Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι σημαίνει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους για τους απλούς πολίτες

- Advertisement -

Με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους να είναι πλέον γεγονός στο 50%, άπαντες αναρωτιούνται τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τις καταθέσεις τους, την καθημερινότητα τους, τα έξοδα του νοικοκυριού, την αξία των ακινήτων τους αλλά και τα δάνεια…
Οι τράπεζες εντός και εκτός Ελλάδας και τα ασφαλιστικά ταμεία ουσιαστικά, θα υποστούν ζημία ίση με το 50% της αξίας των ομολόγων που διαθέτουν. Στην Κύπρο, οι τράπεζες (και κυρίως η Κύπρου και η Marfin Λαϊκή) μελετούν και επεξεργάζονται διάφορα σενάρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει.

Οι ζημιές θα είναι πραγματικές, δηλαδή πρέπει να περάσουν στους ισολογισμούς τους και τόσο οι τράπεζες όσο και τα ταμεία θα χρειαστούν στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η στήριξη θα προέλθει από τα κεφάλαια του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της ευρωζώνης (EFSF), οι τράπεζες θα ανακεφαλαιωθούν όπως και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναφορικά με τις καταθέσεις οι τράπεζες θα δεχθούν μεγάλη πίεση στη ρευστότητά τους, καθώς θα υποστούν σημαντικές ζημιές, εξαιτίας των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή τους. Για τη στήριξή τους θα δοθούν κεφάλαια από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Ευρωζώνης (EFSF).

Θεωρητικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν όσοι γνωρίζουν. Πρόβλημα θα υπάρξει εάν για «ψυχολογικούς» κυρίως λόγους σπεύσουν οι καταθέτες να αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους από την τράπεζα, αν και δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο.

Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν μέτρα για τη «μη επιλεκτική χρεοκοπία», όπως το πλαφόν στα όρια αναλήψεων, έστω και για λίγες ημέρες. Πρόκειται για ακραίο οπωσδήποτε σενάριο, αλλά υπαρκτό (στην Ελλάδα).

Αναφορικά με τα δάνεια, η πίεση ρευστότητας στις τράπεζες ίσως οδηγήσει στη διακοπή κάθε πίστωσης, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Εάν το EFSF ανταποκριθεί άμεσα στο καθήκον του να χορηγήσει ρευστότητα, το πρόβλημα θα είναι ασήμαντο ή μικρής διάρκειας.

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους πρακτικά σημαίνει:

● Οι τράπεζες θα δεχθούν πίεση στη ρευστότητά τους, καθώς θα υποστούν ζημιές, εξαιτίας των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή τους.

● Η απομείωση 50% του ελληνικού χρέους δεν συνδέεται τεχνικά με τον δανεισμό των ιδιωτών από τις τράπεζες. Ως εκ τούτου, το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δεν θα επηρεαστεί και δεν θα υποστεί καμιά μείωση.

● Οι καταθέσεις παραμένουν ασφαλείς καθώς το κράτος δεν θα αφήσει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί πρόβλημα που θίγει την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

● Επειδή τα κεφάλαια των τραπεζών γίνονται πολύ πολύτιμα, οι δανειοδοτήσεις θα γίνουν επιλεκτικές στους αξιόχρεους πελάτες και άρα η ρευστότητα προς την αγορά θα τεθεί σε νέα βάση.

● Οι ίδιες οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μεγάλης έκτασης περικοπές στο κόστος τους. Ως πρώτη ανώδυνη λύση είναι η αναδιάρθρωση του δικτύου στην Ελλάδα, κίνηση η οποία άρχισε να εφαρμόζεται ήδη ενώ οι προσλήψεις προσωπικού φαίνονται να «παγώνουν» μέχρι να αλλάξει το κλίμα. Περικοπές στα bonus είναι κάτι το οποίο γίνεται και πιθανότατα να συνεχισθεί για τα επόμενα χρόνια.

● Δεν αποκλείεται οι μισθολογικές αυξήσεις των τραπεζικών υπαλλήλων να προσαρμοσθούν στα δεδομένα των καιρών λόγω των ευρύτερων συνεπειών που μπορούν να προκύψουν στην κερδοφορία.

philenews.com

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog