Είμαστε μια μικρή ομάδα από οικογενειάρχες που ζούμε στον οικισμό των Ρομά στα Εξαμίλια Κορινθίας. Θα θέλαμε με αυτή την επιστολή να δηλώσουμε τα εξής…

Στον οικισμό μας ζούμε περίπου 800 άνθρωποι από τους οποίους τουλάχιστον οι 500 είναι παιδιά. Οι συνθήκες διαβίωσης εδώ είναι πολύ δύσκολες για διάφορους λόγους.
Υπάρχει μεγάλη έλλειψη νερού. Η γεώτρηση που τροφοδοτεί τον οικισμό δεν έχει αρκετό νερό για να καλύψει τις ανάγκες μας.

Στην περιοχή υπάρχουν παράνομοι σκουπιδότοποι όπου διάφοροι, ιδιώτες αλλά και εταιρείες έρχονται και πετάνε απορρίμματα, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν αρκετοί κάδοι απορριμμάτων που να αναλογούν με τον πληθυσμό του οικισμού.
Πολλές από τις οικογένειες του οικισμού ζουν κάτω από συνθήκες φτώχειας λόγο του μεγάλου ποσοστού ανεργίας.

Δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα στον οικισμό μας με αποτέλεσμα οι συνθήκες υγιεινής να είναι άθλιες έως και μολυσματικές.
Στην πλειοψηφία μας είμαστε αγράμματοι ή με ελάχιστες γραμματικές γνώσεις, με αποτέλεσμα η αδυναμία μας να εκφράσουμε τα προβλήματά μας απέναντι στις δημοτικές αρχές να είναι πολύ μεγάλη.

Κάποιοι από τους κατοίκους έχουν φτιάξει νόμιμα σπίτια και κάποιοι ζουν σε απλές παράγκες ή σε ξένα ημιτελή κτίσματα. Κάποιοι είναι οικογενειάρχες όπως εμείς προσπαθώντας απλά να επιβιώσουμε με τις οικογένειές μας στις συνθήκες αυτές και κάποιοι ζουν μέσα στα ναρκωτικά και την παρανομία δημιουργώντας προβλήματα στις ίδιες τις οικογένειές τους αλλά και σε ολόκληρο τον οικισμό και τις γύρω περιοχές.

Εκτός από εμάς υπάρχουν και άλλα αθώα θύματα όπως είναι τα παιδιά και οι απροστάτευτες γυναίκες των ανδρών που κάνουν χρήση ναρκωτικών και παρανομούν με διάφορους τρόπους.
Θέλουμε να εκφράσουμε την λύπη μας για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από μια σχετικά μικρή ομάδα ατόμων αλλά και να διευκρινίσουμε ότι εδώ ζούμε και εμείς.

Ζητάμε λίγα και αυτονόητα πράγματα. Το δικαίωμα στο νερό, το δικαίωμα στην εργασία και την δυνατότητα να δημιουργήσουμε για εμάς και τις οικογένειές μας μια καλύτερη ζωή.
Υπογράφουμε υπεύθυνα ότι θα είμαστε στη διάθεση κάθε υπηρεσίας όπως ΔΕΗ, ΔΕΥΑΚ, Δήμου, Περιφέρειας κ.α. ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε περίπτωση που θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε ή να επισκεφτείτε τον οικισμό μας.

Θέλουμε όμως να τονίσουμε ότι η ευθύνη για τους βανδαλισμούς και άλλες παράνομες πράξεις δεν είναι βάρος δικό μας και θα πρέπει να αποφύγουμε τις γενικεύσεις, ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα κλίμα συνεργασίας με τις δημόσιες υπηρεσίες και τα άτομα του οικισμού που θέλουν να λυθούν τα προβλήματα που έχουμε.