Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συνταγές για οικολογικά καθαριστικά – Κάντο μόνος σου

- Advertisement -

Η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά, όλοι το ξέρουν αυτό. Όλοι, επίσης, ξέρουν ότι οι καλές νοικοκυρές (όχι εγώ, οι άλλες), τέτοια εποχή κάνουν το λεγόμενο ανοιξιάτικο καθάρισμα ή αγγλιστί spring cleaning. Οι καιροί, όμως, είναι δύσκολοι, τα καθαριστικά ακριβά και τα λεφτά μειωμένα (αχ! αυτή η κρίση). Τι θα κάνεις αγαπητέ/ή αναγνώστη/ρια? Θα πνιγείς στη βρώμα? Όχι! Το loutrakiblog είναι εδώ να σου δώσει λύσεις…
Καθαριστικά υπάρχουν από τότε που υπάρχει βρώμα (αιώνες δηλαδή). Πριν τον 20ο αιώνα οι άνθρωποι  έπρεπε να δημιουργούν οι ίδιοι τα προϊόντα που χρειάζονταν για τον καθαρισμό του χώρου τους. Από το 1915 και έπειτα υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκαν πάνω από 4 εκατομμύρια χημικά προϊόντα καθαρισμού στις ΗΠΑ.
 Η τάση, ωστόσο, έχει αρχίσει να αλλάζει. Λίγο η οικονομική συγκυρία, λίγο το γεγονός ότι τα χημικά καθαριστικά θεωρούνται ότι  επιβαρύνουν τον οργανισμό με την τοξικότητα και τις αναθυμιάσεις τους, λίγο και το πρόβλημα του χώρου και της αποθήκευσης, έχουν στρέψει πολλούς σε πιο οικολογικές λύσεις.
Πρακτικά όμως, πως μπορείς να σφουγγαρίσεις το σπίτι σου? Πως μπορείς να καθαρίσεις τα τζάμια ή τα πλακάκια του μπάνιου? Ιδού μερικές συνταγές

Γενικό καθαριστικό για το σπίτι: ( από το botanologia.blogspot.com)
Διαλύουμε και ανακατεύουμε μισό φλιτζάνι ξίδι και 1/4 φλιτζανιού μαγειρική σόδα σε δύο λίτρα ζεστό νερό.
Το διάλυμα διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και καθαρίζει τζάμια, καθρέφτες, τις αποθέσεις ασβεστίου σε βρύσες και κεραμικά πλακίδια.
Το ξίδι χρησιμοποιείται για απομάκρυνση λιπαρών ουσιών και μούχλας.
Για λίπη μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε και χυμό λεμονιού.
Χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα σαν σκόνη καθαρισμού, και την ενισχύουμε αν χρειαστεί αναμιγνύοντας με ξίδι.

Καθαριστικό για τζάμια: (από το thedailygreen.com)
Διαλύουμε και ανακατεύουμε δύο κουταλιές λευκό ξίδι ανά λίτρο ζεστού νερού.  Ψεκάζουμε τα τζάμια ή τους καθρέφτες και σκουπίζουμε  χρησιμοποιώντας  παλιές εφημερίδες. Αν δεν έχουμε λευκό ξύδι ή δεν μας αρέσει η μυρωδιά του μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με χυμό λεμονιού ή με σόδα (ναι το αναψυκτικό).
Ακόμα με το ίδιο διάλυμα μπορούμε να καθαρίσουμε κεραμικά πλακίδια και πλαστικές επιφάνειες όπως το εσωτερικό του ψυγείου.

Καθαριστικό για το μπάνιο (από το care2.com)
Ρίχνουμε μισό κουταλάκι μαγειρική σόδα σε ένα μπολ με νερό. Αν θέλουμε το ενισχύουμε με λίγο ξύδι. Βρέχουμε ένα σφουγγάρι ή ένα νωπό πανί και περνάμε όλα τα πλακάκια.

Και για το τέλος, προϊόντα που έχεις σπίτι σου και δεν ήξερες ότι έχουν καθαριστικές ιδιότητες
Λευκό Ψωμί:  Για να ξεσκονίζεις τις ελαιογραφίες που έχεις στους τοίχους σου
Κέτσαπ: Για να γυαλίζεις τα μπρούντζινα αντικείμενα
Ρύζι: Γεμίζεις ένα μπουκάλι με ζεστό νερό, ρίχνεις ένα κουτάλι σούπας άβραστο ρύζι και το ανακινείς. Για να καθαρίσει εσωτερικά το μπουκάλι
Μαύρο τσάι: Ξεσκουριάζει σιδερένια αντικείμενα αν τα αφήσεις μέσα μερικές ώρες.
Σόδα (το αναψυκτικό): Για τις ανοξείδωτες επιφάνειες
Καλαμποκάλευρο: Για τις λαδιές σε υφάσματα και χαλιά. Το αφήνεις πάνω 15 με 20 λεπτά και μετά το σκουπίζεις

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog