Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

10 πράγματα που (μάλλον) δεν ήξερες για τις θερμίδες και ήρθε η ώρα να μάθεις

- Advertisement -

Δεν έχει τόση σημασία τι δίαιτα θα ακολουθήσεις. Αυτό που μετράει είναι η ποσότητα των θερμίδων που παίρνεις μέσα στην ημέρα. Αν είναι πολλές, θα πάρει βάρος. Τόσο απλά….

Αν και μπορεί να ακούγεται …«παλιομοδίτικο», οι τελευταίες έρευνες στη διατροφολογία αποκαλύπτουν ότι για να αδυνατίσεις πρέπει να μετράς τις θερμίδες που παίρνεις.

Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Pennington Biomedical Research Center χώρισαν εθελοντές σε δυο ομάδες και τους έδιναν 1.000 θερμίδες επιπλέον κάθε μέρα για 8 εβδομάδες. Η μία ομάδα ακολουθούσε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και η δεύτερη μια διατροφή με φυσιολογικές πρωτεΐνες.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association, έδειξε ότι οι εθελοντές και των δυο ομάδων πήραν όλοι το ίδιο βάρος και λίπος, ανεξάρτητα από το διαιτολόγιο που ακολούθησαν. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλεις να χάσεις βάρος, καλό είναι να θυμάσαι ότι οι θερμίδες έχουν σημασία. Και μια που μιλάμε για θερμίδες διάβασε 10 πράγματα που μάλλον δεν ξέρεις (ακόμα) γι’ αυτές:

1. Γιατί παχαίνεις

Ο μέσος άνθρωπος, έχει υπολογιστεί, ότι τρώει περίπου 300 θερμίδες περισσότερες σε σχέση με το 1985. Τα πρόσθετα γλυκαντικά προσθέτουν 23% περισσότερες θερμίδες και τα πρόσθετα λιπαρά άλλο 24%. Αν τρως όμως 300 θερμίδες επιπλέον την ημέρα για ένα χρόνο θα ζυγίζεις περίπου 14 κιλά επιπλέον. Και σκέψου ότι τις μισές σχεδόν από αυτές τις θερμίδες τις παίρνεις από junk food.

2. Τα μηχανήματα γυμναστικής λένε ψέματα για τις θερμίδες που καις

Μην βασίζεσαι στο διάδρομο του γυμναστηρίου για να δεις πόσες θερμίδες έκαψες την ώρα που γυμναζόσουν. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια βρήκε ότι κατά μέσο όρο τα μηχανήματα άσκησης υπερεκτιμούν τις θερμίδες που καις κατά 19%. Αν θες περισσότερη ακρίβεια στη μέτρηση, οι ειδικοί προτείνουν να πολλαπλασιάσεις το βάρος σου επί 0,75 για κάθε 1,6 χιλιόμετρα που τρέχεις ή επί 0,53 για κάθε 1,6 χιλιόμετρα που περπατάς.

3. Τροφές με αρνητικές θερμίδες. Υπάρχουν;

Η ιδέα εδώ είναι ότι το σώμα σου καίει περισσότερες θερμίδες για να χωνέψει συγκεκριμένα φαγητά, όπως το σέλερι, σε σχέση με αυτές που παίρνει από τις τροφές. Αλλά αυτό δεν ισχύει.

4. Κάψε 350 θερμίδες περισσότερες την ημέρα

Έρευνα της Mayo Clinic έδειξε ότι οι αδύνατοι άνθρωποι καίνε 350 θερμίδες περισσότερες από τους υπέρβαρους, επειδή κινούνται περισσότερο. Τι κάθεσαι; Βρες έναν τρόπο να τις κάψεις.

5. Τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προϊόντα δεν είναι και χαμηλά σε θερμίδες

Αν νομίζεις ότι επειδή τρως προϊόντα light δεν θα παχύνεις, λυπάμαι, αλλά κάνεις λάθος και σύντομα η ζυγαριά σου θα σε απογοητεύσει. Θες παράδειγμα; Δυο κουταλάκια φυστικοβούτυρο με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχει 187 θερμίδες. Το κανονικό 191 θερμίδες. Μισό ποτήρι γιαούρτι light με γεύση βανίλια περιέχει 100 θερμίδες, σε σύγκριση με το κανονικό που έχει 104 θερμίδες. Ακόμα πιστεύεις ότι με τα light προϊόντα θα αδυνατίσεις;

6. Οι περισσότεροι δεν ξέρουμε πόσες θερμίδες καταναλώνουμε

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα του International Food Information Council Foundation, μόνο το 11% των ανθρώπων μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την ποσότητα των θερμίδων που θα έπρεπε να καταναλώνει για να μην πάρει βάρος.

7. Μuffins ή Donuts;

Ποιο από τα δυο έχει περισσότερες θερμίδες; Εξαρτάται από το μέγεθός τους αλλά και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Κατά μέσο όρο πάντως το donut έχει μάλλον το χαμηλότερο θερμιδικό φορτίο, ακόμα κι αν περιέχει ανεπιθύμητα λιπαρά.

8. Οι μερίδες μπορεί να είναι παραπλανητικές

Είναι εύκολο να ξεγελαστείς από τις ετικέτες των τροφίμων, αφού οι θερμίδες που αναγράφονται, πολλές φορές έχουν υπολογιστεί για μια συγκεκριμένη ποσότητα της συσκευασίας (για παράδειγμα 100 γραμμάρια) και όχι για όλο το προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πάρεις τρεις φορές τις θερμίδες που υπολογίζεις. Κι αυτό, όπως κατάλαβες, δεν είναι καλό για τη σιλουέτα σου.

9. Με τα φιλιά καις 2 θερμίδες το λεπτό!

Τα ερωτικά, παθιασμένα φιλιά εννοούμε! Αυτό λέει ο Bryan Stamford, PhD, καθηγητής και διευθυντής στο κέντρο προώθησης της υγείας του Πανεπιστημίου της Louisville. Να τον αμφισβητήσουμε;

10. Με το σεξ καις ακόμα περισσότερες θερμίδες

Αφού καις 2 θερμίδες το λεπτό με ένα φιλί, δεν είναι δύσκολο να φανταστείς ότι με το σεξ θα καις πολύ περισσότερες. Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει 144 θερμίδες για κάθε μισάωρο.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog