Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο Σικάγο γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο με σφαίρες

- Advertisement -

Τουλάχιστον αυτό συνέβη το 1929, στην πιο εμφατική και μαζική γκανγκστερική εκτέλεση της ιστορίας που έμεινε γνωστή ως “Saint Valentine’s Day Massacre”.

 Επτά καλοντυμένοι γκάνγκστερς κείτονται αιμόφυρτοι μπροστά σέ έναν τούβλινο τοίχο ενός συνεργείου. Οι έξι από αυτούς είναι ήδη νεκροί. Ένας έχει ακόμα τις αισθήσεις του, παρά τις 14 σφαίρες που έχει δεχτεί στο σώμα. Η αστυνομία τον ανακρίνει στο νοσοκομείο και εκείνος απαντά ότι “δεν τον πυροβόλησε κανένας”. Βλέπεις, το γκανγκστερικό Σικάγο δεν είχε χώρο για χαφιέδες. Ακόμα και όταν επρόκειτο για ένα ξεκαθάρισμα.
Είναι από τα συμβάντα που σόκαραν όσο λίγα την τότε κοινωνία των ΗΠΑ. Όλοι ήξεραν ότι οι συμμορίες του Αλ Καπόνε και του Bugs Moran κινούσαν τα νήματα στο Σικάγο. Αλλά ο κόσμος έμοιαζε να μην ασχολείται. Εκείνο το πρωί πέμπτης όμως ασχολήθηκαν όλοι. Επτά νεκροί γκάνγκστερ ήταν πολλοί για να περάσει στα ψιλά των εφημερίδων.

  Οι γκάνγκστερ που έπεσαν νεκροί ήταν μέλη της North Side gang, της συμμορίας του Bugs Moran. Όλοι χρεώνουν το χτύπημα στην South Side συμμορία, εκείνη του περιβόητου Αλ Καπόνε. Απλό ξεκαθάρισμα λογαριασμών; Αντίποινα για προηγούμενες εκτελέσεις; Στοχευμένη επίθεση που απλά ξέφυγε σε βιαιότητα;
Αυτό που κέντριζε τότε το ενδιαφέρον, αυτό που κάνει ακόμα και τώρα διάφορους μελετητές να ερευνούν την υπόθεση, είναι το στόρι γύρω από την εκτέλεση. Οι ικασίες για τους εκτελεστές, οι συμπτώσεις της ημέρας, οι στόχοι των εκτελεστών αλλά και η βιαιότητα της πράξης. Γιατί οι εκτελέσεις ήταν συχνό φαινόμενο στη διαμάχη των συμμοριών. Αλλά το να στήνεις 7 ανθρώπους στον τοίχο και να τους γαζώνεις είναι κάτι διαφορετικό.

 

Η εκτέλεση

Επτά μέλη της συμμορίας North Side, οι Peter Gusenberg, Frank Gusenberg, Albert Kachellek, Adam Heyer, Reinhart Schwimmer, Albert Weinshank και John May, βρέθηκαν το πρωί σε μια αποθήκη στη συμβολή των οδών Dickens και North Clark στην γειτονιά του Lincoln Park στο Σικάγο. Το Βόρειο Σικάγο φυσικά που ήταν και η περιοχή πού ήλεγχε κυρίως η συμμορία του Moran.
Υποτίθεται ότι βρίσκονταν εκεί για να οργανώσουν την παραλαβή ενός μεγάλου φορτίου λαθραίου ουίσκι για να το διαθέσουν στην συνέχεια στην αγορά. Οι επτά άνδρες ήταν μέσα στην αποθήκη, περιμένοντας και άλλα τρία μέλη της συμμορίας, μαζί και τον αρχηγό Bugs Moran. Εκείνος άλλωστε υποτίθεται ότι ήταν ο στόχος της επίθεσης και όχι όλοι οι υπόλοιποι.
Το σχέδιο έξυπνο. Τέσσερις εκτελεστές. Οι δύο ντυμένοι με πολιτικά, οι άλλοι δύο ντυμένοι αστυνομικοί. Και οι τέσσερις επέβαιναν σε μια Cadillac που σταμάτησε μπροστά από την αποθήκη. Εισήλθαν στην αποθήκη, έστησαν τους ανθρώπους του Moran στον τοίχο δήθεν για να τους ανακρίνουν και αντ’ αυτού τους γάζωσαν με τα αυτόματα Thompson που κρατούσαν.
Για να διαφύγουν χωρίς προβλήματα, οι δύο αστυνομικοί οδήγησαν τους δύο συνεργούς τους με τα πολιτικά εκτός αποθήκης υπό την απειλή των όπλων, τους έβαλαν στην Cadillac και έφυγαν. Το αδιάκοπο γάβγισμα του Highball, του γερμανικού τσοπανόσκυλου του John May, κίνησε την υποψία μιας γυναίκας από το απέναντι κτίριο, η οποία έστειλε έναν άντρα στην αποθήκη για να αντικρίσει τους νεκρούς και τον τραυματία.

  Ο Frank Gusenberg, παρά τις 14 σφαίρες που είχε δεχτεί, ήταν ακόμα ζωντανός ακόμα και όταν έφτασε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί τον σταθεροποίησαν για να δεχτεί τις ερωτήσεις των αστυνομικών. Ακόμα και όταν ήξερε ότι θα πεθάνει δεν έδωσε καμία πληροφορία για την εκτέλεση. Επαναλάμβανε μόνο το “Nobody shot me”.
Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει τους εκτελεστές του μιας και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, οι εκτελεστές δεν ήταν μόνιμα μέλη της συμμορίας του Καπόνε, ακριβώς για να μην τους αναγνωρίσουν κατά την είσοδό τους στην αποθήκη. Αυτό βέβαια το γεγονός, το ότι δεν ήταν πολύ εξοικειωμένοι οι εκτελεστές με την πόλη, τους έκανε να χάσουν και τον στόχο.

Ο στόχος που ξέφυγε

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στόχος της επίθεσης ήταν ο ίδιος ο αρχηγός της συμμορίας, ο Bugs Moran. Και μάλιστα πιστεύεται ότι οι εκτελεστές μπέρδεψαν τον Moran με τον Weinshank, λόγω παρόμοιου σωματότυπου και ρουχισμού, με αποτέλεσμα να εκτελέσουν την αποστολή πριν καν ο Moran φτάσει στην αποθήκη.
Βλέπεις, ο Moran πήγαινε προς την αποθήκη την στιγμή της εκτέλεσης, μαζί με τον Ted Newberry. Φτάνοντας στο σημείο είδε το πρώτο αστυνομικό αυτοκίνητο που κατέφθανε και απομακρύνθηκε, ειδοποιώντας ακόμα τον Henry Gusenberg και τον Willie Marks.
Ο Βugs Moran ήταν ο ισχυρός άνδρας του Σικάγο και μεγάλος αντίπαλος του Καπόνε. Η διαμάχη τους ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 20, όταν σαν πρωτοπαλίκαρα άλλων συμμοριών προσπαθούσαν να ανέβουν στην ιεραρχία της μαφίας.

  Το 1926 ο Moran προσπάθησε να σκοτώσει τον Καπόνε στο lobby ενός ξενοδοχείου με την προσφιλή του μέθοδο, το drive-by shooting. Ο Moran ήταν αυτός που καθιέρωσε την τακτική του να περνάς με ένα αυτοκίνητο από έναν στόχο και να τον γαζώνεις χωρίς καν να κατέβεις. Ο Καπόνε όμως δεν έπαθε τίποτα.
Οι διάφορες ανακωχές που “υπέγραφαν” μετά από αυτό το συμβάν, δεν διαρκούσαν πολύ και πολλά μέλη των συμμοριών τους βρίσκονταν νεκρά. Με μεγαλύτερο και σημαντικότερο χτύπημα τη δολοφονία του Antonio Lombardo και του Patsy Lolordo, στενών φίλων του Καπόνε και ηγετών της Unione Siciliana, σημαντικής Ιταλοαμερικανικής ένωσης που ήλεγχε και καθόριζε τις πολιτικές πεποιθήσεις των εν Αμερική Ιταλών.

Το χτύπημα αυτό ήταν σημαντική αφορμή για τον Καπόνε να αποφασίσει να ξεφορτωθεί τον Moran, το 1929, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Μόνο που αντί να καταφέρει να τον σκοτώσει, χτύπησε επτά ηγετικά στελέχη της συμμορίας του, προκαλώντας ένα τεράστιο κυνηγητό, τόσο από τον Moran όσο και από την αστυνομία.

  Η δεύτερη αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική και έφερε το 1931 τον Καπόνε στα δικαστήρια για φορολογικές ατασθαλίες. Ο Καπόνε μπήκε στη φυλακή και ο μισητός του αντίπαλος κυκλοφορούσε ελεύθερος και συνέχιζε τις δουλειές του.
Η τελευταία πράξη παίχτηκε το 1936 με τη δολοφονία του Jack McGurn, φερόμενου ως ενορχηστρωτή του Valentine’s Day Massacre. Δολοφονήθηκε συμβολικότατα στις 15 Φεβρουαρίου και βρέθηκε δίπλα σε ένα χιουμοριστικό σημείωμα.
Από αυτά που συνήθιζε ο Moran.
 πηγή : oneman

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog