Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Την επόμενη φορά που θα φάτε πατατάκια θυμηθείτε αυτό!!!

- Advertisement -

Την επόμενη φορά που θα μασουλάτε πατατάκια (τσίπς στα κυπριακά), ρίξτε μια ματιά στα συστατικά. Εννέα στις δέκα περιπτώσεις θα περιέχει «γλουταμινικό μονονάτριο» (στα αγγλικά monosodium gloutamate, εξ’ ου και το ακρωνύμιο MSG)…

Τι σημαίνει αυτό το εξωτικό όνομα; Είναι ένα χημικό παρασκεύασμα που χαρακτηρίζεται «ενισχυτικό γεύσης». Έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία. Μπορείτε να το βρείτε, εκτός από τα πατατάκια, στα γαριδάκια, στο κινέζικο φιδέ (noodles), στους ζωμούς κότας, στα σαλάμια, στις έτοιμες σούπες, σε σάλτσες και σε άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, μέχρι και σε παξιμαδάκια παρακαλώ!

Θα μου πείτε και τι έγινε; Είναι απαγορευμένο; Όχι δεν είναι απαγορευμένο σαν πρόσθετο στα τρόφιμα. Έχει και τον ευρωπαϊκό κωδικό Ε621. Όμως φαίνεται να υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τις επιπτώσεις του στην υγεία.

Με ένα ψάξιμο στο internet θα δείτε ότι μπορεί σε κάποιους καταναλωτές να προκαλέσει: πονοκεφάλους, εφίδρωση, ναυτία, μούδιασμα, πόνο στο στήθος και άλλα.

Στον «Οδηγό για πρόσθετα τροφίμων», έκδοση Γενικού Χημείου του Κράτους, Λευκωσία 1995, διαβάζουμε ότι «απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στις παιδικές τροφές». Επίσης ότι «πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι τα γλουταμινικά σε ορισμένες ποσότητες προσβάλλουν τα κύτταρα του εγκεφάλου».

Ποιοι καταναλώνουν συνήθως τα πατατάκια, τα γαριδάκια και τις άλλες τροφές στις οποίες προστίθεται; Τα ΠΑΙΔΙΑ μας βέβαια. Θα προσέξουμε λοιπόν τι τρώμε και τι δίνουμε στα παιδιά μας; Θα πιέσουμε τις βιομηχανίες; Σε λίγο θα βάζουνMSG και στο ψωμί.

Πάμε λοιπόν για γεύση που να στηρίζεται στην ποιότητα των υλικών και όχι στοMSG!!

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog