Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Mήνυμα δημάρχου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων για εργατική Πρωτομαγιά

- Advertisement -


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μήνυμα Δημάρχου Κώστα Λογοθέτη

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης, που ξεκίνησαν από το Σικάγο το 1886 για τη διεκδίκηση του 8ωρου και συνεχίζονται ακατάπαυστα μέχρι σήμερα ενάντια στην εκμετάλλευση από ανθρώπους σε άνθρωπο, στην κάθε είδους καταπίεση, στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Αυτή την περίοδο στη χώρα μας οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση από την κυβέρνηση, την παγκόσμια οικονομική ολιγαρχία και την τρόικα.

Η μαζική συμμετοχή μας στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση πρέπει να συνοδευτεί με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, πρέπει να δείξουμε στην Τρόικα, την  κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τους πρόθυμους πολιτικούς συμμάχους τους, ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να μας γυρίσουν πίσω σε εργασιακό καθεστώς δουλείας και ανασφάλειας. Πρέπει να τους απαντήσουμε με την κοινή δράση όλων μας.
Η Εργατική Πρωτομαγιά
Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.

Τα γεγονότα του Σικάγου

Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την Μαΐου 1886 για το οκτάωρο. Την περίοδο εκείνη το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν το προσωπικό τους κατά το δοκούν, ακόμη και τις Κυριακές.
Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων.
Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή. Η Αστυνομία και οι μπράβοι της επιχείρησης επενέβησαν δυναμικά. Σκότωσαν τέσσερις απεργούς και τραυμάτισε πολλούς, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης.

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοσιαλιστής», που εξέδιδε ο Καλλέργης, στις 5 το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο πάνω από 2.000 εργαζόμενοι.
Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα το οποίο είχε ως εξής:
«Συνελθόντες σήμερον την 2 Μαΐου, ημέραν Κυριακήν και ώραν 5 μ.μ. εν τω Αρχαίω Σταδίω, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μέλη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» και υπό μισθόν πάσχοντες εψηφίσαμεν:
Α) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ’ όλην την ημέραν, και οι πολίται ν’ αναπαύωνται.
Β) Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν.
Γ) Ν’ απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.
Δ) Το συμβούλιον του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» να επιδώση το ψήφισμα εις την Βουλήν.»
Το ψήφισμα επεδόθη, τελικά, στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου 1893 από τον Σταύρο Καλλέργη. Ο πρωτοπόρος σοσιαλιστής ανήλθε στη συνέχεια στο δημοσιογραφικό θεωρείο και περίμενε με ανυπομονησία από τον Πρόεδρο της Βουλής να το εκφωνήσει. Αυτός κωλυσιεργούσε και «ησχολείτο εις την ανάγνωσιν ετέρων αναφορών προερχομένων εκ διαφόρων προσώπων και πραγματευομένων κατά το μάλλον και ήττον περί ανέμων και υδάτων», όπως έγραψε στον «Σοσιαλιστή».
Ο Καλλέργης διαμαρτυρήθηκε μεγαλοφώνως και με εντολή του Προέδρου συνελήφθη για διατάραξη της συνεδρίασης. Οι στρατιώτες της φρουράς, αφού τον κτύπησαν με τα κοντάκια των όπλων τους, τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα, όπου παρέμεινε επί διήμερο. Στις 9 Δεκεμβρίου 1893 δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών, τις οποίες εξέτισε στις φυλακές του Παλαιού Στρατώνα. Με τον περιπετειώδη αυτό τρόπο έληξε και τυπικά ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.
- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. προς Geo

    Πού ξέρεις ίσως το sansimera έκανε copy paste. Τέτοιο γραφείο τύπου θα το ζήλευαν και τα καλύτερα μπλογκ της χώρας!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Αν αυτό το δελτίο τύπου δεν είναι κοροϊδία ,τότε τι είναι?
    Ο "αντιμνημονιακός" δήμαρχος στην χθεσινοβραδινή ομιλία του Μπεγλίτη στο Πνευματικό
    έδωσε δυναμικά το παρόν,προλογίζοντάς τον και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες,πλέκοντας του το εγκώμιο.
    ΕΥΓΕ!! στους υποκριτές που ΔΗΘΕΝ από τη μια καταδικάζουν το μνημόνιο ,την κυδέρνηση την Τρόικα και από την άλλη τους κάνουν επικύψεις για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους.
    Όταν με το ένα πόδι είσαι στο ΚΚΕ και το άλλο στο ΠΑΣΟΚ,με το ένα χέρι στο ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στο ΚΚΕ ΜΛ τότε σίγουρα θα βρεθείς στα γόνατα με το κούτελο κολλημένο στα πλακάκια
    Ο δημαρχιακός θώκος κερδίζεται με έργα και όχι με τακτικές προσκόλλησης σε όλους τους πολιτικούς χώρους και όπου κάτσει…..η μπίλια.
    Τα παιχνιδάκια της εξουσίας ο λαός ούτε τα ξεχνά, ούτε τα συγχωρεί.

    Θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον αν υπήρχε κάποιο video από την χθεσινή ομιλία.

  3. Στενάχωρα ήταν στην ομιλία του Μπεγλίτη τα πράγματα.
    50 με 60 άτομα κυρίως προχωρημένης ηλικίας και διάφοροι παρά τους κυβερνώντες το κοινό.
    Ο κατήφορος του Πασόκ, του Μπεγλίτη αλλά και γενικά των μεγάλων κομμάτων αποτυπώθηκε και εχθές.
    Ο Δήμαρχος πρέπει ήδη να αισθάνεται άβολα.

  4. Την ιστορία της Πρωτομαγιάς όπως την γράφει το δελτίο τύπου, θυμάμαι να την διαβάζω από μικρό παιδί!!!
    Νομίζουν ότι κάτι κάνανε για να δικαιολογήσουν το μεροκάματο!!! τώρα να τους πεις ότι στα δελτία τύπου πρέπει να γράφουν για τα πεπραγμένα τους και όχι να κάνουν copy paste ιστορικά γεγονότα, μάλλον είναι ψιλά γράμματα!!!
    ΤΑ ΑΓΑΘΑ COPIES ΚΤΩΝΤΑΙ, μην το ξεχνάμε!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog