Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αυξάνονται οι εθελοντές στην Ελλάδα

- Advertisement -

Η πρώην ατροφική κοινωνία των πολιτών, η πλέον ανίσχυρη ανάµεσα σε αυτές της Ευρώπης, έχει εγκαταλείψει το καβούκι του ατοµικισµού. Ολοένα περισσότεροι πολίτες ενεργοποιούνται, συσπειρώνονται και δρουν µε επίκεντρο τον «άλλο»: συλλέγουν τρόφιµα και ρούχα, παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, κάνουν την καθηµερινότητα των µη προνοµιούχων καλύτερη…
∆εν λείπουν οι περιπτώσεις εκείνων, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», που εφευρίσκουν νέους τρόπους – για τα εγχώρια δεδοµένα τουλάχιστον – να καλύψουν προσωπικές επιθυµίες και ανάγκες και άλλων (ιδιωτικών σχολείων, αιρετών εκπροσώπων).

«Οι Έλληνες που ζητούν τη βοήθειά µας αυξάνονται µε εντυπωσιακούς ρυθµούς· είναι άνθρωποι που έχουν χάσει τη δουλειά τους, άλλοι που ζουν σε εγκαταλελειµµένα σπίτια και δεν έχουν καν χρήµατα για να εµβολιάσουν τα παιδιά τους. Μας χτυπούν την πόρτα µε αίσθηµα ντροπής. Οι γιατροί που εργάζονται στο Παιδιατρικό Τµήµα του πολυϊατρείου στο Πέραµα, το οποίο εξυπηρετεί αποκλειστικά Έλληνες, µπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι πολλά από τα ανήλικα που δέχονται τις υπηρεσίες τους δεν τρέφονται σωστά» υπογραµµίζει η κυρία Ευγενία Θάνου, διευθύντρια της οργάνωσης Γιατροί του Κόσµου.

Οι Γιατροί του Κόσµου, αντίθετα από ό,τι θα νόµιζε κάποιος, δεν δραστηριοποιούνται µόνον εκτός συνόρων. ∆ιατηρούν πολυϊατρεία στην πλατεία Κουµουνδούρου και στο Πέραµα του Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά, παρέχοντας πρωτοβάθµια περίθαλψη σε αλλοδαπούς, καθώς και σε ολοένα περισσότερους Ελληνες.

«∆ιεξάγεται εκστρατεία τις ηµέρες αυτές για τη συλλογή τροφίµων, βασικών ειδών» συνεχίζει η κυρία Θάνου και επισηµαίνει: «Ξέρουµε ότι ο κόσµος είναι δύσπιστος µε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, γι’ αυτό δεν ζητούµε χρήµατα, αλλά είδη πρώτης ανάγκης. Στηριζόµαστε στο έργο των εθελοντών, 60 γιατρών που εναλλάσσονται, και ιδιωτών που προσφέρουν έργο στο κοµµάτι της διοικητικής οργάνωσης ή της επικοινωνίας».

Κατά τον ίδιο τρόπο, η Ένωση Μαζί για το Παιδί συγκεντρώνει τρόφιµα και είδη πρώτης ανάγκης για να ενισχύσει τις Στέγες Προστασίας Ανηλίκων Αθήνας και Πειραιά, χώρους φιλοξενίας «παιδιών που έχουν αποµακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους».

Η έµπρακτη αλληλεγγύη µεταξύ γνωστών και φίλων έχει άπειρες εκφάνσεις, µορφές που ούτε καταµετρώνται ούτε κατηγοριοποιούνται εύκολα. Η κυρία Σύλβια Κ. (τα ονόµατα είναι στη διάθεση της εφηµερίδας) αγοράζει κρέας για την – ελληνίδα – οικιακή βοηθό της, αφού ο άνδρας της έχει χάσει τη δουλειά του και ένα από τα δύο παιδιά της οικογένειας αντιµετωπίζει πρόβληµα υγείας.

Λίγοι µπορούν ίσως να φανταστούν 65 άτοµα από το στελεχικό δυναµικό της Citigroup να αρχειοθετούν ή να στήνουν ελαφριές κατασκευές στο Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο. Και όµως, η κυρία Νότα Μπούµπαλου, διευθύντρια Επικοινωνίας του ιδρύµατος, διαβεβαιώνει ότι αυτές συγκαταλέγονται στις συνήθεις δραστηριότητες µε τις οποίες καταπιάνεται ο λεγόµενος εταιρικός εθελοντισµός. «∆εν είναι µόνον το παράδειγµα της Citigroup, έχουν προηγηθεί η Novartis, η Microsoft και πολλές άλλες εταιρείες. Προσφάτως δεχθήκαµε αίτηµα για παροχή βοήθειας από τη Eurobank, ενώ µας έχει προσεγγίσει και το Χρηµατιστήριο Αθηνών. Στις αρχές Οκτωβρίου οι Atenistas ενεργοποιήθηκαν συλλέγοντας σχολικά είδη – για εµάς, την Κιβωτό του Κόσµου και τη Μέριµνα Ανηλίκων» εξηγεί.

Ο γνωστός σεφ κ. Λευτέρης Λαζάρου δυο-τρεις φορές την εβδοµάδα παίρνει το αυτοκίνητό του αργά το βράδυ και επισκέπτεται πλατείες και γωνιές της Αθήνας που φιλοξενούν αστέγους. Σε σχήµα οξύµωρο – στο πλαίσιο του οποίου η ευζωία συναντά την ανέχεια και το gourmet την πείνα –, τους µοιράζει φαγητό, το περίσσιο από αυτό που παρασκευάζει για τους θαµώνες του εστιατορίου «Βαρούλκο». Ο σεφ δεν δέχεται να αποκαλύψει τα σηµεία. «∆εν έχει σηµασία το πού, είναι διαφορετικό κάθε φορά. ∆εν θα ήθελα άλλωστε να δω κάµερες να έρχονται για να απαθανατίσουν τις στιγµές» τονίζει.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog