Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τροπολογία ντροπή «γεμίζει» τα ταμεία των κομμάτων

- Advertisement -

Την ώρα που η πλειοψηφία της Βουλής έχει θεσπίσει τα σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα, οδηγώντας σε απόγνωση στους έλληνες πολίτες, ετοιμάζεται να ανάψει το πράσινο φως προκειμένου να εισρεύσουν δεκάδες εκατομμύρια προς τα κομματικά ταμεία…

Πέραν τούτου, η συγκεκριμένη τροπολογία δημιουργεί και ένα επιπλέον ηθικό και πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση, καθώς την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία τροπολογία που δεν έχει σχέση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Με τη συγκεκριμένη λογική μάλιστα, αποσύρθηκαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκατοντάδες οφειλέτες. Δημιουργείται λοιπόν εύλογο ερώτημα για το τι τελικά θα πράξει ο πρωθυπουργός με τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Τι όμως περιλαμβάνει η εν λόγω ρύθμιση;

Σύμφωνα με το κείμενο που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση, τα κόμματα μπορούν να εισπράξουν την τελευταία δόση της τακτικής κρατικής επιχορήγησης του 2011, τις δύο πρώτες του 2012, την εκλογική καθώς και τις αντίστοιχες για «επιμορφωτικούς σκοπούς» χωρίς αυτές να μπορούν να κατασχεθούν λόγω ανεξόφλητων οφειλών προς τις τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστούν 244,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ  λόγω των ανεξόφλητων υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες, είχαν «παγώσει» οι κρατικές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες τώρα απελευθερώνονται.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην εν λόγω ρύθμιση, προκειμένου να διασφαλισθούν οι προϋποθέσεις απρόσκοπτης λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων, ενόψει διενέργειας των εθνικών εκλογών, ορίζεται εξαιρετικά ότι η οφειλόμενη τέταρτη δόση έτους 2011 (περίπου 13,5 εκατ. ευρώ), καθώς και η πρώτη και δεύτερη δόση έτους 2012, της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και των συνασπισμών τους, καθώς και οι αντίστοιχες δόσεις της οικονομικής ενίσχυσης για επιμορφωτικούς σκοπούς, είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες και καταβάλλονται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του κόμματος ή του συνασπισμού, που γνωστοποιείται στο υπουργείο Εσωτερικών μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Επιπλέον, διευκρινίζεται, ότι οι επόμενες δόσεις του έτους 2012 και εφεξής, θα διέπονται από τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις που έχουν συνομολογήσει τα πολιτικά κόμματα με τις τράπεζες με τις οποίες έχουν συνάψει δάνεια.

Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011 ήταν 54 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 5,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010 που ήταν 48,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά μόνον το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ λαμβάνουν τα 38,8 εκατ. ευρώ (21,8 εκ. και 17 εκ. ευρώ αντιστοίχως), ενώ το ΚΚΕ 5,2 εκατ. ευρώ, ο ΛΑΟΣ 4,4 εκατ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,9 εκατ. ευρώ και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,8 εκατ. ευρώ.

newsbomb.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog