Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ο Ριζοσπάστης για τον καπετάν Πελοπίδα του Λουτρακίου

- Advertisement -

Πέρασαν 57 χρόνια που τα χαράματα της 21 Οκτώβρη του 1948, έπεφτε νεκρός σε ενέδρα χιτών και χωροφυλάκων του χωριού Δαύλεια Βοιωτίας, ο Παντελής Λάσκας, ο καπετάνιος Πελοπίδας, μία απ τις ηρωικότερες και θρυλικές μορφές των δύο ένοπλων αγώνων (ΕΛΑΣ-ΔΣΕ)…

 Γεννήθηκε στο Λουτράκι το 1915. Οταν ήταν 10χρονο παιδί, τα αδέλφια του Βασίλης και Πέτρος προσχώρησαν στο επαναστατικό κίνημα, όπου αναδείχτηκαν σε ηγετικές μορφές στην Αργολιδοκορινθία. Ο Βασίλης που σκοτώθηκε στα Γεράνεια την 1/5/42 σε σύγκρουση με όργανα των καταχτητών (χωροφύλακες) είχε από το 1930 μέχρι το θάνατο του έξι καταδίκες για την αγωνιστική του δράση και είχε εκτίσει 32 μήνες φυλακή και 24 εξορία. Ο Πέτρος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ το 1932 στην Αργολιδοκορινθία, εκτελέστηκε στο Κούρνοβο στις 4/6/43 με την Ακροναυπλιώτικη φρουρά, σέρνοντας πρώτος το χορό. Μέχρι τότε είχε κι αυτός εννέα χρόνια φυλακή. Η αδελφή τους η Μαρίνα, δολοφονήθηκε με άγρια βασανιστήρια από Γερμανούς και ταγματασφαλίτες στο Λιγουριό της Αργολίδας αρχές Ιούνη του ’44, ως στέλεχος του ΕΑΜ.
Η σεμνότητα και ο πραγματικός κομμουνιστικός χαρακτήρας του Παντελή Λάσκα, που δοξάστηκε σαν ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ, δεν επέτρεψαν να δημιουργηθεί θόρυβος και φασαρία γύρω από τα όνομά του. Η κοπιώδης όμως γνωριμία με το αγωνιστικό του οδοιπορικό και η ολοκλήρωση της ιστορικής του βιογραφίας, μας κάνουν να μιλάμε πλέον για ένα ηγετικό στέλεχος πλάι στα κορυφαία στελέχη της Αντίστασης, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Η παλικαριά και η πολεμική του τέχνη, στάθηκαν απαράμιλλες. Ελαβε μέρος σ’ όλες τις μάχες στη Ρούμελη στο ξεκίνημα (Ρεκά, Γοργοπόταμο, Μικρό Χωριό, Κρίκελο, εκστρατεία Ζέρβα κλπ).
Πέρασε στην Πελοπόννησο (22-6-43) ως καπετάνιος και αρχηγός του πρώτου Στρατηγείου Πελοποννήσου. Πολιτικές σκοπιμότητες και ισορροπίες δεν του επέτρεψαν να βάλει τις βάσεις του αντάρτικου εκεί, στο ύψος της Ρούμελης. Ανακλήθηκε μετά τρεις μήνες και τοποθετήθηκε καπετάνιος του τάγματος ασφαλείας του ΓΣ του ΕΛΑΣ.
Ξαναπέρασε με τον Αρη στον Μοριά (22-4-44), όπου ως καπετάνιος των αντάρτικων δυνάμεων στη Β. Πελοπόννησο (8η Ταξιαρχία), προσπάθησε να κερδίσει το χρόνο της απουσίας του, καθιστώντας εκεί τον ΕΛΑΣ αξιόμαχο και ικανό να κατακτήσει την Εθνική Λευτεριά και Λαϊκή Εξουσία.
Ως καπετάνιος του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Αργολιδοκορινθίας, πήρε μέρος στις μάχες του Δεκέμβρη του ’44 στην Αθήνα.(Μακρυγιάννη, Μεταξουργείο, Κολωνός). Βλέποντας ότι η συμφωνία της Βάρκιζας αφόπλιζε το κίνημα, συμπαρατάχτηκε με την κίνηση του Αρη Βελουχιώτη. Το τεράστιο κύρος και η ιστορία της οικογένειάς του, ο σεβασμός που του αναγνώριζαν οι πάντες, ενίσχυσαν πολιτικά και ηθικά τον Αρη, που στο πρόσωπο του Πελοπίδα γνώρισε τον πολυτιμότερο και ικανότερο σύντροφο και συνεργάτη του.
Με ιδιαίτερη λαχτάρα και χαρά βρέθηκε στην πρώτη ομάδα των ένοπλων καταδιωκόμενων της Φθιώτιδας, από τον Απρίλη του 1946. Οι μεγάλες οργανωτικές, πολιτικές και στρατιωτικές του αρετές, συντέλεσαν το τμήμα Πελοπίδα – Μπελή – Παλαιολόγου, να χαρακτηρίζεται από το ΓΕΣ, σαν το τμήμα που άλλαξε την κατάσταση στη Ρούμελη, καθιστώντας το ΔΣΕ Ρούμελης την πιο αξιόμαχη και υπολογίσιμη αντάρτικη δύναμη.
Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες σε Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Βοιωτία και αναδείχτηκε πάλι με το σπαθί του πολέμαρχος και του νέου αντάρτικου. Οταν σκοτώθηκε, ήταν διοικητής του 1 Τάγματος Παρνασσίδας.
Στη μνήμη του μέλη και φίλοι του Συλλόγου των απογόνων της ΕΑ και του ΔΣΕ του Παραρτήματος Λουτρακίου – Περαχώρας, προσφέρουν στην τοπική οργάνωση του ΚΚΕ 50 ευρώ.

* rizospastis.gr

- Advertisement -

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τιμουμε την μνημη των ηρωων αλλα δεν δεχομαστε την αποψη δοτων προπαγανδιστικων μεσων που ειχανε την λαικη απηχηση και εμειναν μονοι τους

  2. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΑΣ ,ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ,ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ,ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ.

  3. ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΡΝΕΙΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΑ ΣΤΟΝ ΕΜΦΙΛΙΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΡΩΑΣ. ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  4. Πολύ θα ήθελα να ξέρω τις θέσεις των κυρίων Παύλου και Γκιώνη για το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί απουσίαζε ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης προχθές. Φοβηθήκαν κάτι? Ωραίοι πολύ ωραίοι όλοι τους!

  5. Προτεινω να του απονεμηθει και το χρυσο κονσερβοκουτι προς ενδηξη σεβασμου, θα προτεινω και γω να δωθει το ονομα μιας πλατειας στον κωτσαντη που ηταν κι αυτος μεγαλος αγωνιστης για οσους γνωριζουν

  6. s-spinos:
    Εσένα 9:42 θα σου απονεμηθεί ο αγκυλωτός σταυρός εις ένδειξιν
    ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες και την προσφορά σου στο Γ΄Ράϊχ
    και προτείνω την πλατεία να την ονομάσουν πλατεία Τσολάκογλου.

  7. s-spinos,τί κάθεσαι και χάνεις τον χρόνο σου απαντώντας σε ανώνυμους ;;; νομίζεις ότι θα αλλάξεις τίποτα στα κεφάλια κάποιων ;;;…AZ,πολύ θα ήθελα να τοποθετηθείς δημόσια για το θέμα της πλατείας,δεδομένου ότι ξέρω ότι η οικογένεια σου έχει πληρώσει με αίμα τον αγώνα της αντίστασης…να δω τον αντίλογο απέναντι σου…

  8. Τι να τοποθετηθώ ρε ΑV.Εχω βαρεθει πια με τα αυτονόητα.Ας διαβάσουν επιτέλους και λίγη ιστορία ,όχι μόνο αθλητικές εφημερίδες.Ελεος πια.Ανθρωποι έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα για την ελευθερία ,οικογένειες ξεκληρίστικαν αντρες και γυναικές χάθηκαν πολεμώντας τον κατακτητή,πολεμώντας τον φασισμό και τον ολοκληρωτισμό,χάριασν τα νιάτα και τις ζωές τους ,ποτισαν με αίμα το δέντρο της λευθεριάς και το ευχαριστώ ήταν να κυνηγηθούν απο αυτούς που πρόδοσαν ,που συνεργάστηκαν ,που κάνανε ΄΄επενδύσεις΄΄,είναι και της μόδας,με τον βάραβαρο κατακτητή.Οι δοσίλογοι οι πουλημένοι οι προδότες γύρισαν τα όπλα με τις ευλογίες Αγγλοαμερικάνων πάνω στους αγνούς και τίμιους αγωνιστές.Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της και μυαλό δε βάζουμε.Λυπάμαι για αυτούς που δέν ψήφισαν.Ντροπή τους.Στο κάτω κάτω υπάρχει και ένας συμβολισμός.Στους Γερμανούς αντιστάθηκαν και στην νέα τάξη της εποχής,με αυτούς παλέυουμε και σήμερα ,και με την νέα τάξη της εποχής μας,αλλα αντί για πολυβόλα έχουμε επιτόκοια και cds.Αδίστακτοι δολοφόνοι τότε αδίστακατα καθάρματα τοκογλύφοι τώρα.Μόνο και μόνο για αυτό έπρεπε όλοι να ψηφίσουν…

  9. και επειδή κάποιοι νομίζουν ότι είμαστε και ανιστόρητοι,να ενημερώσω ότι η εθνική συμφιλίωση έγινε επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου το 1982,με την αναγνώριση του ΕΑΜ. και την αναγνώριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης,αμφοτέρων των πλευρών…

  10. s-spinos:
    a.v. δεν ήξερα σε τι ακριβώς αναφερόταν το θέμα μετονομασία
    πλατείας "αλώνια" και δεν πήγα να παρακολουθήσω το Δ.Σ.
    Με λύπη μου οφείλω να ομολογήσω, από αυτά που παρακολούθησα
    στο βίντεο, την απαξίωση του εν λόγω θέματος από την πλήρη
    σχεδόν απουσία της αντιπολίτευσης μείζονος και ελάσσονος.
    Και προ πάντων την απουσία της καθ΄ύλην αρμόδιας της κ.Φόρτη
    και προ πάντων λυπάμαι που βρίσκονται σήμερα νέοι άνθρωποι
    και επίδοξοι για δημόσια αξιώματα, να αρνούνται την απόδοση
    τιμής και μνήμης για ανθρώπους θυσίασαν τη ζωή τους, για να
    κάθονται αυτοί στην έδρα του Δημοτικού συμβούλου και να
    σηκώνουν την ταφόπλακα του εμφύλιου σπαραγμού.
    Για τα άλλα, τα είπα σε σχόλιό μου στην προηγούμενη ανάρτησή σας με το ίδιο θέμα.

  11. Οι δοσίλογοι οι πουλημένοι οι προδότες γύρισαν τα όπλα με τις ευλογίες Αγγλοαμερικάνων πάνω στους αγνούς και τίμιους αγωνιστές.Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της και μυαλό δε βάζουμε.

    ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ φιλε!

    TaliBan

  12. O pelopidas POLEMISE AFTOUS pou edosan tin zoi tous gia na grafete oloi esis eleftheroi simera ke na min imaste Vorios Korea, ke an xriasti na kseroun kapioi oti opote thelon pali mprasta tous tha mas ksanavroun……

  13. πλάκωσαν και οι τραμπούκοι,τα μαυρα φαντάσματα του χθές ,που μας έσωσαν και δεν γίναμε Βορειος Κορέα αλλά μας έκαναν προτεκτοράτο και έρμαιο των κάθε λογής επικυρίαρχων…αλλά απο φασιστόμουτρα τι να περιμένεις δούλοι των αφεντικών τους θα είναι μια ζωή.

  14. εχω τεσσερις νεκρους στο Φενεο. Δυο θειες 8 και 12 χρονων, τη γιαγια μου 40 ετων και τον προπάππο μου 70 ετων. Παντα ομως ο παππους μιλούσε με σεβασμό για τον καπετάνιο τον "Πελοπίδα" που του εστειλε το εξης μηνυμα:"Επρεπε να πεθάνουν στη θεση σου αφου δεν παρουσιαστηκες. Μην ερθεις, ειναι αργά για να τους σώσεις. Αν έρθεις θα φύγεις μαζι τους". Οποιος κι΄ηταν ο Πελοπίδας, οποιος κι αν ηταν ο παππους μου, πολέμησαν για τους άλλους χωρις να το γνωρίζουν. Ας είναι αναπαυμένοι αυτοί και αγαπημένοι εμείς. Χωρις κομματικές παρωπίδε. Οχι απολιτικ αλλά ενεργοί πολίτες. Σας ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog