Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Όλα τα σενάρια διακυβέρνησης

- Advertisement -

Αυτοδυναμία και ισχυρή εντολή απορρίπτοντας κάθε σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας ζητούν και τα δύο μεγάλα κόμματα λιγότερο από 24 ώρες πριν τις εκλογές του 2012 με προφανή στόχο την συσπείρωση…

Κι αυτό ενώ το εκλογικό τοπίο παραμένει εξόχως ασαφές με τα μικρότερα κόμματα να δείχνουν μια κάμψη όχι όμως τέτοια που να προδώσει δυναμική αυτοδυναμίας.

Στην Συγγρού εκτιμούν ή ελπίζουν ότι η συσπείρωση των τελευταίων ωρών θα εξασφαλίσει το πολυπόθητο 3 μπροστά στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ΝΔ αν αγγίξει το 30% αποκτά κυβερνητική δυναμική και ορίζει τις εξελίξεις. Την ίδια στιγμή στην Ιπποκράτους ο Ευαγ. Βενιζέλος δίνει την μεγάλη μάχη της συσπείρωσης ελπίζοντας ότι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που παραμένουν αναποφάσιστοι ή δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν έως και ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα επανασυσπειρωθούν.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να ξεπεράσει το φράγμα του 25% ώστε την Δευτέρα να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί το πλαίσιο μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Τα πάντα τελικά θα κριθούν από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα υπόλοιπα κόμματα και πόσο αυτά θα κρατήσουν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων.

Υπ αυτές τις συνθήκες τα σενάρια διακυβέρνησης βρίσκονται στο τραπέζι των συσκέψεων όλων των πολιτικών σχηματισμών.

-Το σενάριο της αυτοδυναμίας είναι το λυτρωτικό σενάριο για όλους ακόμα και για το Δεύτερο κόμμα. Είναι ο στόχος της ΝΔ οι επιτελείς της οποίας δηλώνουν ήδη ότι σε περίπτωση αυτοδυναμίας ο Α.Σαμαράς θα ζητήσει απ όλους τους κομματισμούς σχηματισμούς ψήφο «ανοχής» και συσπείρωση για την έξοδο από την κρίση.

– Το σενάριο επαναληπτικών εκλογών αν η ΝΔ αγγίζει αλλά δεν κατακτά την αυτοδυναμία βρίσκεται πάντα στο συρτάρι των επιτελών της Συγγρού παρά το ότι τις τελευταίες ημέρες χαμήλωσαν οι τόνοι για μια νέα προσφυγή στις κάλπες με στόχο ένα ποσοστά που θα εξασφαλίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

-Το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι το πιο πολυσυζητημένο σενάριο παρά το ότι όλοι το απορρίπτουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους αλλά το βλέπουν ανάγλυφα στις δημοσκοπήσεις που λαμβάνουν. Ανώτατα στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν ήδη επεξεργαστεί το τυπικό μέρος μιας τέτοιας συνεργασίας.

Πρωθυπουργός σαφώς θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και το ερώτημα είναι αν ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος θα έχει θέση αντιπροέδρου κι αν θα υπάρξει κατανομή υπουργείων ανάλογα με την δύναμη των συμμετεχόντων.

– Το σενάριο της « κυβέρνησης ανοχής» είναι το σενάριο που κάνει το γύρο των πολιτικών γραφείων τις τελευταίες ημέρες με φανατικούς πολέμιους και φανατικούς οπαδούς. Με βάση αυτό το σενάριο η ΝΔ σαν πρώτο κόμμα παίρνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πάει στη Βουλή και ζητά την δεδηλωμένη με ψήφο ανοχής. Σενάριο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά πολιτικά ήθη ,το οποίο όμως θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ιδιότυπη έστω συγκυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πως θα σταθεί αυτή η κυβέρνηση στην ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog