Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αλέξης Τσίπρας, ο μόνος που μιλάει λογικά για την Ελλάδα και το ευρώ

- Advertisement -

“Ο αριστερός ηγέτης έχει κάνει τις αγορές να ανησυχούν αλλά το κάλεσμά του να δοθεί στην Ελλάδα ένας ρεαλιστικός τρόπος για να μείνει στο ευρώ είναι λογικό”  ο Richard Ehrman στη στήλη του για το “The Week”…

Ο αρθρογράφος ξεκινά λέγοντας πως την περασμένη βδομάδα βρέθηκε σε μια ελληνική τράπεζα. Τα υποκαταστήματα τραπεζών είναι το δεύτερο meeting point των επιχειρηματιών μετά τις καφετέριες στην Ελλάδα, όπου συναντώνται για να συζητήσουν.

“Στο δικό μου τοπικό υποκατάστημα θα μπορούσε ο καθένας να αισθανθεί την εμπιστοσύνη που εξασθενεί. Ο μόνος πελάτης μετά από μένα ήταν ένας ηλικιωμένος άνδρας ο οποίος κατέθεσε 40 ευρώ. Μόλις είπε τι θέλω, ο υπάλληλος έκανε μια σύντομη και διακριτική κλήση, κάτι που ποτέ δεν συνηθίζουν. Έπειτα άνοιξε συρτάρι και μου έδωσε σκυθρωπός το χρηματικό ποσό που είχα ζητήσει”, λέει και συμπληρώνει ότι έξω ο ήλιος έλαμπε αλλά η αίσθηση της απογοήτευσης και της απελπισίας ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλη.

Όποιον φίλο και να έβρισκα στο δρόμο είτε θα είχε μείνει άνεργος είτε το εισόδημά του θα είχε μειωθεί σημαντικά.

Ακόμα και τους φόρους δεν μπορείς να αποφύγεις στην Ελλάδα. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας έχει τριπλασιαστεί. Καθώς πληρώνεται μέσω του ρεύματος, ο μοναδικός τρόπος να τον αποφύγεις είναι να κόψεις το ρεύμα.

Στην επαρχία, καλλιεργούν λαχανικά και τρέφουν κοτόπουλα, και ο αριθμός των ανθρώπων που στρέφονται στη γη ολοένα και αυξάνεται. Στην Αθήνα, πάλι υπάρχουν τα συσσίτια. Διαβάζουμε παράλληλα για την άνοδο του φασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Σε αυτό όμως που επικεντρώνεται ο αρθρογράφος είναι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ταρακούνησε τις αγορές και την ΕΕ.

“Για αυτούς, ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εμπνέει κίνδυνο επειδή έχει δεσμευτεί να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.

Μόνος του ανάμεσα σε κορυφαίους πολιτικούς ηγέτες, η δύναμη του Τσίπρα είναι ότι είναι προετοιμασμένος να πει δύο βασικές αλήθειες:

*Πρώτον, ότι εάν η ΕΕ θέλει πραγματικά να σπρώξει την Ελλάδα εκτός ευρώ, θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί εδώ και καιρό αν όχι χρόνια από το να το αφήνει για την τελευταία στιγμή.

*Δεύτερον, ότι αυτό που απαιτούν είναι οικονομικά και πολιτικά αδύνατο και δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε για το αντίθετο”.

Παράλληλα, σημειώνει πως όπως ο ίδιος ο Τσίπρας επισημαίνει αν αντιμετωπίσουμε τις νέες εκλογές ως ένα δημοψήφισμα, το ερώτημα δεν θα είναι εάν η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ.

“Με το ενιαίο νόμισμα στην παρούσα εύθραυστη κατάσταση, θα μπορούσε πολύ εύκολα το ερώτημα να γίνει κατά πόσο η ίδια η ευρωζώνη επιβιώνει.

Θέλει πραγματικά η υπόλοιπη Ευρώπη να αποφασίσει για κάτι τέτοιο η Ελλάδα;

Όλοι γνωρίζουν ότι οι βασικές αρχές δεν θα έχουν αλλάξει και θα υπάρξει μόνο μια άλλη κρίση, πιθανώς μεγαλύτερη”.

“Υπό αυτό το πρίσμα, η απαίτηση του Τσίπρα πως η ΕΕ θα πρέπει να τους βοηθήσει με έναν ρεαλιστικό τρόπο ώστε να παραμείνουν στο ευρώ ξαφνικά αρχίζει να βγάζει νόημα”, καταλήγει.

πηγή : news247.gr

- Advertisement -

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ουουουου! Πανικοβλήθηκαν οι ξένοι και τρέχουν και δεν φτάνουν. Τι αφέλεια!
    Τα μπλοκάκια έχουν βγάλει και προετοιμάζονται προς παν ενδεχόμενο.
    'Εδειξε ο Αλέκος το φύλλο του και οι ξένοι ανακατεύουν την τράπουλα.

  2. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΜΗΠΩΣ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΙ ΚΟΥΤΟΦΡΑΓΚΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΗΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΧΕΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ Η ΜΗΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ Ο ΚΥΡ ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΕ

  3. s-spinos:
    Είναι δυσβάσταχτη η διαχείριση αυτού του βάρους για τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Και μάλιστα απότομη..

    Θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά σπασμωδικά μπροστά στην τρομοκρατία των ΜΜΕ, φοβάται την απότομη προσγείωση στο ενδεχόμενο να "μασήσει" ο κόσμος και στρογγυλεύει τη ρητορική του.

    Νομίζω πως φοβάται και εδώ πρέπει να βρούμε τρόπους να του δείξουμε πως δεν πρέπει να μασήσει πρώτα αυτός απ΄την τρομοκρατία… κι εμείς εδώ είμαστε να τον στηρίξουμε εφόσον παραμείνει συνεπής στις δεσμεύσεις του.

    Θεωρώ πως δεν κοροϊδεύει, αλλά ότι παλεύει να μη λυγίσει από την αφόρητη πίεση που του ασκείται.

    Έχει πέσει πάνω στον ΣΥΡΙΖΑ όλη η πίεση του αντιμνημονιακού αγώνα.
    Δεν μπορεί ενδεχομένως να το σηκώσει μόνος του.
    Όπως τον φοβόμαστε εμείς μη μας την κάνει, έτσι μας φοβάται κι αυτός…
    Την πάτησε ήδη μια φορά το 2008 και έχει και τις… φοβίες του να μην την ξαναπατήσει.

    Έχουν συνασπιστεί εναντίον του ΜΜΕ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και είναι απελπιστικά μόνος ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα θηρία.
    Κι έχει και το ΚΚΕ να του τα σούρνει απ' την άλλη.

    Ώρες-ώρες δείχνει να… γλιστράει το χέρι του απ' το κλαδί που κρεμιέται και άλλες ώρες δείχνει να ξανακρατιέται γερά.
    Έχουμε να δούμε πολλά ακόμη στις επόμενες μέρες.

    Θέλω να πιστεύω πως θα κρατήσει γερά.
    Φοβάμαι μηως η αποτυχία της αριστεράς κάνει κυρίαρχο τον φασισμό.

    φόρα κι ορμή
    το άλμα,
    φόβος κι ελπίδα
    κι άγνωστο.

  4. s-spinos….Έχεις μια ελπίδα και ένα πάθος με τον Σύριζα.Το σέβομαι,προσωπικά έχω απίστευτες επιφυλάξεις, νομίζω όμως ότι στο τέλος ο ρεαλισμός θα επικρατήσει.

    Ετοιμάσου για συγκυβέρνηση.Στο επαναλαμβάνω.

    Το ύψιστο και έσχατο δώρο που μπορούν να κάνουν πια o αποτυχημένoς πολιτικός μας κόσμος στον Έλληνα πολίτη.
    #Loizos

  5. ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΡΕ ΤΣΙΠΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΓΛΗΜΑΤΗΣΑΜΕ.ΤΙΜΩΡΙΑ, ΤΙΜΩΡΙΑ,ΤΙΜΩΡΙΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ.ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΦΑΓΑΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΗΝ 10ΕΤΙΑ ΤΟΥ 80? ΜΕΧΡΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΜΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΚΑΝ ΑΜΕΤΡΗΤΟ ΧΡΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΝ?ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ…3-4 ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΧΥΛΟΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΚΟΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΤΕ,ΟΣΕ, ΔΕΗ ΜΕ ΕΝΑ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΟΥΣΙΕΣ ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .(ασ ειναι καλα τα μαιμου επιδοματα)ΟΙΚΟΔΟΜΗ*ΜΠΕΤΑΤΖΗΔΕΣ,ΧΤΗΣΤΕΣ,ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ,ΗΛ/ΛΟΓΟΙ,ΜΑΡΑΓΚΟΙ,ΚΤΛ ΟΛΟΙ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΧΡΗΜΑ.ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ,ΟΥΖΕΡΙ,ΚΑΦΕ,ΜΠΑΡ,ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΟΛΟΙ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΑ Ζ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΟΛΟΠΕΤΙΝΙΤΣΑ.ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΥΤΩΝ ΑΔΗΛΩΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.(ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ, ΜΑΓΕΙΡΟΙ,ΜΠΟΥΦΕΤΖΗΔΕΣ,ΜΠΑΡΜΑΝ)ΜΕ ΦΟΡ/ΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙΑ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ,ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΕΞΟΧΙΚΟ ΜΙΚΡΟΥΛΙ.ΙΑΤΡΟΙ ,ΔΗΚΗΓΟΡΟΙ,ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ Η ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΕΡΕΣΙΩΝ ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ.ΑΠΛΑ ΛΗΣΤΕΙΑ .
    ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΣ ΥΠΗΡΧΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΒΟΛΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΖΟΥΛΑ.ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΡΕΧΑΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑΜΕ ΒΑΘΙΕΣ ΥΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΥΝΗΜΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ.ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΛΛΑΓΕ ΑΦΙΣΕΣ ΕΙΧΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΖΙΠΑΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΚΑΦΑΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΑΤΟΥΣ ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΜΕ 1000-1500 ΜΙΣΘΟ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΛ ΚΑΙ DOLCE VITA.ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΙΚΑΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΓΑΥΓΙΖΟΥΜΕ.ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΑΝΑΘΕΨΑΜΕ ΤΖΟΧ/ΛΟΥΣ ΡΟΥΣ/ ΛΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΔΕΣ ΚΤΛ. ΓΙΑ ΟΤΙ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΤΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΤΩΡΑ ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΑ ΠΕΙ ΤΙ?ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ΤΙΜΩΡΙΑ,ΤΙΜΩΡΙΑ,ΤΙΜΩΡΙΑ.COOPER.

  6. s-spinos:
    #Loizos, δεν μπορώ να πιστέψω στο ρεαλισμό του υπαρκτού σάπιου πολιτικού προσωπικού, που δυστυχώς είναι το μόνο που διθέτουμε τώρα.
    Με ποιόν συγκυβέρνηση;;; Να πω ονόματα;;; το 95% είναι καμένα χαρτιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog