Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία 19 χρόνια μετά

- Advertisement -

Δύο άνδρες κρίθηκαν σήμερα ένοχοι στο Λονδίνο για τον φόνο, προ δεκαοκτώ ετών και πλέον, ενός μαύρου εφήβου, αναβιώνοντας μία εμβληματική υπόθεση κατά την οποία ο «θεσμικός ρατσισμός» της αστυνομίας βρέθηκε υπό τα πυρά της κοινής γνώμης…

Με βάση τα νέα επιβαρυντικά στοιχεία που έφερε στο φως η επιστημονική έρευνα, το σώμα των ενόρκων του κακουργιοδικείου του Λονδίνου έκρινε πως οι Γκάρι Ντόμπσον, 36 ετών, και Ντέιβιντ Νόρις, 36 ετών, είναι ένοχοι για την επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι από ομάδα πέντε ανθρώπων ο 18χρονος Στέφεν Λόρενς τον Απρίλιο 1993, ενώ περίμενε σε στάση λεωφορείου.

Έπειτα από πολυετή μάχη ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον χαμό του παιδιού τους, οι γονείς του Λόρενς υποδέχθηκαν με δάκρυα χαράς την απόφαση των ενόρκων, στο τέλος της πολύκροτης δίκης, που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου.

Η αστυνομία τόνισε πως θα συνεχίσει τις έρευνες για να εντοπίσει τα άλλα μέλη της συμμορίας που εμπλέκεται στον φόνο.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει μεγάλο σάλο στην εποχή της και είχε τραυματίσει βαθιά την βρετανική κοινωνία. Η αρχική έρευνα της αστυνομίας, που έβριθε λαθών και είχε χαρακτηρισθεί πλημμελής και μονομερώς προσανατολισμένη, είχε προκαλέσει διοικητική έρευνα που κατέληξε το 1999 στο συμπέρασμα ότι υφέρπει ένας «θεσμικός ρατσισμός» στους κόλπους του σώματος. Έκτοτε, έχουν εισαχθεί βαθιές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των ερευνών της αστυνομίας.

Η υπόθεση μπόρεσε να λάβει τον δρόμο της χάρη στα νέα στοιχεία που ήλθαν στο φως από την επιστημονική έρευνα έπειτα από την απόφαση για αναψηλάφηση της δίκης το 2007.

newsbeast.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog