Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Να γιατί δεν πρέπει να φτιαχτούν οι ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια

- Advertisement -

 Ο Σύλλογός μας ενημερώθηκε για την αδειοδότηση από το Δασαρχείο Κορίνθου, Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αρχή Ρυθμιστικής Ενέργειας, εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Γεράνεια Όρη…

Έπειτα από διεξοδική έρευνα του θέματος σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η παραπάνω ενέργεια δεν λαμβάνει υπόψη την τοπική κοινωνία την οποία πλήττει, είναι επιπόλαιη, βασισμένη σε ελλιπή στοιχεία, με αδιαφανείς διαδικασίες, και με καταστρεπτικές συνέπειες στο περιβάλλον και την όποια μελλοντική οικονομική ή τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, καθώς αφορά προστατευόμενη περιοχή χαρακτηρισμένη Natura 2000.

Σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν 200-300 ανεμογεννήτριες σε όλες τις κορυφές των Γερανείων στο μοναδικό ελατοδάσος της περιοχής με τεράστιες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις για το τόπο μας . Η επίσημη θέση του Δ.Σ. του συλλόγου μας καθώς και πολλών κατοίκων της περιοχής μας είναι κάθετα αντίθετη στη μετατροπή της οροσειράς των Γερανείων σε ζώνη βιομηχανίας παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Για τους παρακάτω λόγους:
1. Μεγάλη έκταση του μοναδικού ελατοδάσους θα καταστραφεί και κατά συνέπεια και μέρος της χλωρίδας και πανίδας, παραδοσιακά μονοπάτια και ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις θα εξαφανιστούν για να ανοιχτούν δρόμοι 7-10 μέτρα φάρδους για πολλά χιλιόμετρα, δημιουργώντας έτσι διάβρωση στο βουνό και τις κορυφές του. Επίσης υπάρχει διάδρομος αποδημητικών πουλιών στην περιοχή, που θα θέσει σε κίνδυνο πολλά από αυτά.
2. Οι κορυφές αυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε οχήματα και θα θέσουν σε κίνδυνο μέρη που είναι απάτητα για αιώνες και παράλληλα προστατευμένα είδη χλωρίδας και πανίδας θα εξαφανιστούν
3. Μια ανεμογεννήτρια ζυγίζει 223-383 τόνους και έχει ύψος 65-105 μέτρα. Η βάση της από τσιμέντο είναι μέχρι και 20Χ20Χ3 μέτρα βάθος ή 1200 κ.μ. 1-2 στρέμματα χρειάζονται να καθαριστούν και να στρωθούν με τσιμέντο στη βάση της για να φτιαχτούν υποσταθμοί
4. Λόγο των κραδασμών που παράγουν οι ανεμογεννήτριες, πολλές φορές δημιουργούνται ρήγματα στο υπέδαφος και οι πηγές είτε αλλάζουν είτε χάνονται.
5. Μια ανεμογεννήτρια έχει χρόνο ζωής στην καλύτερη περίπτωση 20 χρόνια. Η μείωση των εκπομπών αερίων CO2 στην καλύτερη περίπτωση θα είναι -0,07% της συνολικής παραγωγής της χώρας μας. Και αυτό χωρίς να συνυπολογίσουμε το ποσοστό εκπομπών αερίων CO2 κατά την εξόρυξη των μετάλλων, την κατασκευή και τοποθέτηση της ανεμογεννήτριας και την αποξήλωση του δάσους.
6. Γενικά οι μεγάλες ανεμογεννήτριες δεν είναι αποδοτικές. Για να έχουν καλή απόδοση παραγωγής ρεύματος πρέπει να φυσάει άνεμος 5-6 μποφόρ και πάνω. Αυτό γίνεται μόνο κατά το 30% του χρόνου. Το υπόλοιπο διάστημα υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου.
7. Όταν η επιδότηση σταματήσει, οι ανεμογεννήτριες μένουν στις κορυφές των βουνών παρατημένες σαν σκουπίδια, μιας και το κόστος είναι μεγάλο και καμιά εταιρία δεν διατίθεται να το πληρώσει. Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ 20,000 ανεμογεννήτριες είναι παρατημένες στα βουνά της. Αυτά θα είναι τα μνημεία που θα μας αφήσουν;
8. Τα οφέλη στην τοπική αλλά και γενικότερα στη κοινωνία είναι μηδαμινά ως ανύπαρκτα από την εγκατάσταση αυτής της βιομηχανίας. Το ρεύμα θα ακριβύνει γιατί καλείται ο καταναλωτής να πληρώσει μέρος της επιδότησης των επενδυτών εταιριών κυρίως από την Γερμανία (WPD RES APPLICATION LTD).
9. Η αξία των ακινήτων και της γης θα μειωθούν μέχρι και 30%-40% ειδικά σε τουριστικές περιοχές σαν τις δικές μας, που η αξία στηρίζετε στην ακεραιότητα του φυσικού περιβάλλοντος.
10. Η όποια μελλοντική ανάπτυξη στον τόπο μας για τουρισμό θα είναι αδύνατη, μιας και ο τουρισμός σε περιοχές με βιομηχανίες αιολικής ενέργειας μειώνεται (όπως στην Δανία που ο τουρισμός έχει μειωθεί κατά 40%)
11. Η ενέργεια που παράγεται από τις βιομηχανίες αιολικής ενέργειας πολλές φορές δεν μπορεί να ενταχθεί στο εθνικό δίκτυο αν είναι γεμάτο, με αποτέλεσμα να πουλιέται φθηνότερα σε χώρες του εξωτερικού, ασχέτως αν ο Έλληνας καταναλωτής το έχει ακριβοπληρώσει.
12. Δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας όπως υποστηρίζεται. Η μεγαλύτερη βιομηχανία αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη έχει τρεις θέσεις εργασίας.
13. Δεν θα κλείσει κανένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, μιας και η αιολική ενέργεια δεν είναι αξιόπιστη και δεν μπορεί να αποθηκευτεί στο κεντρικό δίκτυο και δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτήν. Άλλωστε σε καμία χώρα της Ευρώπης, ακόμη και στην Γερμανία, Δανία, Γαλλία και Ισπανία, (οι μεγαλύτερες κατασκευάστριες χώρες ανεμογεννητριών στην Ευρώπη) δεν έχει κλείσει κανένα συμβατικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
14. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλές περιοχές που στήθηκαν βιομηχανίες παραγωγής αιολικής ενέργειας κάηκαν πριν την εγκατάστασή τους (βλέπε Ελικώνας, Κιθαιρώνας, Πάρνηθα, Κάρυστο κλπ.).
Η περιοχή μας δεν έχει καεί. Αν λοιπόν όλως τυχαίως καεί τώρα, το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα είναι υπεύθυνες αυτές οι εταιρίες που έχουν συμφέρον να πάρουν τις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις.

Για όλους τους παραπάνω λόγους σύσσωμη η κοινωνία των περιοχών που αφορά αυτή η αυθαιρεσία, θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και σε όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να σταματήσει το συντομότερο δυνατό την επικείμενη καταστροφή στη περιοχή μας.

Με τιμή
Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Δεσύλλας Ουρανία Μπορομπόκα

Επισυνάπτεται ο χάρτης με τις θέσεις των Α/Γ και των «Αιολικών πάρκων» που θέλουν να εγκαταστήσουν.

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. θερμα συγχαρητηρια παιδια.Εκει στο Σχινο κανετε τελεια δουλεια και ο Συλλογος σας ειναι αξιεπαινος.Μακαρι να βοηθησετε ετσι ωστε τα σχεδια τους να μην πραγματοποιηθουν.Επιτελους πρεπει να αντισταθουμε.

  2. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΛΛΑ…..
    ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΟΛΑ ΡΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ !!!!!!!!
    ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ .
    ΟΧΙ ΡΕ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ .
    ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΦΥΤΕΨΑΜΕ ΟΛΟΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΤΑΝ ΚΑΨΑΝΕ ΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΝΑ ΠΡΑΣΙΝΙΖΕΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΟΨΟΥΝ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
    ΟΧΙ!!!!

  3. ΜΗΧΑΛΗ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΚΥΩΝΗ ΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΙΤΑ ΚΑΝΕ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΣ …ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΣΗΧΙΑ ΜΑΣ …. ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΤΥ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΤΑΜΑ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΩΡΑΙΑ …

  4. εγω βλεπω οτι οι μονοι που φωναζουν και διαμαρτυρονται ειναι οι συλλογοι κανενας ουτε απο Δημαρχειο μερια ουτε απο αντιπολιτευση μερια δεν διαμαρτυρεται αρα και δεν τους πολυενδιαφερει μηπως εχουν λερωμενη τη φωλια τους?Μπραβο στο συλλογο του Σχινου για την εμπεριστατωμενη ενημερωση που μας κανει,αλλα αν ειναι οι Συλλογοι να αντικαθιστουν τις Αρχες τοτε τη γαμ….ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog