Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Δεν θα πάρετε την 6η δόση μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα»

- Advertisement -

Τελεσίγραφο προς τον πρωθυπουργό
απηύθυναν ο Ν. Σαρκοζί και η Α. Μέρκελ. Ζήτησαν την άμεση διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το οποίο θα πρέπει να έχει θετική έκβαση προκειμένου η Ελλάδα να πάρει την 6η δόση.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσαν τους εξής όρους:

– Εφαρμογή των αποφάσεων των Βρυξελλών

– Η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει όλο το «πακέτο»των μέτρων που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής

– Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν μπορούν να εκταμιεύσουν την 6η δόση εάν οι Έλληνες καταψηφίσουν το δημοψήφισμα

– Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη η όχι

– «Επιθυμούμε συναίνεση και ομοφωνία όλων των κομμάτων στην Ελλάδα»

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Νικολά Σαρκοζί τόνισαν πως ο Γ. Παπανδρέου τους είπε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα η οποία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Μίνι Σύνοδος την Πέμπτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Γάλλου προέδρου, την Πέμπτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί μίνι Σύνοδος Κορυφής στις Κάννες για την Ελλάδα με τη συμμετοχή των ηγετών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Απειλούν με την καταβολή της 6ης δόσης

Νωρίς το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο και αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαμήνυσαν ήδη, σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών που επικαλούνται οι Financial Times, ότι δεν θα καταβάλουν την 6η δόση ύψους 8 δισ. ευρώ μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει αν θέλει να προχωρήσει το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Αυτό φέρεται να ανέφερε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το απόγευμα με τον Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Την ίδια στιγμή άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ανώνυμα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κορυφαίοι αξιωματούχοι έλαβαν επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου με την οποία προτείνει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για ολόκληρο το ελληνικό πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ κι στη συνέχεια το τελικό μνημόνιο που θα προκύψει να τεθεί σε δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα απορρίψουν απόψε αυτή την πρόταση.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, η 6η δόση θα δοθεί στην Ελλάδα μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.  Η πηγή του ΔΝΤ είπε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου δεν θα θέλει να δώσει τα χρήματα στην Ελλάδα και μετά αναρωτηθείτε τι θα συμβεί. Θα θέλει την ανακούφιση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και αυτή τη στιγμή ο Παπανδρέου είναι ανίκανος να την δώσει». «Όσο πιο γρήγορα η Ελλάδα διεξάγει το δημοψήφισμα τόσο πιο σύντομα η 6η δόση θα εκταμιευθεί. Αλλά αυτή τη στιγμή, δεν πρόκειται να καταβληθεί» σημείωσε η ευρωπαϊκή πηγή στο πρακτορείο.

Γιούνκερ: Δεν θα δεχθούμε από κανέναν να κάνει πίσω

Την ώρα που έβγαινε από την συνάντηση του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί ο πρόεδρος του Eurogroup είπε σε δημοσιογράφους ότι δεν θα αποδεχθεί από κανένα μέλος της ευρωζώνης να κάνει πίσω στην συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. «Πριν από μία εβδομάδα οι 17 από εμάς πήραμε την απόφαση μαζί. Δεν θα δεχθούμε ότι κάποιος μπορεί να κάνει πίσω από αυτές τις αποφάσεις» σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Εκνευρισμός σε Παρίσι και Βερολίνο

Νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς από την Ελλάδα να πάρει τις αποφάσεις της. «Συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες. Χρειαζόμαστε σαφήνεια για να το εφαρμόσουμε και γι’ αυτό θα έχουμε συνομιλίες απόψε» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος λίγο πριν ξεκινήσουν οι συναντήσεις.

Στην ίδια «γραμμή» και το Παρίσι που δηλώνει ανοιχτά την ενόχληση του για την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να διεξάγει δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Φιγιόν ζήτησε από τους Έλληνες να πουν γρήγορα και χωρίς ασάφειες αν θα παραμείνουν στο κοινό νόμισμα.

«Ασφαλώς (. . .) στη δημοκρατία το να στρέφεσαι στο λαό είναι πάντοτε θεμιτό αλλά λυπούμεθα, και θέλω να το πω επισήμως (. . .) για την απόφαση αυτή που ελήφθη με μονομερή τρόπο για ένα πρόβλημα το οποίο αφορά όλους τους εταίρους της Ελλάδας» είπε ο Φρανσουά Φιγιόν στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

FT: Το ερώτημα στο δημοψήφισμα θα είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Οι Financial Times μεταδίδουν ότι σήμερα το απόγευμα η Ελλάδα έχει επιλέξει την ερώτηση για το δημοψήφισμα και τελικά δεν θα αφορά την συμφωνία των Βρυξελλών αλλά αν οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη.


Monde: Οι όροι του Σαρκοζί στον Παπανδρέου

Σε δημοσίευμα με τίτλο «οι όροι του Σαρκοζί προς τον Παπανδρέου» η γαλλική εφημερίδα Monde προδικάζει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό σήμερα το βράδυ στις Κάννες.

«Δεν υπάρχει πλέον τίποτα προς διαπραγμάτευση. Οι Έλληνες δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω όσο δεν θα έχουν υιοθετήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που απαίτησε το ΔΝΤ. Το δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και να θέσει στους Έλληνες το μόνο ερώτημα που υπάρχει : Θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ;» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Αυτή είναι, σύμφωνα με την Monde, η διαπραγματευτική θέση του Νικολά Σαρκοζί ο οποίος κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες πριν από την έναρξη της Συνόδου των G20.

Η Monde αναφέρει ότι προηγουμένως, ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει «κλειδώσει» τις θέσεις του με την καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ, τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurogroup, ΕΚΤ).

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, όλοι θα θέσουν τον Γιώργο Παπανδρέου ενώπιον των ευθυνών του. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει : σύμφωνα με το Μπερσύ (γαλλικό υπουργείο οικονομίας,) οι Έλληνες δεν θα έχουν πλέον χρήματα το αργότερο το Δεκέμβριο.

Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θα προτιμούσαν, σύμφωνα με την Monde, να ενεργήσει ο κ. Παπανδρέου όπως ο Ισπανός ομόλογός του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ο οποίος είχε το θάρρος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να λάβει δύσκολα μέτρα.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog