Η απάντηση στο θέμα συζήτησης στα χείλη των Ελλήνων θα δοθεί μέχρι το Πάσχα και τα μέσα Απριλίου…

Από αύριο η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να επιδοθεί στο κυνήγι της 7ης  σούπερ δόσης των 89 δισ. ευρώ. Η πρώτη… μάχη θα δοθεί στις 15 Ιανουαρίου και η τελική στις 20 Μαρτίου οπότε το ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει λήξεις ομολόγων ύψους 14,5 δισ.ευρώ. Εάν δεν έχουν ληφθεί, ήδη, τα 89 δισ.ευρώ η χρεοκοπία είναι δεδομένη και ο κίνδυνος εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, ορατός.

Σε αυτή την προοπτική είναι απαραίτητα πέντε βήματα. Πρώτον το κούρεμα του χρέους, δεύτερον η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης (Νέο Μνημόνιο), τρίτον μέτρα για τον περιορισμό του ελλείματος, τέταρτον «ψαλίδισμα» των επικουρικών συντάξεων και πέμπτον ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.   

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παπαδήμος συγκαλεί την Πέμπτη νέο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να ζητήσει από τους υπουργούς να επιταχύνουν στον μέγιστο βαθμό την προώθηση των αλλαγών στα υπουργεία τους, ώστε κανένα υπουργείο να μην έχει εκκρεμότητες στις 15 Ιανουαρίου – όταν φθάνουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Ο Λουκάς Παπαδήμος, γνωρίζοντας ότι η κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αλλά και με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση απαιτεί από τον ίδιο να ασκήσει πλήρως και σε όλα τα επίπεδα τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του, έκανε με αφορμή την Πρωτοχρονιά ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και στο δραματικό πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του αποτύπωσε πλήρως την πραγματικότητα, χωρίς ωραιοποιήσεις.

blog.gr