Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γύρισαν τη χώρα σε κατάσταση πολέμου – Θυσιάζονται μισθοί, συντάξεις και 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι

- Advertisement -

Σε εξέλιξη είναι η πολυαναμενόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπο τον Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού…
Στη σύσκεψη καλούνται και οι υπουργοί οικονομίας και εργασίας οι οποίοι και ενημερώνουν τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μπαίνοντας στο Μαξίμου ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: “Ερχομαι με την ελπιδα οτι δεν θα χρειατσεί να επαναλάβω αυτά που είπε προ ημερών ο πρώην καγκελάριος Σμιτ”. Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του, στις 5 Οκτωβρίου του 2011, ο Γερμανός πρώην καγκελάριος, είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Να τους πάρει ο διάολος αν δεν σώσουν την Ελλάδα».

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασαν στις 19.00 και τα υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Χρματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του αποκαλούμενου PSI.

Με ποιες θέσεις προσέρχονται οι πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να έχει αναλάβει προσωπικά την όλη υπόθεση, σε σημείο που στενοί συνεργάτες του διαμηνύουν ότι είναι αποφασισμένος αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών θα καταθέσει την εντολή! Μέχρι στιγμή πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι ουδείς γνωρίζει ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» που βάζει κ. Παπαδήμος στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης…

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη ΚΟ του κόμματος αποτύπωσε με τη κρισιμότητα των στιγμών θέτοντας προς του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το δίλημμα «ή επώδυνα μέτρα ή επώδυνη καταστροφική πορεία;». Ο κ. Παπανδρέου όσον αφορά τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει αυτές εστιάζοντας ως επί το πλείστον στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με «πραγματικές κοινές μετοχές» όπως είπε στην ΚΟ, ενώ για τα εργασιακά-μισθολογικά επικαλείται τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων καλώντας την τρόικα να την σεβαστεί. Στη συνάντησή του μάλιστα με την τρόικα τόνισε ότι η μείωση των μισθών πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα. Και για τον κ. Παπανδρέου δεν σαφές ποια θα είναι η τελική του θέση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Και για το πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά το τοπίο για τις «κόκκινες γραμμές» του είναι θολό καθώς δημόσια φέρεται να υποστηρίζει απόλυτα τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων, ενώ στο παρασκήνιο συζητά παραλλαγές επί του 13-14 μισθού και για το κατώτατο μισθό. Για τις τράπεζες δεν έχει ως «κόκκινη γραμμή» τις «κοινές μετοχές» καθώς προτείνει και εναλλακτικούς τρόπους για την ανακεφαλαιοποίηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης είναι αρνητικός στις προτάσεις της τρόικας για κατάργηση του 13-14 και κατώτατου μισθού αντιπροτείνοντας αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά μία ώρα την ημέρα, ενώ τηρεί επιφυλακτική στάση στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης.

Να σημειωθεί ότι στο μείζον θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων, ο κ. Παπανδρέου δεν φέρεται σε γενικές γραμμές να έχει πρόβλημα, εν αντιθέσει με τους κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη, αν και οι τρεις υποστηρίζουν ότι η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή μπορεί να εκληφθεί ως τέτοια δέσμευση.

Και ξαφνικά συναγερμός στο ΠΑΣΟΚ

Λίγο μετά την έναρξη της σύσκεψης ο Μιχάλης Καρχιμάκης, επικοινώνησε με όλα τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, από τα οποία ζήτησε να βρίσκονται σε ετοιμότητα τις επόμενες ώρες, διότι είναι πιθανό να χρειαστεί να συνεδριάσει το συγκεκριμένο κομματικό όργανο και ίσως να λάβει και αποφάσεις.

Η αιφνιδιαστική κίνηση του γραμματέα του εθνικού συμβουλίου του κινήματος φανερώνει και την κρισιμότητα της κατάστασης που βρίσκεται αυτή την στιγμή η χώρα.

newsit.gr
- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι δημόσιοι υπάλληλοι χωρίζονται σε τρείς μεγάλες κατηγορίες. 1η) Αυτοί που μπήκαν πριν το ΑΣΕΠ (κατά κανόνα οπαδοί του ΠΑΣΟΚ). 2η) Αυτοί που μπήκαν μετά το ΑΣΕΠ (1994) οι οποίοι είναι κυρίως ακομμάτιστοι και κατα κανόνα ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η δημόσια διοίκηση (μεγάλος ανταγωνισμού για τις θέσεις και αδιάβλητες διαδικασίες επιλογής) και 3η) Αυτοί που μπήκαν χωρίς διαγωνισμό με συμβάσεις (οπαδοί και των δύο κομμάτων, μονιμοποιήθηκαν οι περισσότεροι από την κυβέρνηση του Καραμανλή). Η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατηγορίας αποτελεί τα περίφημα λαμόγια. Είναι οι άθρωποι που από τις κομματικές συναλλαγές μεταπήδησαν στις οικονομικές συναλλαγές όταν διορίστηκαν. Η δεύτερη κατηγορία αφορά την ελπίδα για εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης. Άνθρωποι μορφωμένοι, αντικειμενικά οι καλύτεροι χωρίς κομματικές δεσμεύσεις και επιρροές. Η τρίτη κατηγορία αφορά φοβισμένους ανθρώπους με ενοχές που περιμένουν μοιραία πλέον την απόλυση.

  2. Το δίλλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι "χρεοκοπία ή όχι". Αυτό το ζήτημα έχει κλείσει εδώ και καιρό. Η χρεοκοπία είναι δεδομένη, είτε τώρα είτε λίγο αργότερα. Ψάξτε στο youtube για τις δηλώσεις του Πάρι Κουκουλόπουλου (βουλευτή ΠΑΣΟΚ) στον Παπαδάκη, αν δε θυμάστε. Το κύριο ζήτημα στην δανειακή σύμβαση είναι η εκχώρηση του εθνικού πλούτου (πετρέλαια, φυσικό αέριο) που έχει πολλαπλάσια αξία από τα δάνεια, και η δυνατότητα κατασχέσεων κρατικής περιουσίας από τους δανειστές σε περίπτωση χρεοκοπίας. Κατά τη γνώμη μου τα θέματα μισθών κλπ έχουν προστεθεί στο τραπέζι για να αποσυντονίσουν την κοινή γνώμη από αυτό – αρκετά επιτυχώς, προφανώς. Είμαστε ερασιτέχνες πολίτες εναντίον επαγγελματιών πολιτικών / απατεώνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog