Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στέρεψε από ρευστό η ΔΕΗ – Κινδυνεύει με χρεοκοπία

- Advertisement -

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκεται η ΔΕΗ, με τις ανεξόφλητες οφειλές να φτάνουν από τα 820 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010 στα 1,160 εκατ. ευρώ στο τέλος Mαρτίου του 2012, με το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών να προέρχεται από την οικιακή κατανάλωση…

Το υπουργείο Oικονομικών σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας της Επιχείρησης, εξετάζει το ενδεχόμενο παρακράτησης 200 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του Eιδικού Tέλους Aκινήτων (ETHΔE) για διάστημα τριών μηνών.

Επιπλέον, σύμφωνα με την “Καθημερινή”ο υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης αναμένεται, εντός των ημερών, να ζητήσει την έγκριση της τρόικας για την ενίσχυση της ρευστότητας του ΛAΓHE (Λειτουργός της Aγοράς Hλεκτρικής Eνέργειας «πρώην ΔEΣMHE») με 300-400 εκατ. ευρώ από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έτσι ώστε να μην κινδυνέυσει να καταρρεύσει ολόκληρη η αγορά ηλεκτρισμού αφού το πρόβλημα «ρευστότητας» καταλήγει στη ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα η Επιχείρηση να βρίσκεται ένα βήμα πριν κηρύξει στάση πληρωμών στους διεθνείς προμηθευτές αερίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της ΔΕΗ η εκτίναξη των ανεξόφλητων λογαριασμών οφείλεται στις κυβερνητικές αποφάσεις για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων το οποίο πληρώνεται μέσω του λογαριασμού της ηλεκτρικού ρεύματος και στη μετάθεση της ημερομηνίας αποπληρωμής από τις 80 ημέρες που ήταν αρχικά στις 120 ημέρες. Επίσης, στην απαγόρευση που επιβλήθηκε στη ΔΕΗ να διακόπτει την παροχή ρεύματος σε απλήρωτους λογαριασμούς. Aναφέρουν, μάλιστα σύμφωνα με την “Καθημερινή” ότι το δίμηνο Oκτωβρίου – Nοεμβρίου που δεν είχαν ίσχυαν οι παραπάνω αποφάσεις, οι καταναλωτές πλήρωναν τους λογαριασμούς τους με το ειδικό τέλος ακόμη και νωρίτερα από τον συνηθισμένο χρόνο, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να εμφανίσουν μείωση. Αναφέρουν επίσης πως ακόμη και σήμερα η κατάσταση θα ήταν βελτιωμένη εάν δεν ασκούνταν πίεση στην εταιρεία να μην προχωρήσει εν όψει εκλογών σε διακοπές ρεύματος, ακόμα και σε καταναλωτές με απλήρωτους λογαριασμούς χωρίς το ειδικό τέλος.

Σχόλιο alex: Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος πώς γίνεται μια επιχείρηση που θα έπρεπε να είχε μόνο κέρδη, μιας και όλοι μας την πληρώνουμε, να είναι σε αυτή την κατάσταση;

- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εκείνες οι δυο ιδιωτικές εταιρίες που πήραν ένα μέρος της οικιακής κατανάλωσης τάχα μου να δώσουν φθηνότερο ρεύμα, πόσα εκατομμύρια έβαλαν μέσα τη ΔΕΗ,και τώρα τη φεσάρα που της άφησαν την μετακυλάει η ΔΕΗ στα τιμολόγιά της για να την πληρώσουμε σαν κορόιδα που είμαστε εμείς οι καταναλωτές;;;
    Κι΄έπειτα μας φταίνε η αριστερά και οι συνδικαλιστές!!!. είναι κακό μόνοι μας να βγάζουμε τα μάτια μας, γράφοντας και ανακρίβειες οδηγούμενοι από τυφλό κομματικό πάθος.

  2. 9.22 φαίνεται ότι είσαι ΠΑΣΟΚ αδελφάκι μου, γιατί από προπαγάνδα άλλο τίποτα. Οι 2 εταιρείες δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ "μέσα" την ΔΕΗ, αφού το ρεύμα το εμπορεύεται ο ΔΕΣΜΗΕ και οι διανομείς όπως η ΔΕΗ έχουν σύμβαση και πληρώνουν σε αυτόν.
    Ίσα ίσα που η ΔΕΗ λόγω του διαχωρισμού του ΔΕΗ Δίκτυο, το οποίο χρησιμοποιεί και ο ΔΕΣΜΗΕ, είχε την δυνατότητα να μεγενθύνει το κέρδος του.
    Αλλά βέβαια το έχουμε ξαναπεί. Πετάμε μια π@π@ριά μέσα στην ασχετοσύνη και ημιμάθεια, και απο εδώ πάνε και άλλοι.

  3. 10:54 καλά θα έκανες να το ψάξεις λίγο περισσότερο, και όσο για το ποιος λέει π@π@ριές άσε να το κρίνουν εκείνοι που τους απειλούσε η ΔΕΗ να τους κόψει το ρεύμα, επειδή οι συγκεκριμένες εταιρίες τα τσέπωσαν και από δω παν οι άλλοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog