Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χάρισαν χρέη ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ σε φοροφυγά

- Advertisement -

Πρωτοφανείς καθυστερήσεις στις εκκαθαρίσεις και στην απόδοση των δικαστικών κλήσεων αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο παραγραφής μεγάλων φορολογικών οφειλών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κλήση άργησε… 5 χρόνια από τη διαπίστωση του αδικήματος…

Μπορεί να έχει ανακοινωθεί πως το κυνήγι των μεγαλοοφειλετών είναι σε εξέλιξη, ωστόσο η γραφειoκρατία και η εξωφρενικη βραδύτητα του κρατικού μηχανισμού οδηγούν σε παραγραφές των αδικημάτων με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να αποφεύγουν την τιμωρία.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η απόδοση της κλήσης άργησε μια πενταετία από τη βεβαίωση της παράβασης με αποτέλεσμα το αδίκημα που είχε τελέσει ο οφειλέτης (σε βαθμό πλημμελήματος) να παραγραφεί, και μαζί φυσικά και το χρέος του προς το Δημόσιο, ύψους 3,9 εκατ. ευρώ!
Το 2010 το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αρτας έκρινε ότι το χρέος των 3,9 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, το οποίο βεβαιώθηκε στις 28.2.2003 και έγινε απαιτητό στις 28.6.2003, κατέστη ληξιπρόθεσμο, και αυτό επειδή η κλήση σε δίκη για την αξιόποινη πράξη της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο επιδόθηκε στον οφειλέτη και παράλληλα κατηγορούμενο πέντε χρόνια μετά την τέλεση του αδικήματος και συγκεκριμένα στις 21.7.2009!
Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αρτας ζήτησε την αναίρεση της απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου με την οποία κρίθηκε ότι το αδίκημα της καθυστέρησης καταβολής των οφειλών προς το Δημόσιο έχει παραγραφεί.

Ο Αρειος Πάγος, ωστόσο, έκρινε ότι με τη δικαστική απόφαση ορθώς παραγράφηκε το αδίκημα και έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί σε βάρος του μεγαλοφειλέτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη καταβολή βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο και τα τελωνεία επιφέρει ποινή φυλάκισης από 4 μήνες έως 1 έτος, ανάλογα με το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής και των τόκων που θα επιβληθούν.

Πηγή: newsit.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog