Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γεννέθλια σήμερα για την ελληνική τηλεόραση: γίνεται 46 ετών! [φωτο]

- Advertisement -

«Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι. Από σήμερα το ΕΙΡ καθιερώνει σειρά πειραματικών τηλεοπτικών εκπομπών…», είπε σαν σήμερα πριν από 46 χρόνια η Ελένη Κυπραίου, εγκαινιάζοντας την πρώτη εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης στην χώρα μας…

Μόλις 1.500 δέκτες υπήρχαν το 1966, οι οποίοι άνοιξαν στις 18:30 για να δουν την πρώτη ελληνική τηλεοπτική εκπομπή, που κράτησε δύο ώρες και περιελάμβανε ένα σύντομο δελτίο ειδήσεων, την εκπομπή «Για εσάς, κυρία μου», ντοκιμαντέρ και μια ταινία μικρού μήκους.

Οι πρώτες απόπειρες παραγωγής προγράμματος είχαν γίνει το1960, όταν η ΔΕΗ λειτούργησε τον πρώτο πειραματικό σταθμό στο πλαίσιο της ΔΕΘ, σε κλειστό κύκλωμα τηλεοράσεων. Πέντε χρόνια μετά, στο Ζάππειο και το κτίριο του ΟΤΕ επί της 3ης Σεπτεμβρίου, το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας ξεκίνησε τις δοκιμαστικές εκπομπές.

Όπως αναφέρει το star.gr, σταθμός στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης ήταν το 1969, οπότε και έγινε σύνδεση με το κύκλωμα της Eurovision για να μεταδοθεί η προσεδάφιση του«Apollo 12» στη Σελήνη, ενώ το 1979 το ΕΙΡ εξελίσσεται σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (Ε.Ι.Ρ.Τ) και το 1975 σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ) με σκοπό την «ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του Ελληνικού λαού».

Η πρώτη έγχρωμη μετάδοση στην ελληνική TV έγινε στις 9 Ιανουαρίου 1979, με το σύστημα Secam. Το πρώτο έγχρωμο σίριαλ ήταν η «Εκάτη», με πρωταγωνιστή τον Γεώργιο Μούτσιο.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

– Στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 μεταδίδεται απευθείας ο γάμος του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας, ενώ ακολουθεί, στις 24 Φεβρουαρίου 1981, ο γάμος τουΚαρόλου και της Νταϊάνας.

– Το πρώτο παιχνίδι ήταν το «Συν Τριάντα Δεύτερα»του Μίμη Πλέσσα. Δώρο της εκπομπής; Ένα…τραντζιστοράκι!

– Ο πρώτος παρουσιαστής ήταν ο Άλκης Στέας: στον πειραματικό σταθμό της ΔΕΗ παρουσίασε ένα τηλεφωνικό τηλεπαιχνίδι, προσφορά της καπνοβιομηχανίας «Ματσάγγου».

– Η πρώτη εξωτερική μετάδοση έγινε το 1969, με έξι κάμερες, από το θέατρο «Ακροπόλ», όπου οι τηλεθεατές παρακολούθησαν ένα τετράωρο σόου με την υπογραφή του Νίκου Μαστοράκη.

– Το 1966 έκανε πρεμιέρα η Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ και αργότερα ΥΕΝΕΔ), που δημιουργήθηκε από μια ομάδα αξιωματικών και πολιτών και εξέπεμπε τρεις φορές την εβδομάδα.

– Το πρώτο πολιτιστικό μαγκαζίνο ήταν το «Θέματα λόγου και τέχνης» της Μαρίας Καβαδία (1967).

– Η πρώτη αθλητική εκπομπή ήταν η «Αθλητική Κυριακή», με τον Γιάννη Διακογιάννη να παρουσιάζει στις 27 Μαΐου του 1966 το Παγκόσμιο Κύπελλο Αγγλίας.

– Η πρώτη γκάφα: στις 2 Μαρτίου 1968 η έναρξη του βραδινού προγράμματος γίνεται καταλάθοςχωρίς τον φοίνικα της χούντας αλλά με τον τίτλο της πρώτης εκπομπής, που εκείνο το μοιραίο απόγευμα έτυχε να είναι «Το καρναβάλι του Καραγκιόζη»! Αμέσως μετά οι υπεύθυνοι έσπευσαν να διορθώσουν το λάθος, επαναφέροντας στην οθόνη τον Φοίνικα!

– Εκπομπές που άφησαν εποχή: «Σύγχρονη Εύα» (1966 – 1981), «Συνέβη στην Ελλάδα»(1970 – 1972), «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (1975- 1976), «Λούνα παρκ» (1974 – 1981), «Αλάτι Και Πιπέρι».

– Αξέχαστες παρουσιάστριες:Νάκυ Αγάθου, Ρίτα Ασημακοπούλου, Μακώ Γεωργιάδου, Κέλυ Σακάκου. Πάντα χαμογελαστές και γλυκομίλητες, δεν άλλαζαν ύφος ακόμα και όταν έλεγαν «σκοτώθηκαν 3.000 άνθρωποι»!

– Ο πρώτος ηθοποιός που εμφανίστηκε στην ελληνική TV ήταν ο Βασίλης Διαμαντόπουλοςστο μονόπρακτο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Αυτός και το παντελόνι του».

– Η πρώτη μέτρηση τηλεθέασης έγινε από τους ίδιους τους εργαζόμενους στην τηλεόραση. Μιας και «μηχανάκια» δεν υπήρχαν, ανέβαιναν σε ταράτσες και μετρούσαν… πόσες κεραίες υπήρχαν!

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog