Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η μεγάλη οροσειρά των Άλπεων μια ανέφελη μέρα του Γενάρη

- Advertisement -
Η τελευταία εικόνα που έστειλε στο in.gr η ESA, η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος, δείχνει την επιβλητική οροσειρά των Άλπεων φωτογραφημένη από τον Envisat, τον μεγαλύτερο δορυφόρο γεωσκόπησης που έχει εκτοξευτεί ως σήμερα…

Η μακρύτερη και ψηλότερη οροσειρά της Ευρώπης εκτείνεται ανάμεσα στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, το Λιχτενστάιν, την Αυστρία και τη Σλοβενία.

Η εικόνα σε πλήρη ανάλυση

Η φωτογραφία ελήφθη στις 16 Ιανουαρίου. Καθώς πέφτουν πλάγια στην επιφάνεια της Γης στη διάρκεια του χειμώνα, οι ακτίνες του ήλιου τονίζουν το ανάγλυφο της οροσειράς και οι χιονισμένες βουνοκορφές να μοιάζουν να ξεπηδούν από την εικόνα.

Νότια της οροσειράς διακρίνεται η ομίχλη και τα σύννεφα που καλύπτουν την κοιλάδα του ποταμού Πάδου στην Ιταλία σχεδόν όλο τον χειμώνα. Στριμωγμένη ανάμεσα στα πανύψηλα βουνά, η κοιλάδα προστατεύεται από τους ανέμους, ωστόσο οι χαμηλός ρυθμός ανανέωσης του αέρα συνδυάζεται με τα καυσαέρια βιομηχανιών και αυτοκινήτων και εκτινάσσει στα ύψη τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Λίγο νοτιότερα, τα Απένινα Όρη σχηματίζουν τη ραχοκοκαλιά της ιταλικής χερσονήσου. Τα περισσότερα ποτάμια της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένου του Τίβερη και του Άρνο, έχουν τις πηγές τους σε αυτή την οροσειρά.

Στην εικόνα διακρίνονται επίσης αρκετές λίμνες; Στη γωνία κάτω αριστερά διακρίνεται η λίμνη Τρασιμένο της Ιταλίας με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα της λόγω της συγκέντρωσης φυτοπλαγκτού. Ακόμα πλησιέστερα στις Άλπεις βρίσκεται η λίμνη Γκάρντα, η μεγαλύτερη της Ιταλίας με έκταση 370 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στην αντίθετη πλευρά των Άλπεων, στο τριεθνές Ελβετίας-Γερμανίας-Αυστρίας, βρίσκεται η μεγάλη λίμνη της Κωνστάνζας, σημαντική πηγή νερού για τη νοτιοδυτική Γερμανία.

Βορειότερα, πάνω αριστερά στην εικόνα, διακρίνεται ο Μέλας Δρυμός, το διασημότερο δάσος της Γερμανίας.

Η εικόνα δημοσιοποιήθηκε περίπου ένα μήνα πριν από τα δέκατα γενέθλια του σημαντικού δορυφόρου Envisat.

Newsroom ΔΟΛ
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog