Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις ή θα υποστεί τις συνέπειες

- Advertisement -

Σαφή προειδοποίηση προς την επόμενη ελληνική κυβέρνηση -όποια κι αν είναι- ότι θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας απηύθυνε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε…

Στην περίπτωση που από τις εκλογές προκύψει κυβέρνηση που δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ήδη η χώρα, τότε ο κ. Σόιμπλε κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών της. Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και επισήμανε ότι η συμμετοχή στην Ευρώπη είναι οικειοθελής. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία δεν θα έχουν καμία ουσιαστική επίδραση στη γερμανική οικονομική πολιτική.

Την έντονη ανησυχία τους για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα εξέφρασαν χθες πολλοί αναλυτές, επενδυτές και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Πάντως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκ. Στρέιτερ, ερωτηθείς σχετικά, ήταν πιο διαλλακτικός από τον κ. Σόιμπλε και ανέφερε πως «δεν πρόκειται να πάρει θέση για ένα τέτοιο θέμα τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές». Υπογράμμισε πάντως ότι το ζητούμενο είναι να προκύψει σταθερή κυβέρνηση.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, θέση πήρε και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που διαπραγματεύτηκε με την ελληνική κυβέρνηση την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI). Το ινστιτούτο εκτιμά πως μετά τις εκλογές θα υπάρξει συνεργασία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ή μία νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, σημειώνει ότι σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα δύο μεγάλα κόμματα, που έχουν ήδη συμφωνήσει στο Μνημόνιο, θα συγκεντρώσουν ποσοστό περίπου 40% και όλα τα άλλα αντιμνημονιακά κόμματα το 60%. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει την απαραίτητη στήριξη της κοινωνίας για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζ. Ράις ανέφερε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δεσμευθεί στην εφαρμογή του Μνημονίου και έσπευσε να επισημάνει ότι μετά τις εκλογές η τρόικα θα έρθει στην Ελλάδα. Το πότε ακριβώς παραμένει άγνωστο και εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η ελβετική τράπεζα Credit Suisse θεωρεί ότι υπάρχουν τρία σενάρια για το τοπίο μετά τις εκλογές. Συνεργασία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση συνεργασίας με συμμετοχή και νέων κομμάτων ή επαναληπτικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση η τράπεζα θεωρεί ότι αυτό που κρίνεται στις εκλογές είναι η εφαρμογή του Μνημονίου και η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Γι’ αυτό το ενδεχόμενο, ο πρόεδρος και CEO της Fitch Group, Paul Taylor, εκτίμησε πως η Ευρωζώνη θα ξεπεράσει τα προβλήματα και ότι η έξοδος της Ελλάδας δεν θα την αποσταθεροποιήσει.

Οι εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχθούν πιο σημαντικές από εκείνες στη Γαλλία, υποστήριξε ο Ντ. Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής των Βρυξελλών, καθώς «οι Ελληνες έχουν να λάβουν μια σημαντική απόφαση: αν θα μείνουν ή όχι στο ευρώ».

 Η Wall Street Journal φιλοξένησε δηλώσεις αναλυτών που εξέφραζαν την ανησυχία τους για αστάθεια στην Ευρωζώνη εξαιτίας της Ελλάδας, ενώ τον κίνδυνο ενδεχόμενης ακυβερνησίας επισήμανε και ο κ. Χ. Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, δηλώνοντας πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές είναι να μην προκύψει κυβέρνηση στην Ελλάδα και να γίνει απολύτως ασαφές αν η χώρα θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας».

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. DEN PAS NA LES ESI SOIMPLE AURIO PETHAINEI TO DNT KAI NAI THA GYRISOYME STH DRAXMI NA VROUME THN YGEIA MAS KAI TO XAMOGELO MAS PALI MPOROYME KAI MONI MA SDEN SAS EXOUME ANAGI NA PATE STON AGYRISTW

    KALI ANASTASI KALI LEYTERIA STHN PATRIDA MAS AYRIO

  2. s-spinos:
    Αρκετά μας σώσατε κ. Σόϊμπλε, άσε να δοκιμάσουμε να σωθούμε μόνοι μας για να βρούμε κάποια μέρα στον ήλιο μοίρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog