Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σε πέντε βήματα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

- Advertisement -

Ξεκινώντας υποθέτοντας ότι θα σχηματίσουν κυβέρνηση στην Ελλάδα τα κόμματα που τάσσονται κατά του μνημονίου, ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας «The Independent» στην Αθήνα, Ντάνιελ Χάουντεν, περιγράφει ένα σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο λαμβάνει χώρα σε πέντε βήματα…

Βήμα 1ο: Η νέα κυβέρνηση καταγγέλλει τα μνημόνια και αρνείται να επιβάλει περικοπές και αυξήσεις φόρων που απαιτεί η τρόικα.

Βήμα 2ο: Η τρόικα αποφασίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργάζεται και αρνείται να εγκρίνει την εκταμίευση της νέας δόσης των 31 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.

Βήμα 3ο: Τον Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεμείνει από ευρώ. Δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα του δημοσίου. Ο κόσμος πληρώνεται με προσωρινό νόμισμα, το οποίο η κυβέρνηση λέει ότι θα είναι εξαγοράσιμο σε μελλοντικό χρόνο. Οι παραλήπτες μπορούν να το ανταλλάσσουν για αγαθά στα καταστήματα.

Βήμα 4ο: Μετά από έναν μήνα, τον Αύγουστο, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει ομόλογο 3,7 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές τράπεζες και ξένους επενδυτές. Χωρίς αρκετά ευρώ στα ταμεία, και χωρίς βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναγκάζεται να κηρύξει χρεοκοπία. Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους κατόχους ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, χρεοκοπούν αμέσως. Το αποτέλεσμα είναι γενικός πανικός, καθώς οι Έλληνες σπεύδουν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους.

Βήμα 5ο: Η κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ανακοινώνει ότι όλες οι τραπεζικές καταθέσεις σε ευρώ θα μετατραπούν σε νέες δραχμές, από την άλλη μέρα το πρωί. Στρατιώτες αναπτύσσονται στα σύνορα για να εμποδίσουν κόσμο που επιχειρεί να βγάλει βαλίτσες με ευρώ στο εξωτερικό. Η Τράπεζα της Ελλάδος τυπώνει χρήμα για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του δημοσίου και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η αξία του νέου νομίσματος κατακρημνίζεται, προκαλώντας τεράστιο πληθωρισμό.

- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ναί,καλό θα είναι να μας πείτε και τη συνέχεια όμως.Τί θα γίνει δηλαδή στα επόμενα χρόνια με δραχμή ή μνημόνιο.Να ξέρουμε τί να επιλέξουμε.Μή λέτε μόνο για τους πρώτους μήνες ή τα 2-3 πρώτα χρόνια.

  2. Καλά ο συντάκτης του άρθρου δεν έχει ακούσει πουθενά ότι ούτε ένα ευρώ από τις δανειοδοτήσεις δε πάει για πληρωμή μισθών και συντάξεων αλλά πάνε όλα τα χρήματα για αποπληρωμές παλαιότερων δανείων?
    Δεν έχει ακούσει ότι αν σταματήσουμε να πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια περισσεύουν χρήματα για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες μας χωρίς δανεισμό?
    Το συγκεκριμένο άρθρο ανήκει στην λατηγορία "τρομοκρατήστε τους Έλληνες" και είναι εφάμιλλο του ανεκδότου…αν κυβερνήσει η αριστερά θα είναι τρύπια τα καλαμάκια του φραπέ.

  3. exeis dikio 10 48 arxisan tous ekfobismous pali kai tora pou den exoume ta aparetita pou den koimomaste ta bradia apo anxos argos 8anatos einai ala den katalabenoume oti siga siga mas skotonoun olous kapoii nomizoun oti den 8a tous agijei alo i krisi geliode ston pato mas 8eloun olous as mas diojoun toraaa na jeroume th kanoume mipos kai ginei madima apo do kai pera pados den 8a pe8anoume oloi me autous sigoura 8a mas pe8anoun 8a einai diskola ala8a andejoume 8a to 8imi8oume

  4. s-spinos:
    Μόνο που δεν μας λένε οι κ.του The independent τι θα πάθουν οι δικές του τράπεζες αν αποχωρήσουμε από από την ευρωζώνη με τους δικούς μας όρους και όχι με αυτούς που λένε αυτοί.
    ———————

  5. 11:57..δεν ευσταθεί αυτό που λές. Ο κρατικός προυπολογισμός δεν εμφανίζει ακόμη πρωτογενές πλεόνασμα.Πάλι μέσα είμαστε. Και την Ευρώπη να φεσώσουμε πάλι δεν φτάνουν τα δικά μας λεφτά. Οι φόροι δεν είναι δυνατό να αποφευχθούν. Το μνημόνιο προέβλεπε ότι το 2015 θα καταφέρναμε με θυσίες,κόπους και με εφαρμογή σκληρών μέτρων να παρουσιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Κάτι που θα "ηρεμούσε" τις αγορές και θα μπορούσαμε να δανειστούμε πλέον μέσω νέων ομολόγων με μικρότερο επιτόκιο έτσι ώστε να χρηματοδοτούσαμε την ανάπτυξη. Και αν είχαν γίνει γενναίες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους,στη φορολογία,στην υγεία,στο ασφαλιστικό,στα εργασιακά κ.λ.π θα μπορούσες να προσελκύσεις ξένο χρήμα για επενδύσεις. Αυτή ήταν η ιδέα. Οι δικοί μας 2,5 χρόνια τώρα δεν τόλμησαν σε πολλούς τομείς και αφού τα νούμερα δεν έβγαιναν πήραν το μαχαίρι και οριζοντίως,άδικα και χωρίς σχέδιο και στρατηγική πήραν κεφάλια. Και όσο αργούν βασικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους μας το τίμημα θα πληρώνεται από όλους εμάς.Θα ήταν προτιμότερο να πεινάσουμε 3-4 χρόνια παρά να παρατείνουμε την αγωνία και τη δυστυχία μας για περισσότερο χρονικό διάστημα.
    Έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν και η απελπισία πια μας κάνει να πιστεύουμε σε τσαρλατάνους και δημαγωγούς προφήτες.

    #Loizos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog