Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Αντάρτικο” από τον Δήμο Νέας Ιωνίας: Να μην πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ οι δημότες!

- Advertisement -
Ηρακλής Γκότσης

Πρωτοβουλία στήριξης των δημοτών ανέλαβε ο Δήμος Νέας Ιωνίας αναφορικά με το χαράτσι για τα ακίνητα που εντάσσεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο δήμος Νέας Ιωνίας, τόσο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του όσο και διά στόματος του δημάρχου Ηρακλή Γκότση, καλεί τους δημότες να μην πληρώσουν τον αντισυνταγματικό φόρο ενημερώνοντας παράλληλα για το πώς μπορούν να πληρώνουν μόνο την κατανάλωση ρεύματος στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών…

Την ίδια ώρα ο δήμος δεν σταμάτησε εκεί: προχώρησε και στη συγκρότηση επιτροπής που θα συγκεντρώνει τις αποδείξεις που προσκομίζουν οι δημότες, ώστε να αντιμετωπίζεται το θέμα συλλογικά, με τον δήμο να εκπροσωπεί τους πολίτες ως επίσημος φορέας.

Ακόμη, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως υπάρχουν δήμοι που βγαίνουν από την πεπατημένη και στηρίζουν ουσιαστικά τους πολίτες, ο δήμαρχος υποσχέθηκε πως, στην περίπτωση που κοπεί το ρεύμα σε όσους δεν πλήρωσαν, θα επιστατρευθούν τα συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας ώστε να επανασυνδέεται το ρεύμα άμεσα.

Σημειώνεται πως η απόφαση “μη πληρωμής” ελήφθη μετά από λαϊκή συνέλευση.
Ο δήμαρχος της πόλης Ηρακλής Γκότσης μας μίλησε για την πρωτοβουλία, για την ανταπόκριση του κόσμου και για τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα τονίζοντας πως “τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν γιατί ο κόσμος δεν αντέχει”.

* Πείτε μας  για την εντυπωσιακή πρωτοβουλία του δήμου σας.

Έγιναν συσκέψεις με τον Εμπορικό Σύλλογο και τους άλλους συλλόγους της περιοχής και αποφασίστηκε από κοινού να μην πληρωθεί το χαράτσι της ΔΕΗ. Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον το θεωρούμε παράνομο και δεύτερον δεν έχουμε να το πληρώσουμε ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών μας δεν μπορεί να το πληρώσει.
Οι δικηγόροι του δήμου μας ασχολούνται με τις νομικές λεπτομέρειες του ζητήματος, καθώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε να απαγορεύσει την είσπραξη μέρους του ποσού και κατάθεση αυτού στο Ταμείο Παρακαταθηκών. Καταφέραμε να βρούμε άκρη  και να προχωρήσουμε μέσα από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης.
Ζητάμε από τους δημότες μας να πληρώνουν εκεί τον λογαριασμό της ΔΕΗ αφαιρώντας το ποσό του από το χαράτσι και στη συνέχεια να φέρνουν την απόδειξη στον δήμο, να υπογράφουν εδώ μία εξουσιοδότηση επιτρέποντας στον δήμαρχο να κάνει ομαδική προσφυγή για να μην τους κοπεί το ρεύμα. Άλλωστε δεν υπάρχει λόγος να κοπεί το ρεύμα αφού η κατανάλωση έχει πληρωθεί.
Ωστόσο, αν πάλι μας μπλοκάρουν, θα βρούμε άλλο τρόπο να προστατεύσουμε τους δημότες μας. Παράλληλα βρισκόμαστε σε συνεννόηση και με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αλλά έχουμε δημιουργήσει και ομάδα εθελοντών που θα επανσυνδέει το ρεύμα στους δημότες εφόσον αυτό κοπεί. Τέλος, τελούμε εν αναμονή αναφορικά με την απόφαση της προσφυγής που έκανε ο δικηγορικός σύλλογος που αφορά την αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού.

* Πως ανταποκρίνονται οι δημότες σε αυτή σας την πρωτοβουλία;

Πραγματικά η ανταπόκριση των δημοτών είναι τεράστια, καταφθάνουν στο δημαρχείο κατά δεκάδες. Άλλωστε οι δημότες μας είναι εργαζόμενοι είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, μισθοσυντήρητοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, δηλαδή άνθρωποι που πλήττονται περισσότερο από τα μέτρα της κυβέρνησης.
Δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση το ότι δεν μπορούν να πληρώσουν. Δεν πρόκειται για υπερβολή. Ενδεικτικά υπέγραψα δεκαπενθήμερη μισθοδοσία εργαζόμενης εδώ στον δήμο, που λόγω των κρατήσεων ήταν 2 ευρώ. Πώς να πληρώσει αυτή η γυναίκα τα χαράτσια, αν ο μισθός της για τις 15 μέρες είναι 2 ευρώ; Βιώνουμε εξωπραγματικές καταστάσεις. Ο Δήμος Νέας Ιωνίας δεν μπορεί να μένει ασυγκίνητος. Πόσο δε μάλλον όταν την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μία μαζικότατη συγκέντρωση.

* Πώς βλέπετε εσείς την πολιτική κατάσταση σήμερα;

Κάθε μέρα οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Αύριο μπορεί να μην έχουμε κυβέρνηση. Ο μονόδρομος “Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο, πολυνομοσχέδιο” δεν οδηγεί πουθενά. Δεν γίνεται να παίρνεις χρήματα από τα λαϊκά στρώματα επειδή μπορείς. Δεν αντέχουν άλλο. Η Νέα Ιωνία είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά από αυτήν της Ερμού. Τώρα τουλάχιστον το 20% των καταστημάτων έχει κλείσει. Πρέπει να δούμε διαφορετικά τα πράγματα και, στον βαθμό που περνάει από το χέρι του δήμου, θα το πετύχουμε.

Γιάμαλη Αναστασία*avgi.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Να προχωρήσει άμεσα και ο Δήμος Λουτρακίου-Αγ.Θεοδώρων σε ενέργειες που να βοηθούν ουσιαστικά τον πολίτη.
    Εδώ ζητάμε από τα μαγαζιά τρόφιμα από τη μια και από την άλλη αφήνουμε τα χαράτσια της σκληρής αυτής κυβέρνησης και της τρόικας να βασανίζουν και να φέρνουν σε απόγνωση τον περισσότερο κόσμο.Τόλμησε Δήμαρχε Λογοθέτη και θα έχεις την συμπαράσταση όλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog