Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα σενάρια με ή χωρίς τον Παπανδρέου

- Advertisement -

Για τις εξελίξεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό μιλά ο αναλυτής του Ευρωπαϊκού χρέους και τραπεζικών προϊόντων, Aνδρέας Κούτρας…
Στο προσωπικό του blog περιγράφει το Γιώργο Παπανδρέου ως “σκληρό καρύδι που δεν θα ραγίσει εύκολα”, παρά το γεγονός ότι έχει χάσει την υποστήριξη των βουλευτών του.

Οι πιθανότητες που προκύπτουν από εδώ και στο εξής για την πολιτική προοτπική της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Κούτρα είναι οι εξής:

Σε περίπτωση που δεν παραιτηθεί, αλλά πάει σε ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός ίσως να μην αποσπάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του καταρρεύσει.

Αυτό από μόνο του, θα σημάνει την ενεργοποίηση τριών διαφορετικών σεναρίων:

* Χάνει την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά αρνείται να παραιτηθεί. Είναι απίθανο ότι κάποιος βουλευτής από την αντιπολίτευση θα απαιτήσει 151 ψήφους για κυβέρνηση συνεργασίας, γεγονός που θα σημάνει εκλογές.

* Ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί πριν από τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά δεν θα ζητήσει εκλογές.

Στην περίπτωση αυτή, το ΠΑΣΟΚ θα έχει την ευκαιρία να εκλέξει ένα νέο ηγέτη που θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση και να ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής και πάλι.

* Ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτείται και ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διενέργεια εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ εκλέγει νέο αρχηγό και πηγαίνει στις κάλπες.

* Ο πρωθυπουργός παραιτείται και ο πρόεδρος ζητά από τα πολιτικά κόμματα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Και σε αυτή την περίπτωση, η επόμενη μέρα βρίσκει τη χώρα στις κάλπες.

Ο Ανδρέας Κούτρας σημειώνει ωστόσο, ότι “σε κάποια από αυτά τα σενάρια δεν υπάρχει μεγάλη βεβαιότητα υλοποίησης. Είναι ούτως ή αλλιώς αδιαμφισβήτητο ότι η πορεία της κυβέρνησης θα είναι ομαλή, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επικεφαλής της. Η τραγωδία και το δράμα άλλωστε είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πολιτικής ζωής”.

* Ο Ανδρέας Κούτρας εργάζεται στο Λονδίνο ως αναλυτής του Ευρωπαϊκού χρέους και τραπεζικών προϊόντων. Ως φυσικός ειδικεύεται στην Γενική θεωρία της Σχετικότητας και την Κοσμολογία.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog