Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πως να γίνεις αναντικατάστατος στον εργοδότη σου

- Advertisement -

Στη σημερινή πραγματικότητα η αίσθηση της ασφάλειας στον εργασιακό χώρο έχει σχεδόν εξανεμισθεί. Στην ουσία είναι μια πολυτέλεια της προηγούμενης γενιάς των εργαζομένων, που πλέον πολλοί λίγοι κατέχουν…
Αν και η αγορά εργασίας περνάει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών υπάρχουν μέτρα που οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν για να προστατεύσουν τη θέση εργασίας την οποία κατέχουν.

Με απλά λόγια στις μέρες μας, ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσεις τη δουλειά σου είναι να γίνεις αναντικατάστατος. Θα πρέπει ο ρόλος σου να είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την επιχείρηση στην οποία εργάζεσαι, ώστε να μην μπορεί να συνεχίσει το έργο της χωρίς εσένα. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και ίσως καταφέρεις να σώσεις την δουλειά σου.

Δώσε έμφαση στην κύρια αποστολή της επιχείρησης
Οι επιχειρήσεις εξυπηρετούν στο εσωτερικό τους πολλές λειτουργίες, συνήθως όμως υπάρχει μια κεντρική αποστολή που καθορίζει κατά πόσον μία επιχείρηση θα πετύχει ή θα αποτύχει. Φρόντισε λοιπόν να ανακαλύψεις ποια είναι η κεντρική λειτουργία της εταιρίας στην οποία εργάζεσαι και διαδραμάτισε κάποιο ρόλο σ’ αυτή.

Φρόντισε να είσαι εξαιρετικά παραγωγικός
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να εργάζεσαι περισσότερες ώρες. Είναι πιο σημαντικό να αναλάβεις μια εργασία ή έναν ρόλο που να μπορείς να χειριστείς πολύ καλά και να σου δίνει τη δυνατότητα να επεκταθείς πέρα από τις αρμοδιότητές σου. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι δεξιότητες που διαθέτεις είναι πολύ σημαντικές γιατί σε κάθε περίπτωση αποτελούν το κλειδί για την παραγωγικότητα.

Προσπάθησε να γίνεις ορατός
Σε πολλές επιχειρήσεις, ο εργαζόμενος, ο οποίος έχει το γραφείο του δίπλα στο αφεντικό τείνει να παίρνει τις καλύτερες αξιολογήσεις απόδοσης. Αν δεν έχεις εσύ αυτό το γραφείο, φρόντισε να βρεις τρόπους για να κάνεις τα επιτεύγματά σου γνωστά. Μην περιμένεις την περίοδο των επιδόσεων και των αξιολογήσεων. Αντίθετα, ξεκίνησε μια προσωπική ιστοσελίδα, ένα ενημερωτικό δελτίο ή έναν πίνακα ανακοινώσεων προβάλλοντας το έργο στο οποίο εργάζεσαι, προσελκύοντας παράλληλα εισηγήσεις και από ανθρώπους εκτός του συγκεκριμένου έργου. Αυτό θα τους ενθαρρύνει να συμμετέχουν στο «παιχνίδι» σου, κάνοντας την ίδια στιγμή τις δραστηριότητές σου να μην φαίνονται καθαρά προσπάθειες αυτοπροβολής. Επίσης, αν έχεις κάνει μια συμφωνία με τον εργοδότη σου να εργάζεσαι από το σπίτι, βρες λόγους για να εμφανίζεσαι στο γραφείο πιο τακτικά.

Απόκτησε μέντορα
Βρες κάποιον που ξέρει καλά την επιχείρηση, ζ’ητησε βοήθεια και συζήτησε μαζί του διάφορα ειδικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που σχετίζονται με το πώς μπορείς να βελτιώσεις την εργασία σου. Στη συνέχεια ανακοίνωσε δημόσια τις χρήσιμες συμβουλές που πήρες απ’ αυτόν και δώσε του τα εύσημα ενώπιον των συναδέλφων σας.

Να είσαι ευχάριστος
Αν δείχνεις απόμακρος στον εργασιακό χώρο να είσαι σίγουρος ότι αργά ή γρήγορα αυτό θα σας βλάψει μακροπρόθεσμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να σε κάνει να ξεχωρίζεις, αλλά για λάθος λόγους. Αν πραγματικά δεν μπορείς να τα βρεις με κάποιους ανθρώπους στην ομάδα εργασίας σου, προσπάθησε να ενταχθείς σε κάποια επαγγελματική παρέα, που σου ταιριάζει καλύτερα.

kariera.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog