Βυθισμένα στα χρέη είναι τα δύο μεγαλύτερα ελληνικά κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ σε πολλά εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι επιχορηγήσεις που λαμβάνουν κάθε χρόνο…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε στη βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, το 2010 πέντε κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ) επιχορηγήθηκαν με το ποσό των 48,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 20 εκατομμύρια έλαβε το ΠΑΣΟΚ και 15,5 εκατομμύρια η ΝΔ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα κόμματα έλαβαν συνολικά 13,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 12,5 εκατ. ήταν επιχορήγηση και 1,2 εκατ. ήταν ενίσχυση για ερευνητικούς σκοπούς. Υψηλά, όμως, είναι και τα χρέη των κομμάτων προς τις τράπεζες εξαιτίας των υπέρογκων δανείων που έχουν λάβει.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του ανεξάρτητου βουλευτή, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει από τις τράπεζες δάνεια συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ, έχοντας εκχωρήσει ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση έως το 2016. Μάλιστα, μεγαλύτερος οφειλέτης είναι η ΝΔ με χρέη της τάξης των 120 εκατ. ευρώ και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, που χρωστά 114 εκατ. ευρώ. 

Χρεωμένα είναι και τα κόμματα της αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, οι οφειλές των οποίων ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΛΑΟΣ δε χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες.


newsbeast.gr