Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι πιέσεις της τρόικας δεν έχουν τέλος – Ζητούν νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και φυσικά επιπλέον μέτρα

- Advertisement -

Παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί συμφωνίας για το Μνημόνιο με το ΔΝΤ και το γενικότερο κλίμα ότι ίσως υπάρχει τελικά φως στο τούνελ της ελληνικής κρίσης έστω και μέσω μεγαλύτερου κουρέματος του χρέους, το ΔΝΤ και οι ελεγκτές της τρόικας θολώνουν ακόμα περισσότερο το τοπίο για την έκτη δόση και τη γενικότερη πορεία τής χώρας…

Σε αυτό το νέο θολό τοπίο έρχεται να προστεθεί και η τηλεφωνική συνέντευξη στο
Dow Jones Newswires του Αντόνιο Μπόρχες , αρμόδιου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη, ο οποίος κοινώς είπε ότι με το υπάρχον πρόγραμμα η Ελλάδα δεν έχει ελπίδες να επιβιώσει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπόρχες ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγαλύτερο ποιοτικά διαφορετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να καταστήσει την οικονομία της πιο ανταγωνιστική και να εξέλθει από την κρίση”. Μάλιστα, τόνισε πως αυτό πρέπει να γίνει ανεξάρτητα με τις προσδοκίες όλων ακόμα και του ΔΝΤ, που ο ίδιος εκπροσωπεί.

Κοινώς ο κ. Μπόρχες ζητά και νέα μέτρα, που να συμπληρώνουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα του προϋπολογισμού, με ακόμα περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και νέες απελευθερώσεις επαγγελμάτος, προκειμένου, όπως σημειώνει “να ξαναγίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως κανείς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι ικανοποιήμενος με την πορεία της ελληνικής κυβέρνησης τουλάχιστον στο κομμάτι των αποκραιτκοποιήσεων.

Αυτές οι δηλώσεις ήρθαν να προστεθούν σε όσα είχε πει νωρίτερα ο επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν όπως μετέδωσε το Reuters, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως υπάρχουν ακόμα θέματα ανοιχτά με την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν να κάνουν με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το Reuters, ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα είναι και θετική, ενώ υπογραμμίζει πως δεν βρίσκονται ακόμα σε συμφωνία. Νωρίτερα πάλι στο πρακτορείο Reuters δήλωσε στέλεχος της τρόικας πως ”οι συζητήσεις συνεχίζονται γιατί πολύ απλά δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία με καμία πλευρά”.

Εαν αυτό ισχύει, και θα αποδειχθεί πολύ σύντομα, τότε η χθεσινοβραδυνή ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών είναι για τα σκουπίδια και ο Ε.Βενιζέλος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Δεν μπορεί ένας τόσο ευφυής άνθρωπος, όπως ο υπουργός Οικονομικών, να μην κατάλαβε πως οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν. Ή μας λέει ψέμματα ή εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα.

Διαβάστε την ανακοίνωση που έστειλε χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών και βγάλτε τα συμπεράσματα σας:

”Η συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας τελείωσε πριν λίγο. Στη συνάντηση οριστικοποιήθηκε το μνημόνιο του ΔΝΤ (το Μνημόνιο για την Οικονομική και Χρηματο-οικονομική Πολιτική ή MEFP). Αύριο, ίδια ώρα, θα γίνει νέα συνάντηση στην οποία θα εξεταστεί το αντίστοιχο μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.

newsit.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog