Κλείνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συμφωνία Vodafone-Panafon και Wind Hellas, σχετικά με τη συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων…

Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, και σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται αγώνας δρόμου ώστε να έχει κλείσει οριστικά μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2012, ημερομηνία ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του Vodafone Group για το τρίμηνο που έληξε στις 31/12/2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και χωρίς την καταβολή μετρητών, σε αναλογία 60-40 υπέρ της Vodafone. Ετσι στη νέα εταιρεία που θα προκύψει, το 60% θα κατέχει η Vodafone Group που σήμερα ελέγχει το 100% της Vodafone-Panafon και το υπόλοιπο 40% θα ελέγχεται από τους σημερινούς μετόχους της Wind Hellas. Aξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένη στρατηγική εξόδου των μετόχων της Wind Hellas από τη νέα εταιρεία, χωρίς ωστόσο αυτοί να γνωστοποιούνται.

Η συμφωνία των δύο πλευρών όμως δεν προεξοφλεί και την ολοκλήρωσή της. Η συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων υπόκειται στις αποφάσεις των Αρχών ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τον σκοπό αυτό, η συμφωνία, μόλις δημοσιοποιηθεί, θα υποβληθεί εντός ολίγων ημερών στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να λάβει τη σχετική έγκριση. Η διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμάται ότι θα απαιτήσει τουλάχιστον έξι μήνες προκειμένου να καταλήξει σε οποιαδήποτε, θετική ή αρνητική, απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι η έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom το 2008, η οποία συνιστούσε πολύ πιο εύκολη υπόθεση από τη συγκέντρωση των Vodafone – Wind, απαίτησε περίπου πέντε μήνες στις υπηρεσίες ανταγωνισμού της Επιτροπής μέχρι να δοθεί η έγκριση.

Πάντως, μια ενδεχόμενη θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους δύο επενδυτές εκτιμάται ότι θ’ αλλάξει ολοκληρωτικά τον χάρτη των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της σταθερής τηλεφωνίας. Στην κινητή τηλεφωνία, οι δύο «παίκτες» που θα απομείνουν, Vodafone και Cosmote, περίπου θα μοιραστούν τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα οι οποίοι σήμερα εκτιμώνται σε 15 εκατομμύρια. Στη σταθερή τηλεφωνία, η νέα -βρετανικών συμφερόντων- εταιρεία θα αποκτήσει τους περίπου 300.000 πελάτες σταθερής της Wind Hellas (πρώην Tellas), ενώ, με δεδομένη την έκθεση της εταιρείας στην Hellas Online, όπου κατέχει το 18%, η Vodafone θα έχει πρόσβαση στο πελατολόγιο σταθερής τηλεφωνίας, μετά τον ΟΤΕ. Πρακτικά, η ευόδωση της συμφωνίας μεταξύ Vodafone και Wind Hellas θα καταστήσει την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών υπόθεση των δύο κολοσσών Vodafone και Deutsche Telekom.