Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Παράσταση της Θεατρικής Συντροφιάς του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουτρακίου” 2 1/2 Φόνοι & ένα Bulldog”

- Advertisement -

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουτρακίου, σας προσκαλούν στην παράσταση της Θεατρικής Συντροφιάς ” 2 1/2 Φόνοι & ένα Bulldog”.

ΠΑΙΖΟΥΝ (με σειρά εμφάνισης)

Υπαστυνόμος Σαρντού : Kωνσταντίνος Κουζούπης.
Ιουστίνη : Mαριλέτα Κυριαζή.
Νορίν : Ελένη Ζερβού.
Πωλέτ : Mαργαρίτα Αλεξίου.
Αύγουστος : Ηλίας Ανδρέου.
Πιερ : Γιώργος Γεωργόπουλος.
Κος Μαριβώ : Άγγελος Βλάσσης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνικά : η ομάδα
Κοστούμια : ΟR
Μουσική επιμέλεια:Παναγιώτης Μανδηλάρης
Φωτισμοί : Μάνθος Βαρδαλάκος
Σκηνοθεσία:Άγγελος Βλάσσης.

Ημερομηνίες παραστάσεων :
12 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου.
Κάθε Σαββατοκύριακο.
Ώρα έναρξης : 21:OO

ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο,είναι βασισμένο στην φαρσοκωμωδία του Ευγένιου Λαμπίς “η υπόθεση της οδού Λουρσίν”.
Στο δικό μας έργο,οι συγγραφείς παίρνουν τους συγγραφείς – πρωτομάστορες του είδους (Λαμπίς,Φε’υ’ντώ,Μαριβώ) και τους κάνουν πρωταγωνιστές !!!
Φόρος τιμής ;;; Επαγγελματική διαστροφή ;;;
Λίγο από όλα ,θα έλεγα,αν και είναι τιμή,νομίζω,για έναν συγγραφέα,να λουστεί τα παθήματα των ηρώων του,για να δει μιά φορά κι αυτός την γλύκα!!!

ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ
Είδος κωμικού θεατρικού έργου, που χαρακτηρίζεται από ελαφρότητα κι έχει μοναδικό σκοπό τη διασκέδαση του κοινού και την πρόκληση άφθονου γέλιου.
Έτσι λέει ο θεατρολογικός ορισμός,ο οποίος καλά κάνει και μιλάει ακαδημα’ι’κά,γιατί μόνο αυτό μπορεί.
Γιατί η φαρσοκωμωδία έχει τους δικούς της κανόνες.Ξεβρακώνει τους ήρωες της (μερικές φορές κυριολεκτικά!!!),μπροστά στα μάτια του θεατή.
Απαιτεί τρελλούς ρυθμούς και είναι αμείλικτη,τόσο με τον ηθοποιό,όσο και με τον θεατή.
Δεχόμενοι την ρήση του μεγάλου δάσκαλου Στανισλάφσκι ” η μικρή αλήθεια,γεννάει την μεγάλη αλήθεια “,ο ηθοποιός δεν τολμάει να είναι ψεύτικος σε κανένα σημείο της ερμηνείας του.
Τον εκδικείται το ίδιο το έργο.
Αλλά τί σημαίνει ,ουσιαστικά,φαρσοκωμωδία ;;;
Eίναι σύνθετη λέξη, από την φάρσα και από την κωμωδία.
Φάρσα,είναι η γέμιση στα γαλλικά.
Δηλαδή,το έργο “γεμίζει” με ευρήματα (ανάλογα την φαντασία του σκηνοθέτη,του συγγραφέα και των ηθοποιών), με μοναδικό στόχο το γέλιο,την κωμωδία.
Φυσικά,όπως κάθε είδος θεάτρου,έχει κι αυτό τον σκοπό του.
Ο Αldus Huxley,είχε πεί : “κανείς δεν μπορεί να γλιτώσει από μια επίθεση γέλιου”…
Κι αυτό κάνει η φαρσοκωμωδία.Παίρνει τους ήρωες (αστούς,”καθωσπρέπει”,”κύριους”,όπως λέει μέσα στο έργο ο ήρωας),τους περνάει ένα μπερντάκι,τους ξεφτιλίζει,
και τους παραδίδει “καθαγιασμένους” (;),στα μάτια του θεατή,που πλέον ξέρει ότι δεν είναι ικανοί ούτε να “στοκώσουν” (!!!)
Ο τίτλος του έργου,σε μια τρελλή ερμηνεία,που τόσο λατρεύω,σημαίνει και 2 μισοί (όχι ολοκληρωμένοι,τόσο άχρηστοι είναι οι ήρωες) φόνοι κι 1 μπουλντόγκ (μα Μαριλού να το ονομάσουν κι αυτό,το αείμνηστο !!!)
Όσο για την βωμολοχία που χρησιμοποιείται,για όσους ενοχληθούν,θα τους παρέπεμπα στον μέγιστο δάσκαλο Αριστοφάνη,που χρησιμοποιούσε γλώσσα που αν την χρησιμοποιούσαμε σήμερα εμείς,πολλά μάγουλα θα κοκκίνιζαν…
Στο θέατρο,δεν υπάρχει τίποτα αισχρό…αισχρό μπορεί να το κάνει μόνο αυτός που το ερμηνεύει.
Και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα παραδεχτούν ότι οι προθέσεις μας,κάθε άλλο παρά τέτοιες είναι,βλέποντας το έργο και τον κόπο της ομάδας.
Και εδώ,θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά,για τον κόπο που έριξαν,για τις ώρες που πρόσφεραν,για τις στιγμές που με ανέχτηκαν ,αλλά και για την ομορφιά που μου χάρισαν και την τιμή που μου έκαναν να τα σκηνοθετήσω.
(Άλλοι για δεύτερη φορά,άλλη για πρώτη..και για μερικούς είναι και η πρώτη που εμφανίζονται στο σανίδι !!!)
Και λέω “παιδιά”,γιατί το θέατρο ένα παιχνίδι είναι…”παίζουμε θέατρο” ,δηλαδή,ζεί μέσα μας το παιδί (που κρύβουμε και προσπαθούμε να το σώσουμε,μπας και σωθούμε κι εμείς…)

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Nά’μαστε πάλι λοιπόν,δεύτερη συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο.
Κωμωδία αυτή την φορά…και τί κωμωδία…των Ρέππα – Παπαθανασίου !!!
“Εμπορικό θέατρο”,για κάποιους.Μια πολύ καλογραμμένη φαρσοκωμωδία,κατά την γνώμη μου.Από τις καλύτερες του είδους,από τους καλύτερους του είδους.
Οι 2 συγγραφείς,παίρνουν την σκυτάλη από τους πρωτομάστορες Λαμπίς,Φε’υ’ντώ,Μαριβώ και βουτώντας τα βέλη τους
στις φαρμακερές ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου του ’60,δημιουργούν μια τρελλή φαρσοκωμωδία,σημαδεύοντας το μυαλό και τα στομάχια μας (που θα πονέσουν από το γέλιο !!!).
Ένα νορμάλ ζευγάρι,ένα λιγότερο νορμάλ ζευγάρι ( “αγάπα τον φίλο σου με τα ελαττώματα του”),μια τρελλή υπηρέτρια,(σαν τις τόσες που έχουμε απολαύσει στις ελληνικές ταινίες),
ένα μπουλντόγκ,ένα σουτιέν,ένας αστυνομικός (απόγονος του Ραν Ταν Πλαν),μια γυναικεία κυλόττα κι ένας κοτζάμ αρχηγός της Γαλλικής Αστυνομίας,παρακαλώ (!!!),συνθέτουν ένα γα’ι’τανάκι,
που όλο και μπερδεύεται,και όσο και μπερδεύεται,προκαλεί όλο και περισσότερο γέλιο.
Ήρωες της φακής,επίδοξοι δολοφόνοι της κακιάς ώρας,άσπονδοι φίλοι,ανόητα συμπεράσματα και πονηρές σκέψεις από αθώα μυαλά,αποδεικνύουν για άλλη μιά φορά ό,τι ζούμε σε έναν όμορφο κόσμο,αγγελικά πλασμένο !!!
Απλά,γελώντας,κλείνουμε ο ένας στον άλλον το μάτι και πηγαίνουμε για ύπνο με “ήσυχη” την συνείδηση μας,ότι δεν το “κάναμε” εμείς !!!

Καλή διασκέδαση , λοιπόν !!!

- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φίλε John,εισητήρια διατίθενται στο θεατράκι του πολιτιστικού…μπορείς να κλείσεις και τηλεφωνικά στα νούμερα που αναγράφονται στην αφίσα…θα χαρώ να σε δω και να μιλήσουμε και από κοντά…μην ντραπείς,άλλωστε η ανωνυμία σου θα διατηρηθεί,αν θέλεις…αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε τους αξιόλογους σχολιαστές μας…

  2. Ντροπή;;; Ποια ντροπή;;; Αφού ο Μπάμπης, ο Άλεξ, ο Μιφι με ξέρουν με ονοματεπώνυμο…
    Όσο για την "ανωνυμία", άσε να πλανάται ένα "μυστήριο" για τους υπόλυπους όπως είχε γράψει τις προάλλες ο Άλεξ…

  3. εννοώ ότι εγώ προσωπικά δεν σε ξέρω (να σου πω την αλήθεια,δεν έχω ακόμα ενημέρωση,αλλά θα μάθω…χέχεχε !!!)…ένα φάντασμα πλανάται πάνω από τα Λουτρακιώτικα blogs…χάχαχαχα !!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog