Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κλείστε τον θερμοσίφωνα από… το λάπτοπ σας!

- Advertisement -

Η εποχή που ο ηλεκτρικός πίνακας ενός σπιτιού θα μπορεί να αντικατασταθεί από ένα απλό πρόγραμμα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή…με κερδισμένο το περιβάλλον αλλά και τον ετήσιο προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού για ηλεκτρικό ρεύμα, φαίνεται….να είναι πολύ πιο κοντά απ’ ό, τι φανταζόμαστε σήμερα…

Το πρόγραμμα που προβλέπει κάτι τέτοιο θα λάβει την τελική του μορφή μέσα στη δεκαετία που διανύουμε και θα ρυθμίζει τη λειτουργία όλων των ηλεκτρικών συσκευών μια κατοικίας ενώ υπάρχει περίπτωση το όλο εγχείρημα να έχει ελληνική σφραγίδα. Επιστήμονες του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα καινοτόμο σύστημα που ελέγχει τα κλιματιστικά αλλά και τους εκτυπωτές του κτιρίου, όπου στεγάζεται το ξενόγλωσσο κρατικό ίδρυμα μεταπτυχιακών σπουδών στη Θεσσαλονίκη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν θα είναι πολλά.

Όπως έχουν υπολογίσει οι ερευνητές, το Διεθνές Πανεπιστήμιο μπορεί να μειώσει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας κατά 15%. Στο ίδιο ποσοστό θα ανέλθει και ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν από την ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου.

Μπορεί το ποσοστό εξοικονόμησης να φαίνεται μικρό, στην πραγματικότητα, όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο εκτιμώμενός περιορισμός στην ενεργειακή κατανάλωση προκύπτει μόνο από δύο κατηγορίες ηλεκτρονικών συσκευών.

«Αυτό που θα επιχειρήσουμε να επιτύχουμε τους επόμενους μήνες είναι να βρούμε τη φόρμουλα, ώστε τα δεδομένα από τη λειτουργία του “έξυπνου δικτύου” να μπορούν να αναρτώνται στο διαδίκτυο. Έτσι, οι χρήστες θα μπορούν να εποπτεύουν ανά πάσα στιγμή την ενέργεια που ξοδεύουν οι συσκευές τους και πόσο κοστίζει αυτή, από όπου κι αν βρίσκονται», δηλώνει ο καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Γιώργος Κουτίτας.

thestival.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog