Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η “Κοσμική Αυγή” μπροστά στα μάτια μας

- Advertisement -

Οι πρώτες λήψεις του τηλεσκοπίου πρώτης γενιάς Alma προσπαθούν να καταγράψουν την απαρχή του σύμπαντος.
Επιχειρούν να μάθουν πως ξεκίνησαν όλα. Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του 21ου αιώνα ξεκίνησε την προσπάθειά του να καταγράψει την “Κοσμική Αυγή.”…
Ο λόγος για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο Alma που βρίσκεται στην Χιλή και έχει σκοπό να μελετήσει τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια ύστερα από το σχηματισμό του σύμπαντος, όταν τα αστέρια άρχισαν να λάμπουν.

Οι επιστήμονες το ονομάζουν μια “χρυσή’ πρωτοπορία για την αστρονομία και επιδιώκουν να εξηγήσουν γιατί το συμπαντικό περιβάλλον έχει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

“Θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε την αρχή του σύμπαντος, πως οι πρώτοι γαλαξίες σχηματίστηκαν. Θα μάθουμε πολλά περισσότερα για το πως δουλεύει το σύμπαν.”, δήλωσε ο αστρονόμος και υπεύθυνος του έργου Dr Diego Garcia.

Το Alma αποτελείται από μία σειρά συνδεδεμένων μεταξύ τους κεραίων που είναι τοποθετημένες στο ψηλότερο οροπέδιο της ερήμου Ατακάμα, κοντά στα σύνορα της Χιλής με τη Βολιβία.

Μία πρώτη λήψη του τηλεσκοπίου κατέγραψε εικόνες από την σύγκρουση δύο γαλαξίων που είναι γνωστοί με το όνομα “Κεραίες Γαλαξίες”.

Ελπίζουν να ανακαλύψουν

Οι επιστήμονες ελπίζουν να ανακαλύψουν με την βοήθεια του ειδικού φωτός από το τηλεσκόπιο, το αέριο που υπήρχε στα πρώτα στάδια του διαστήματος, περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, και σχημάτισε τα πρώτα αστέρια που έλαμψαν στον κοσμικό ουρανό.

Οι αστρονόμοι επίσης μελετούν τις διεργασίες γύρω από ένα άλλο “νεαρό” αστέρι 400 έτη φωτός μακριά, το οποίο είναι πιθανό να σχηματίζεται από την συγκέντρωση έως και 12 πλανητών σε μέγεθος ίδιο με εκείνο του πλανήτη Δία.

Στο τεράστιο διεθνές έργο, πέρα από τα ευρωπαϊκά συνεργεία συναρμολόγησης συμμετέχουν επίσης αστρονομικές εταιρείες από την Ιαπωνία και την Βόρεια Αμερική.

Με την σύμπραξη της Δημοκρατίας της Χιλής, όλοι οι συνεργάτες βοήθησαν στην δημιουργία μιας νέας γενιάς τηλεσκοπίου που θα διεισδύσει βαθιά στις απαρχές του Σύμπαντος.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog