Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό του Χίτλερ

- Advertisement -

Πολύχρωμες φωτογραφίες αποτυπώνουν την γιορτινή ατμόσφαιρα δίνοντας παράλληλα μια ανατριχιαστική εικόνα για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν υπό το τερατώδες καθεστώς των Ναζί…

Ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό φέρνει στο φως ο γερμανός φωτογράφος Hugo Jaeger από την άνοδο του φασισμού στη Γερμανία στη δεκαετία του 1930 μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο φωτογράφος είχε την τύχη ή… την ατυχία να βρίσκεται πολύ κοντά στον Αδόλφο Χίτλερ και να έχει πρόσβαση τόσο σε δημόσια γεγονόταν σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε πιο προσωπικές στιγμές του δικτάτορα.

Έγχρωμες εικόνες που ζωντανεύουν τη ναζιστική Γερμανία.

Σε μία φωτογραφία ο Χίτλερ χαιρετάει τους υποστηρικτές του κάτω από το εκτυφλωτικό γαλάζιο του ουρανού, ενώ το σκηνικό είναι πλημμυρισμένο με το κόκκινο της σβάστικας.

Σε μια άλλη φωτογραφία, ο Χίτλερ είναι περιτριγυρισμένος από μαθήτριες ενώ πλήθος γύρω του τον κοιτάει με δέος.

Ο κ. Jaeger ήταν ο πρώτος φωτογράφος που χρησιμοποίησε της έγχρωμη φωτογραφία, κάτι που χαροποίησε τον τύραννο. Σύμφωνα με το περιοδικό Life, ο Χίτλερ είπε κάποτε στον Jaeger: «Το μέλλον ανήκει στην έγχρωμη φωτογραφία.

Η ιστορία για το πώς οι εικόνες κατάφεραν να επιβιώσουν από τον πόλεμο είναι τόσο σημαντική όσο οι ίδιες οι φωτογραφίες.

Όταν οι Σύμμαχοι εισέβαλαν στη Γερμανία το 1945, το σπίτι του Jaeger στο Μόναχο έγινε στόχος επιδρομής από Αμερικανούς στρατιώτες. Οι στρατιώτες ανακάλυψαν μια βαλίτσα από δέρμα στο οποίο ο Jaeger είχε κρύψει χιλιάδες αντίγραφα των εικόνων, τα οποία φοβόταν ότι θα τα κατάστρεφαν.

Για καλή του τύχη την προσοχή τους τράβηξε ένα με ένα μπουκάλι κονιάκ κι άρχισαν να πίνουν.

Ο Jaeger στη συνέχεια έθαψε τις εικόνες μέσα σε γυάλινα βάζα στα προάστια της πόλης για 20 ολόκληρα χρόνια,για να τις πωλήσει το 1965 στο περιοδικό Life.

Οι περισσότερες λήψεις αφορούν τα πάρτι γενεθλίων του Χίτλερ.

Ο δικτάτορας γιόρτασε τα 50α του γενέθλια τον Απρίλιο του 1939 με μία μεγάλη στρατιωτική πομπή. Μόλις πέντε μήνες αργότερα, διέταξε ναζιστικά στρατεύματα να μπουν στην Πολωνία, στέλνοντας την Ευρώπη σε πόλεμο.

Σε μια άλλη φωτογραφία, επίσης, του ίδιου έτους, ο δολοφόνος φαίνεται να απολαμβάνει το δώρο γενεθλίων του, ένα μαύρο Volkswagen που του χάρισε η αυστριακή αυτοκινητοβιομηχανία Ferdinand Porsche.

Άλλες φωτογραφίες, αποτυπώνουν τον φασίστα ηγέτη να πιάνει κουβέντα με μια γοητευτική ξανθιά σε ένα πάρτι, ενώ σε μια άλλη, εκατοντάδες Ναζί αξιωματικοί και οι σύζυγοί τους ντυμένοι στην…τρίχα έχουν συγκεντρωθεί για να απολαύσουν μια κλασσική μουσική παράσταση προς τιμήν του Χίτλερ.

newsbeast.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog