Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πέθανε ο τελευταίος φρουρός ναζιστικού στρατοπέδου

- Advertisement -

Ο Τζον Ντεμιανγιούκ καταδικάστηκε τον περασμένο χρόνο για τον ρόλο του στην εξόντωση 28.000 ανθρώπων -κυρίως Εβραίων- σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στη διάρκεια του ‘Β Παγκοσμίου Πολέμου. Πέθανε χτες σε ηλικία 91 ετών σε οίκο ευγηρίας της νότιας Γερμανίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία…

Δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε τον ουκρανικής καταγωγής Ντεμιανγιούκ τον Μάιο του 2011 ότι συνέβαλε στην εξόντωση Εβραίων στο στρατόπεδο θανάτου Σόμπιμπορ στην υπό ναζιστική κατοχή τότε Πολωνία. Καταδικάστηκε σε πενταετή ποινή κάθειρξης αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω ηλικίας.
Η βαυαρική αστυνομία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ο Ντεμιανγιούκ πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σε οίκο ευγηρίας κοντά στο Ρόζενχαϊμ, στο νότιο Μόναχο, όπου διέμενε.
Το 2009, εκδόθηκε στην Γερμανία από τις ΗΠΑ όπου διέμενε, για να δικαστεί.

 Παρακολούθησε την δίκη του που διήρκεσε 18 μήνες στο Μόναχο-γενέτειρα του ναζιστικού κινήματος του Αδόλφου Χίτλερ-καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και κάποιες φορές ξαπλωμένος.

Αρνήθηκε τις εις βάρος του κατηγορίες χωρίς ωστόσο να μιλήσει στη διάρκεια της δίκης του.
Η ετυμηγορία αναφέρει ότι οι φρουροί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα στρατόπεδο θανάτου, όπως στο Σόμπιμπορ, όπου τουλάχιστον 250.000 Εβραίοι θεωρείται ότι έχασαν την ζωή τους, παρότι εκεί βρίσκονταν μόνο 20 Γερμανοί αξιωματούχοι των SS.

Ο Ντεμιανγιούκ βρισκόταν κάποτε στην κορυφή της λίστας του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ με τους πλέον καταζητούμενους ναζί. Είχε πει ότι στρατολογήθηκε από τον σοβιετικό στρατό το 1941 και στη συνέχεια συνελήφθη όμηρος από τους Γερμανούς.

Οι εισαγγελείς αντιμετώπισαν αρκετά εμπόδια στην προσπάθειά τους να αποδείξουν την ενοχή του καθώς δεν υπήρχαν επιζώντες μάρτυρες των εγκλημάτων του και αρκετά αποδεικτικά στοιχεία της εποχής του πολέμου–κυρίως ναζιστικές ταυτότητες που να πιστοποιούν ότι εργαζόταν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Αρχικά καταδικάστηκε σε θάνατο, πριν από δύο δεκαετίες στο Ισραήλ, καθώς κρίθηκε ότι ήταν ο αποκαλούμενος “Ιβάν ο Τρομερός” φρουρός στο στρατόπεδο Τρεμπλίνκα της Πολωνίας.
Η καταδικαστική όμως απόφαση ανατράπηκε ύστερα από έφεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, το 1993, όταν προέκυψαν νέα στοιχεία που έδειχναν ότι πρόκειται για άλλο πρόσωπο.
Μετανάστευσε στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 και έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα το 1958 εργαζόμενος ως μηχανικός στο Οχάϊο.

πηγή : news247.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog