχετικό).
Λαμβάνοντας υπόψη την περιβαλλοντική ευαισθησία της περιφέρειας Πελοποννήσου και του δήμου Λουτρακίου, διαβίβασα στην ΕΥΕΠ, το αίτημά σας και ζήτησα να διερευνηθεί εκτενώς η υπόθεση, τόσο επί της διαδικασίας που τηρήθηκε, όσο και επί της ουσίας, στη βάση σχετικών εγγράφων, ελέγχου της Μ.Π.Ε. και της εκδοθείσας ΑΕΠΟ, με παράλληλη διενέργεια αυτοψίας στην υπόψη περιοχή και συνεργασία με εκπροσώπους του δήμου και της εταιρείας.
Επιπρόσθετα, ζήτησα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ (20.07.2011) να διαβιβάσουν στην ΕΥΕΠ, το ταχύτερο δυνατό, όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία του ελέγχου εφαρμογής της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, κατά τη διαδικασία αδειοδότησης της δραστηριότητας.
Η ΕΥΕΠ προχώρησε σε εκτενή έλεγχο βάσει των στοιχείων του φακέλου που συγκέντρωσε και στοιχείων που της υποβλήθηκαν, τόσο από το δημοτικό συμβούλιο Λουτρακίου, όσο και από εκπρόσωπο της εν λόγω εταιρείας.
Ειδικότερα, η ΕΥΕΠ προέβη:
* Σε επίσκεψη Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, παρουσία του Γενικού Επιθεωρητή, στο
χώρο της προβλεπόμενης εγκατάστασης της “SOUSSAKI LOGISTICS Α.Ε” και σε διενέργεια αυτοψίας-έρευνας (2 Αυγούστου 2011).
* Σε συνάντηση στα γραφεία της ΕΥΕΠ με εντεταλμένο σύμβουλο της εταιρείας (4 Αυγούστου2011).
* Σε συνάντηση με Δήμαρχο και αντιδήμαρχο του Δήμου Λουτρακίου- Αγ. Θεοδώρων (29 Αυγούστου).
* Σε νέα αυτοψία στο χώρο (31 Αυγούστου) για την λεπτομερέστερη εξέταση των χαρακτηριστικών του τοπικού οδικού δικτύου, των ακτών κολύμβησης της περιοχής, του υφιστάμενος λιμένος, κλπ.
Η ΕΥΕΠ έλαβε επίσης υπόψη της τα αποτελέσματα συνάντησης που πραγματοποίησα με το δήμαρχο Λουτρακίου και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, στις 12 Αυγούστου, στο Λουτράκι, καθώς και σχετικά έγγραφα που μου περιήλθαν και τα οποία διαβίβασα στην ΕΥΕΠ.
Η ΕΥΕΠ εξέτασε με προσοχή τις παρατηρήσεις, ανησυχίες και αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του δήμου Λουτρακίου, με στόχο να διευκρινίσει όλα τα ζητήματα που προέκυπταν. Για το λόγο αυτό ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία και έγγραφα αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να αποσαφηνισθούν όλες οι πτυχές.
Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, την επεξεργασία και αξιολόγηση όλων των στοιχείων που τέθηκαν υπόψη της ΕΥΕΠ (συνδυαστική εξέταση εγγράφων αρμόδιων υπηρεσιών, στοιχείων της ΜΠΕ και της ΑΕΠΟ και λοιπών στοιχείων που περιελάμβαναν ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας και του δήμου), συντάχθηκε η σχετική Έκθεση, η οποία μου υποβλήθηκε προς αξιολόγηση.
Στην Έκθεση αυτή παρουσιάζονται αναλυτικά και τεκμηριωμένα τα αποτελέσματα του ελέγχου με τη διαπίστωση ότι κατά το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου για κατασκευή και λειτουργία δραστηριότητας αποθήκευσης πρώτων υλών χημικής βιομηχανίας της εταιρείας «SOUSSAKI LOGISTICS Α.Ε.» τηρήθηκε πλήρως η κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία.
Συνοπτικά σας αναφέρω ότι σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της ΕΥΕΠ:
1 Η προτεινόμενη δραστηριότητα, δεδομένου του διαμορφωμένου χαρακτήρα της περιοχής, ο οποίος ,έχει σαφώς βιομηχανικό & βιοτεχνικό προσανατολισμό από δεκαετίες δεν έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, (Π.Π.Χ.Σ.Α.Α.).
2 Η ΜΠΕ και ως εκ τούτου η εκδοθείσα ΑΕΠΟ πληροί όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία για ανάλογες δραστηριότητες αποθήκευσης πρώτων υλών χημικής βιομηχανίας.
3 Δεν προκύπτουν, καταρχήν, ζητήματα επικινδυνότητας της εγκατάστασης και δε δημιουργούνται προβλήματα στην τροφική αλυσίδα.
4 Πληρούνται επαρκώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται ως προς τη χρήση των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων της μητρικής της εταιρείας «Sulphur».
5 Το οδικό δίκτυο (τοπικό, επαρχιακό και εθνικό) είναι επαρκές και ικανό, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια εξυπηρετεί μεγάλο όγκο βαρέων οχημάτων των άλλων βιομηχανιών της περιοχής, χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ επιπρόσθετα η προστιθέμενη διακίνηση οχημάτων είναι αμελητέα (συγκριτικά).
6 Επισημαίνεται στη διοίκηση, πριν από την έναρξη λειτουργίας της δραστηριότητας, να εξετάσει ειδικότερα την αναγκαιότητα τοποθέτησης κατάλληλου συστήματος κυκλοφοριακού ελέγχου (φανάρια) για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων σε σημεία κόμβων ή διασταυρώσεων.
7 Τα μέτρα και οι όροι που έχουν τεθεί στην ΑΕΠΟ για την αντιμετώπιση τυχόν διαρροών κατά την εκφόρτωση, μεταφορά, αποθήκευση, γέμισμα, κλπ., κρίνονται επαρκή για την προστασία των ακτών κολύμβησης.
8 Υπογραμμίστηκε ότι πολλές άλλες δραστηριότητες που είναι εγκατεστημένες στην εν λόγω περιοχή και ειδικότερα της MOTOR OIL, ενέχουν σοβαρό κίνδυνο να προκαλέσουν ρύπανση και πρέπει να ελεγχθούν.
9 Δεν προκύπτει κίνδυνος ρύπανσης ή υποβάθμισης του υδροφόρου ορίζοντα, δεδομένου ότι η πλησιέστερη γεώτρηση βρίσκεται σε απόσταση 2.835 μέτρων, έναντι της προτεινόμενης δραστηριότητας, καθώς μάλιστα από τους όρους της ΑΕΠΟ υπάρχει σαφής πρόβλεψη ώστε ο πυθμένας των δεξαμενών να είναι απολύτως στεγανός, να υπάρχει τοίχος συγκράτησης των υγρών κάθε δεξαμενής και το δίκτυο μεταφοράς να είναι επίγειο-εναέριο με ειδικό σύστημα συλλογής υγρών διαρροών σε όλος το μήκος του (από τον λιμένα έως τους αποθηκευτικούς χώρους).
10 Δεν αναφέρεται πουθενά η ύπαρξη γεωθερμικού πεδίου στο χώρο της εγκατάστασης.
11 Δεν υπάρχουν προβλήματα επικινδυνότητας λόγω γειτνίασης με τις εγκαταστάσεις της Motor Oil Α.Ε., καθώς η μικρότερη απόσταση από το όριο του χώρου των δεξαμενών της προβλεπόμενης δραστηριότητας μέχρι το όριο των εγκαταστάσεων της γειτονικής δραστηριότητας της είναι ικανό – περίπου 670 μέτρα, και εκτός αυτού δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα όρια για ελάχιστες αποστάσεις.
Η ειδική γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ) παρακολούθησε και επέβλεψε την εξέλιξη του ελέγχου από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, εστιαζόμενη ιδιαίτερα σε όλα τα σημεία που επισημάνθηκαν και υποστηρίχθηκαν με ζέση και επιμονή από το δήμο Λουτρακίου, κατανοώντας πλήρως τις βαθιές του περιβαλλοντικές ευαισθησίες και ως εκ τούτου και τις απολύτως δικαιολογημένες ανησυχίες του.
Κατόπιν των ανωτέρω, η ΕΓΕΠΕ ως εκ του θεσμοθετημένου ρόλου της και της υψηλής ευθύνης που επιδεικνύει, ειδικά μάλιστα σε θέματα που ευαισθητοποιούν τις τοπικές κοινωνίες τη γνώμη των οποίων απολύτως σέβεται,
λαμβάνοντας υπόψη ότι:
– Ο αγώνας για την ορθότερη εφαρμογή της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με όποια μέσα διαθέτει, αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στην επίτευξη υψηλότερης προστασίας του περιβάλλοντος και διασφάλισης της δημόσιας υγείας.
– Ανάλογη είναι η προσπάθεια και η εκφρασμένη αγωνία του δήμου Λουτρακίου για το μέλλον της περιοχής του, μιας περιοχής εξαιρετικά επιβαρημένης περιβαλλοντικά, κυρίως λόγω της άτυπης βιομηχανικής ανάπτυξης σε μεγάλο τμήμα του δήμου, με την παρουσία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων υψηλής όχλησης και επικινδυνότητας, όπως είναι ιδιαίτερα οι δραστηριότητες της Motor-Oil, της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΜΕΤΚΑ), της GF ENERGY ΑΕ (παράγει βιοκαύσιμα), κλπ.
– Kαμία ρύθμιση δεν έχει προωθηθεί έως σήμερα για τον περιορισμό της άναρχης και αυθαίρετης επέκτασης βιομηχανιών (με οριοθέτηση και θεσμοθέτηση οργανωμένης βιομηχανικής περιοχής μέσης-χαμηλής όχλησης/ΒΕΠΕ), όπως προβλέπεται από το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που αναγνωρίζει πλήρως ότι η περιοχή χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης βιομηχανιών,
– Tο θετικό όραμα του δημάρχου Λουτρακίου για μια ριζική αλλαγή του τρόπου ανάπτυξης του δήμου, με γνώμονα την περιβαλλοντική και τουριστική ανάδειξη και αξιοποίησή του, δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί, εάν δε δοθούν άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις, που θα περιορίσουν την άναρχη ανάπτυξη βιομηχανικών και άλλων δραστηριοτήτων ή την επέκταση υφιστάμενων, θα ελέγχουν και θα περιορίσουν την αυθαίρετη δόμηση και την άναρχη οικιστική ανάπτυξη και θα οριοθετούν με σαφήνεια τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης,
διαπιστώνει τα ακόλουθα:
i Για την υπό εξέταση περιβαλλοντική αδειοδότηση και την έγκριση άδειας εγκατάστασης τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και εκδόθηκαν σύννομα όλες οι σχετικές άδειες (από ΥΠΕΚΑ και Περιφέρεια).
ii Κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης συνεκτιμήθηκαν όλα τα δεδομένα και τέθηκαν οι αυστηρότερες δυνατές προδιαγραφές λειτουργίας της ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας, σε κάθε επίπεδο, στη βάση και των σχετικών προτάσεων που υπέβαλε ο επενδυτής (σχετική ΜΠΕ), λαμβάνοντας υπόψη ότι γειτνιάζει με τη Motor Oil (υψηλής επικινδυνότητας) και τη βιομηχανία τροφίμων «ΑΛΑΣ», η οποία ανήκει στον ίδιο επενδυτή και ως εκ τούτου έχει κάθε ενδιαφέρον να τηρήσει τους όρους της ΑΕΠΟ, προκειμένου να μη δημιουργήσει περιβαλλοντικά ή άλλα προβλήματα.
iii Η αποθήκευση και διακίνηση του στυρενίου καλύπτεται επαρκώς από τις προαναφερθείσες προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας. Το στυρένιο είναι βασικό συστατικό για την παραγωγή σειράς προϊόντων καθημερινής και οικοδομικής χρήσης και χρησιμοποιείται ευρέως. Ως εκ τούτου η αποθήκευση και διακίνησή του είναι αναγκαία, καθώς επιπρόσθετα έχει περιορισθεί η σχετική «αγορά» και μοναδικός προμηθευτής είναι σήμερα μόνο η εταιρεία «CORAL Α.Ε.» που ανήκει στον όμιλο Motor Oil.
iv Η αδειοδοτηθείσα μονάδα, αν και προστίθεται σε μια επιβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή, δεν έχει το χαρακτήρα βιομηχανικής δραστηριότητας, αλλά πρόκειται για μια μικρή μονάδα αποθήκευσης και διακίνησης μικρών (σχετικά προς αυτές που ήδη διακινούνται στην περιοχή) ποσοτήτων πρώτων υλών χημικής βιομηχανίας, που προορίζονται για την παραγωγή κυρίως βασικών οικοδομικών υλικών και προϊόντων (σημαντική βιομηχανική δραστηριότητα και με εξαγωγικό χαρακτήρα) καλύπτοντας μερίδιο των απαιτήσεων της αγοράς και της εθνικής οικονομίας και αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τον υγιή ανταγωνισμό.
Κατόπιν τούτων η ΕΓΕΠΕ κρίνει ότι:
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την περιφέρεια Πελοποννήσου για την έκδοση της σχετικής άδειας εγκατάστασης της εν λόγω μονάδας υπήρξε απολύτως σύννομη, καθώς ενήργησε προς εφαρμογή της ήδη εκδοθείσας από το ΥΠΕΚΑ καθ’ όλα σύννομης ΑΕΠΟ.
Πέραν των ανωτέρω και με πλήρη αντίληψη των υφιστάμενων και αναπτυσσόμενων προβλημάτων στην περιοχή Σουσάκι του δήμου Λουτρακίου, η ΕΓΕΠΕ επισημαίνει και προτείνει τα ακόλουθα:
Α Το επιδιωκόμενο από το δήμο μοντέλο χωροταξικής και πολεοδομικής ανάπτυξης, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, είναι αντικείμενο άμεσης και σοβαρής αντιμετώπισης στο πλαίσιο του εκπονούμενου ΓΠΣ.
Β Το όραμα για την αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής θα πρέπει να αποτελέσει ειδικό αντικείμενο του Ρυθμιστικού Σχεδίου, που προτείνεται να εκπονηθεί για την περιοχή, και περιλαμβάνει την περιοχή Κορινθίας από τους Αγ. Θεοδώρους έως το Ξυλόκαστρο. Γ Κατά τη σύνταξή των δύο ανωτέρω θεσμικών αναπτυξιακών σχεδίων θα πρέπει να έχουν ρεαλιστικά και αντικειμενικά αξιολογηθεί όλες οι παράμετροι που επιδρούν, με επιστημονικό και ανεπηρέαστο από βραχύβιες σκοπιμότητες τρόπο, καθώς αποκλειστικός σκοπός τους είναι η συμβολή στη στήριξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης της τοπικής ανάπτυξης και ειδικότερα του περιβαλλοντικού και του κοινωνικού οφέλους σε βάθος χρόνου.
Τέλος, η ΕΓΕΠΕ δίνει εντολή στην ΕΥΕΠ:
– να εντάξει στο Εθνικό Πρόγραμμα περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων για το 2012 τον έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων που λειτουργούν στην υπόψη περιοχή, με προτεραιότητα, από αρχής του έτους, τις πλέον μεγάλες και εν δυνάμει ρυπογόνες
– να παρακολουθεί και θα ελέγχει συστηματικά την εταιρεία «Soussaki Logistics Α.Ε.» τόσο κατά τη διαδικασία κατασκευής της μονάδας, όσο και κατά τη λειτουργία της με σκοπό την πλήρη εφαρμογή της εγκεκριμένης ΑΕΠΟ.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog