Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ε ρε τσίκνα στο Λουτράκι…!!!

- Advertisement -

Τσικνοπέμπτη σήμερα και τα μαγαζιά του Λουτρακίου ετοιμάζονται προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την “επιδρομή”…

Η πολυπόθητη μέρα του χρόνου έφτασε και τίποτα δεν μπορεί να σας «κόψει» την όρεξη. Υπάρχουν, όμως, απλοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το φαγητό σας, επιβαρύνοντας λιγότερο την υγεία σας.

Τσικνοπέμπτη: πώς να τη βγάλετε… καθαρή

Κλασσική και δοκιμασμένη συνταγή σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το νερό. Πιείτε αρκετό πριν καταφτάσουν τα κρέατα, έτσι ώστε να μειώσετε το αίσθημα της πείνας και να αποφύγετε το συχνό φαινόμενο «πέφτω με τα μούτρα μόλις έρθει το φαγητό».

Δείξτε προτίμηση στις σαλάτες αντί για τα ορεκτικά τύπου τυροκροκέτες, λουκανικάκια τυλιγμένα με μπέικον κ.ο.κ. Θα τιθασεύσουν την πείνα σας με υγιεινό τρόπο, δεν θα σας φορτώσουν με τα λιπαρά και τις θερμίδες των παραπάνω και θα αφήσουν χώρο για το κρέας που πρόκειται να έρθει.

Αποφύγετε να βουτάτε ό,τι ψωμί βρεθεί μπροστά σας σε ό,τι ίχνος λαδιού υπάρχει στο τραπέζι. Γενικά, μπορείτε να περάσετε καλά σε ένα τέτοιο τραπέζι και χωρίς ψωμί. Αν πάλι επιμένετε, προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης και μην ξεπεράσετε τη μία φέτα.

Μην προσθέσετε έξτρα αλάτι στις τροφές. Όλες έχουν ήδη πλεόνασμα νατρίου και η δική σας προσθήκη απλώς θα είναι υπερβολή. Αν ψήσετε και μαγειρέψετε μόνοι σας, κρατήστε και πάλι το αλάτι υπό έλεγχο. Το κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, οπότε προσπαθήστε να μειώσετε από τη σαλάτα, τις πατάτες κ.ο.κ.

Το κρασί και η μπίρα προφανώς δεν γίνεται να λείπουν από ένα τέτοιο γεύμα. Ένα ποτηράκι σίγουρα μπορεί να κάνει καλό, να σας κάνει να απολαύσετε το γεύμα σας και να φάτε λιγότερο, προσοχή, όμως, στην υπερβολή: το μεγάλο ποτήρι μπίρας μπορεί να φτάνει και τις 150 θερμίδες, ενώ ένα ποτηράκι κρασιού τις 100 ή και λιγότερο, ανάλογα με το είδος του. Σύμφωνα με έρευνες ένα ποτήρι λευκό κρασί ή μπίρα πριν το φαγητό φαίνεται να «κόβει» την όρεξη, ενώ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, δεν μοιάζει να έχει τις ίδιες επιδράσεις. Παρ’ όλ’ αυτά το κόκκινο κρασί είναι ευεργετικό για την καρδιά λόγω των πολυφαινολών του, κάτι που μάλλον χρειάζεστε μετά από ένα γεύμα-εχθρό της.

Πώς προέκυψε το έθιμο

Οι τρεις εβδομάδες πριν την αρχή της Σαρακοστής ονομάζονται Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου.

Στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, κατά την προετοιμασία για τη νηστεία της Σαρακοστής. Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.

Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras (“Λιπαρή Τρίτη”) στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλαιά γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog