Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μάθε επιτέλους να χρησιμοποιείς το keyboard!

- Advertisement -

Ανακάλυψε τις συντομεύσεις…
Η εξερεύνηση του πληκτρολογίου ξεκινά! Τα δάχτυλα πάνω στα πλήκτρα και φύγαμε για λειτουργικότητα…

Το ξέρεις ότι μπορείς να απλοποιήσεις κατά πολύ την καθημερινή σου εμπειρία στο PC, γλιτώνοντας ταυτόχρονα πολύτιμο χρόνο από την άσκοπη περιήγηση του κέρσορα στην οθόνη μέχρι να βρεις αυτό που θες. Το ξέρεις! Γιατί τότε δεν το κάνεις; Οι συντομεύσεις είναι πολύ πιο αποδοτικός τρόπος να δουλεύεις∙ και οι περιττές κινήσεις θα περιοριστούν και τα χέρια σου θα το εκτιμήσουν δεόντως…

Για να μη μιλήσω για τα notebook. Εκεί πλέον η εργονομία πάει περίπατο. Πόσο συχνά μπορείς άλλωστε να συνδέσεις ένα εξωτερικό ποντίκι για να διευκολύνεις τη χρηστικότητά του; Μάντεψες σωστά όμως: τα keyboard shortcuts είναι και πάλι η λύση!

Απαραίτητα shortcuts για να παίζεις το PC στα δάχτυλα

Windows Shortcuts
​Εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών. Όταν έχεις πολλές εφαρμογές ανοιχτές, για να μεταβαίνεις γρήγορα από τη μία στην άλλη, κράτα πατημένο το Alt και πάτα επανειλημμένα το Tab μέχρι να βρεις το ανοιχτό παράθυρο που θες∙ άσε τότε και τα δύο πλήκτρα. Παρατήρησε ότι ένα γρήγορο Alt-Tab σε πηγαίνει στην αμέσως προηγούμενη εφαρμογή που χρησιμοποίησες. Μάλιστα, ο συνδυασμός Alt-Shift-Tab σε μετακινεί ανάμεσα στα ανοιχτά παράθυρα με την αντίθετη φορά του Alt-Tab!
Επιστροφή στο desktop. Πρέπει να δεις στα γρήγορα την επιφάνεια εργασίας σου; Κρατώντας το πλήκτρο Windows πατημένο, πάτα D. Μαγικό; Όταν ξαναπατήσεις το Windows key-D, θα ξαναγυρίσεις στο παράθυρο που βρισκόσουν αρχικά. Επιπλέον, ο συνδυασμός Windows key-E σε εκτοξεύει κατευθείαν στο My Computer.
Ξόρκισε το Context Menu. Για να δεις τον πίνακα περιεχομένων ενός αρχείου (εγγράφου ή αντικειμένου) τι κάνεις; Πατάς δεξί κλικ στο mouse. To ίδιο κάνει και το Shift-F10. Για όταν δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιήσεις το ποντίκι βρε αδερφέ…

Application Shortcuts. Λειτουργούν στις περισσότερες εφαρμογές του Microsoft Office αλλά και σε πολλά Windows applications.
Άνοιξε, σώσε, κλείσε. Ενώ δουλεύεις σε μια εφαρμογή, για να μεταβείς ακαριαία στο Open πάτα Ctrl-O. Με την ίδια συντόμευση μπορείς να ανοίξεις ένα καινούριο web page στα περισσότερα προγράμματα περιήγησης. Πάντως όχι στον δικό μου browser! Χρησιμοποίησε το Ctrl-N για να ανοίξεις ένα νέο έγγραφο στην εφαρμογή που δουλεύεις ή νέα σελίδα ή session στον browser, ανάλογα με το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείς. Για να κάνεις Save στη δουλειά σου σε ένα έγγραφο, πάτα Ctrl-S (το χρησιμοποιώ μετά από κάθε πρόταση που γράφω). Το Ctrl-W (ή Ctrl-F4) κλείνει αμέσως το ανοιχτό έγγραφο που βρίσκεσαι (χωρίς ενοχλητικές ερωτήσεις), ενώ το Alt-F4 κάνει το ίδιο βάναυσα Close στο πρόγραμμα που εργάζεσαι.
Πάνω, κάτω και… παντού. Κρατώντας πατημένο το Ctrl, πάτα το πλήκτρο Home. Σωστά, τηλεμεταφέρθηκες στην αρχή του εγγράφου! Το Ctrl-End σε πάει αυτόματα στο τέλος του. Σε κάποιες εκδόσεις του Office βέβαια με τις συντομεύσεις αυτές ανεβοκατεβαίνεις σελίδα-σελίδα. Κάτι είναι κι αυτό… Τα βελάκια ξέρεις ότι σε πλοηγούν πάνω-κάτω-αριστερά-δεξιά κατά μία στιγμή (ή σειρά). Κρατώντας το Ctrl πατημένο πριν από τα βελάκια, ο κέρσορας θα κάνει πηδηματάκια μεταξύ λέξεων και παραγράφων στο Word ή κελιών στο Excel. Μεγαλύτερες πάντως αποστάσεις από έναν χαρακτήρα!
Cut, Copy, Paste. Το αλατοπίπερο των shortcuts! Αντί για δεξί κλικ στο μαρκαρισμένο αντικείμενο ή έγγραφο ώστε να σου εμφανιστεί το menu και να επιλέξεις Cut (κουράστηκα ήδη), πάτα απλώς τον λατρεμένο συνδυασμό Ctrl-X. Ομοίως, με το Ctrl-C αντιγράφεις στο πρόχειρο το μαρκαρισμένο στοιχείο. Και για να το επικολλήσεις, ένα πανεύκολο Ctrl-V θα κάνει τη δουλειά και θα σε απαλλάξει από τα κοπιαστικά menu! Και μιας και μιλήσαμε για μαρκάρισμα, αν δεν θες να χρησιμοποιήσεις το ποντίκι, το Shift και τα βελάκια (ή Shift-Ctrl-βελάκια για πιο γρήγορα) θα σου επιτρέψουν να μαρκάρεις το επιθυμητό κομμάτι με απόλυτη ακρίβεια.
Επίσκεψη στο Menu Bar. Πατώντας μία φορά το Alt, θα εμφανιστεί σχεδόν σε κάθε πρόγραμμα το ενεργό Menu Bar της εφαρμογής. Είναι ο παράδεισος της συντόμευσης! Πατώντας απλά το πλήκτρο που ενεργοποιεί το πεδίο του menu που σε ενδιαφέρει, μεταβαίνεις στη στιγμή χωρίς τις περιττές κινήσεις του mouse! Και όλη η πλατφόρμα δουλεύει έτσι με τα πλήκτρα…

Internet Shortcuts. Υπάρχουν σίγουρα μικροδιαφορές μεταξύ των browser και των εκδόσεών τους, αλλά πάνω-κάτω λειτουργούν ικανοποιητικά.
Προσθήκη στα favorites. Ένα ταπεινό Ctrl-D προσθέτει αυτόματα τη συγκεκριμένη web page στη λίστα με τα αγαπημένα σου. Πρόσεξε απλώς να είσαι στο Home της ιστοσελίδας και όχι σε κάποια κατηγορία της. Το Ctrl-B ανοίγει το menu Organize Favorites.
Πίσω, μπροστά και ξανά. Για να επιστρέψεις στην προηγούμενη ιστοσελίδα από αυτή που βλέπεις τώρα, κράτα πατημένο το Alt και πάτα το αριστερό βελάκι. Πατώντας συνεχόμενα το βελάκι μετακινείσαι όλο και πιο πίσω, φτάνοντας ως το Home Page του browser σου. Το Alt-δεξί βελάκι θα σε πάει και πάλι μπροστά, μέχρι την πιο πρόσφατη ιστοσελίδα που επισκέφθηκες. Με το Ctrl-N ανοίγεις μια καινούρια σελίδα ή session στον browser.
Επιστροφή στο Home. Οποιαδήποτε στιγμή στο σερφάρισμά σου θελήσεις, το Alt-Home θα σε μεταφέρει κατευθείαν στο Home Page του browser σου. Στο Google δηλαδή!
Refresh. Για να ανανεώσεις την ιστοσελίδα που βρίσκεσαι, ένα Ctrl-F5 θα το κάνει στη στιγμή. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το τελευταίο λεπτό στις δημοπρασίες του eBay!
Bonus: τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να πληκτρολογείς to www για να μπεις σε μια ιστοσελίδα. Το ίδιο θα κάνεις και με το delamagen.gr. Χωρίς www και πολλά πολλά…

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog