Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το νερό Λουτρακίου πάει Βουλή – “Σιωπή” οι Οικολόγοι Πελ/σου – “Συμφέροντα” βλέπει ο Δήμαρχος

- Advertisement -

Το θέμα που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Κασσιανός Τζέλλης στην εφημερίδα «Ημερησία» σχετικά με ύπαρξη «δεκάδων χωματερών συνολικής έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου γεμάτα παράνομα…


τοξικά απόβλητα που πετούν εκεί βιομηχανίες της Δυτικής Αττικής με συνεπακόλουθη την πιθανή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα» ανακινεί πλέον και ο βουλευτής Κορινθίας Άγγ. Μανωλάκης.

Ο βουλευτής σε επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή στον Υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει την μεγάλη ανησυχία που προκαλούν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τύπο αλλά και οι σχετικές ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα ερευνών αναφορικά με τον εντοπισμό εξασθενούς χρωμίου πάνω από 50 μ.γ. ανά λίτρο, πάνω δηλαδή κι από το όριο του ολικού χρωμίου από επιθεωρητές περιβάλλοντος σε τρεις γεωτρήσεις στα Μέγαρα

Τονίζει πως η κοινή γνώμη «θα πρέπει να ενημερωθεί υπεύθυνα και οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες θα πρέπει να κινηθούν άμεσα για τον εντοπισμό των υπευθύνων προκειμένου να προστατευθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής» και θέτει δύο ερωτήματα προς τον υπουργό:

1. Σε ποιες ενέργειες και έρευνες έχουν προχωρήσει οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και ποια τα αποτελέσματά τους;
2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προχωρήσει προκειμένου να εντοπιστούν τα φορτηγά που ρίχνουν τα απόβλητα σε αυτές τις παράνομες χωματερές;
Η σοβαρή αυτή παρέμβαση του Κορίνθιου βουλευτή έρχεται να βοηθήσει στη σωστή κατεύθυνση με σκοπό την διαλεύκανση της υπόθεσης. Επίσης υπάρχει ένα ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ερώτημα.
Υπάρχουν μετρήσεις συγκεκριμένα για εξασθενές χρώμιο, διαφορετικές από αυτή των Οικολόγων Πράσινων (που δείχνουν την ύπαρξη 19 και 20mg/l στο εμφιαλωμένο νερό Λουτρακίου) από οποιονδήποτε θεσμικό φορέα

  • είτε από τον ΕΦΕΤ,
  • το Γενικό Χημείο του Κράτους,
  • την πρώην Νομαρχία Κορινθίας (Διεύθυνση Υγιεινής) και νυν Περιφέρεια Πελοποννήσου,
  • τον πρώην Δήμο Λουτρακίου (και νυν Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων ή
  • κάποιον άλλο φορέα. 

Εάν υπάρχει τέτοια πρόσφατη μέτρηση θα πρέπει οπωσδήποτε ο Δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων να τις αναρτήσει ΑΜΕΣΑ στην ιστοσελίδα του για να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας.
Προς το παρόν ο Δήμος ανάρτησε στην ιστοσελίδα του μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρει
«Είναι διαπιστωμένο ότι το φυσικό μεταλλικό νερό Λουτρακίου συγκαταλέγεται στα πιο φημισμένα νερά του κόσμου, για το λόγο αυτό έχει γίνει στόχος δυσφήμησης πολλές φορές στο παρελθόν.
Ακριβώς λόγω της υψίστης σημασίας που έχει για την πόλη μας το υπερπολύτιμο αυτό αγαθό, παρακολουθούνται λεπτομερώς επί δεκαετίες τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του με πλήθος χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων, οι οποίες αποστέλλονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Όλες ανεξαιρέτως οι αναλύσεις πιστοποιούν ότι η ποιότητά του παραμένει ουσιαστικά σταθερή και εντός των θεσμοθετημένων ορίων για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.

Παράλληλα έχουν εκπονηθεί ερευνητικές εργασίες σχετικά με τη φύση και τα χαρακτηριστικά του υδροφόρου ορίζοντα μεταλλικού νερού Λουτρακίου, οι οποίες καταδεικνύουν ότι  η περιεκτικότητά του σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία οφείλεται αποκλειστικά στη σύσταση των πετρωμάτων που τον φιλοξενούν.
Σχετικά με το ζήτημα ο Δήμαρχος Κώστας Λογοθέτης δήλωσε:
Τα εν λόγω δημοσιεύματα είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, προσβάλλουν βάναυσα την εικόνα και την πολύχρονη φήμη του Δήμου μας,  το νερό του οποίου αποτελεί σημαντικό μέρος της ιστορίας του, της υπόστασής του, αλλά και της οικονομικής του δραστηριότητας.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οφείλουμε όλοι ανεξαιρέτως, να αντιμετωπίζουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας με περισσή υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
Οφείλουμε επίσης να μην υποκύπτουμε σε παιχνίδια που εκπορεύονται από συγκεκριμένα κέντρα και υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα

Συμφωνούμε απόλυτα με το Δήμαρχο σχετικά με τη θέση του για «περισσή υπευθυνότητα και σοβαρότητα να μην υποκύπτουμε σε παιχνίδια που εκπορεύονται από συγκεκριμένα κέντρα και υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα» και γι’ αυτό τον καλούμε να αναρτήσει ΑΜΕΣΑ στην ιστοσελίδα του Δήμου όποιες μετρήσεις έχει και αναφέρονται σε εξασθενές χρώμιο για να σταματήσουν οι ψίθυροι.

Θα βοηθούσε επίσης να ανέφερε και ποια συμφέροντα είναι πίσω από αυτή την δυσφημιστική κατ’ αυτόν εκστρατεία

Ταυτόχρονα αναταραχή έχει σημάνει και στους κόλπους των Οικολόγων Πράσινων που στην πρόσφατη ανακοίνωση τους σχετικά με την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο νερό στην περιοχή του Λουτρακίου κάνουν λόγο για ποσότητα 19 και 20 mg/l στο εμφιαλωμένο νερό Λουτρακίου.

Απορία έχει προκαλέσει η σιωπή των Οικολόγων-Πράσινων Πελοποννήσου οι οποίοι ως καλύτεροι γνώστες της τοπικής πραγματικότητας (αφού ο συντονιστής τους Β. Σπινθάκης ενεργοποιείται στην Κόρινθο) δεν έχουν υποστηρίξει ή αποδοκιμάσει τις μετρήσεις του κόμματος.

Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα αλλά η τοπική κοινωνία περιμένει και την δική τους τοποθέτηση (όπως έπραξε  ο Δήμαρχος απορρίπτοντας τις ανακοινώσεις του κόμματος ως «γραμμένες στο γόνατο»).

Οι «Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου» δεν έχουν κάνει καμία αναφορά στην ιστοσελίδα τους http://prasinosmorias.wordpress.com/ για το θέμα που ανέδειξε το ίδιο τους το κόμμα και αφορά ένα τόσο σημαντικό θέμα τη στιγμή που έχουν περάσει 10 ημέρες από την ανακοίνωση.

Να υπενθυμίσουμε ότι  ο συντονιστής των Οικολόγων Πελ/σου πέρυσι (στις 8/7/2011) υπέγραψε μνημόνιο / συμφωνία συνεργασίας (ως εκρόσωπος της ΜΚΟ «Ένωσης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας») με το Δήμο Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων  «για τη Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην περιφέρεια Πελοποννήσου» συνολικού προυπολογισμού 541.046 ευρώ

isthmos.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog