Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δελτίο τύπου ΚΚΕ για τις βουλευτικές αποζημιώσεις

- Advertisement -

 Με αφορμή τις εκλογές ανοίγεται το ζήτημα των βουλευτικών αποζημιώσεων, των συντάξεων των βουλευτών κτλ. Θεωρούμε χρήσιμο να θυμίσουμε την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στις 3 Μάη 2010 σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Η πρόταση νόμου έχει ως εξής: …

Αφετηριακή βάση της πρότασης νόμου που καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είναι η γενικότερη αντίληψη του Κόμματος μας για τον ρόλο των εκλεγμένων στα αντιπροσωπευτικά σώματα, και από την σκοπιά αυτή αντιμετωπίζει και τα ζητήματα που σχετίζονται με τα θέματα της προσωπικής τους κατάστασης. Αφετηριακή μας θέση είναι ότι η εκλογή στα σώματα αυτά, με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για κανένα προνόμιο των εκλεγμένων σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση τους.

Άλλωστε με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την Λαϊκή Εξουσία και την Λαϊκή Οικονομία που ο κοινωνικός πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, τα αντιπροσωπευτικά σώματα θα μετατραπούν σε εργαζόμενα σώματα εκπροσώπων που είναι ανακλητοί και δεν ξεκόβουν από την παραγωγή αλλά αποσπώνται ανάλογα με τις ανάγκες.

Από την σκοπιά αυτή τοποθετείται το ΚΚΕ και όσον αφορά την βουλευτική σύνταξη και όσον αφορά την μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης όπως επανειλημμένα έχει διακηρύξει τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την βουλευτική σύνταξη, η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η βουλευτική σύνταξη πρέπει να καταργηθεί και ο χρόνος βουλευτικής θητείας να λογίζεται χρόνος πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο κάθε βουλευτής πριν την εκλογή του. Ως προς το ύψος της σύνταξης, τα όρια συνταξιοδότησης καθώς και τις λοιπές διατάξεις θα ισχύουν οι κοινές διατάξεις.

Επίσης το ΚΚΕ υποστηρίζει την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για την συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ή σε άλλες δραστηριότητες του κοινοβουλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή αυτή δεν συνιστά υπερωριακή απασχόληση αλλά είναι μέσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του βουλευτή.

Άρθρο 1ο

Προβλέπεται η κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης.

Άρθρο 2ο

Προβλέπεται ότι ο χρόνος βουλευτικής θητείας λογίζεται χρόνος πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο κάθε βουλευτής πριν την εκλογή του.

Άρθρο 3ο

Ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και τον καθορισμό του ύψους της σύνταξης ισχύουν οι κοινές διατάξεις του κάθε ασφαλιστικού φορέα.

Να θυμίσουμε επίσης πως η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να εμπιστευτούν το ΚΚΕ, το μόνο Κόμμα που παλεύει με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία για τα δικά τους συμφέροντα.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν δοκιμαστεί στη διακυβέρνηση για δεκαετίες. Φόρτωσαν τα λαϊκά στρώματα με βάσανα, καταδίκασαν τους εργαζόμενους να δουλεύουν σαν δούλοι, έδεσαν πιο σφιχτά την Ελλάδα στο άρμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εμπλέκοντας το λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες, καθώς στην περιοχή μας μυρίζει μπαρούτι.

Την περίοδο μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε από τη μια ότι είναι αφερέγγυος και τυχοδιώκτης, και από την άλλη ότι έχει ισχυρές δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, που αναπόφευκτα καθορίζουν και το πρόγραμμά του.

Η ΔΗΜΑΡ έδειξε ότι είναι διατεθειμένη να παίξει πιο ενεργό ρόλο στο πλευρό του ΠΑΣΟΚ στον υπό διαμόρφωση πόλο της κεντροαριστεράς, δίνοντας διαπιστευτήρια συνεπούς δύναμης απέναντι στο σύστημα. Ο Καμμένος εκτέθηκε μετεκλογικά, συμμετείχε στα παζάρια για σχηματισμό κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενάντια στα όσα έλεγε προεκλογικά. Η «Χρυσή Αυγή» είναι κόμμα αντιδραστικό και επικίνδυνο πρώτα και κύρια ενάντια στους εργάτες και το ταξικό κίνημα. Εδώ χρειάζεται πραγματικά διόρθωση της ψήφου για όσους ψήφισαν «Χρυσή Αυγή» στις εκλογές του Μάη.

Το ΚΚΕ είναι ελπίδα και δύναμη για το λαό. Δεν κορόιδεψε, δεν είπε ψέματα, δεν έκρυψε τη στρατηγική του, δεν κολάκεψε το λαό για να του κλέψει την ψήφο. Βρίσκεται εκεί που χτυπάει η καρδιά του κινήματος, στην αναμέτρηση με την εργοδοσία και το κράτος της. Γι’ αυτό να ισχυροποιηθεί ακόμα πιο αποφασιστικά στις επερχόμενες εκλογές.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog