Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σε πολιτικό επίπεδο και μετά τις εκλογές οι αποφάσεις για την Ελλάδα

- Advertisement -

Χωρίς καμία ένδειξη αλλαγής στάσης έναντι της Ελλάδας η Σύνοδος Κορυφής παραπέμπει τις τελικές αποφάσεις για μετά τις εκλογές στην τακτική σύνοδο κορυφής του Ιουνίου…

Ενδεικτική των προθέσεων που πλειοψηφούν στην Ευρωζώνη είναι η “διαρροή” μέσω του πρακτορείου Reuters της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εργασίας (EWG) η οποία εισηγείται τις αποφάσεις του Eurogroup, ότι οι εκπρόσωποι των χωρών – μελών κλήθηκαν να ετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης των συνεπειών εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ! Η “διαρροή” διαψεύσθηκε επισήμως κατά την διάρκεια της Συνόδου, αλλά την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη των χωρών του Eurogroup βεβαίωναν ανεπισήμως ότι το θέμα είχε τεθεί…

Πρόκειται για την κλασσική μέθοδο έμμεσης προειδοποίησης η οποία έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν κατά την μετάβαση από την Κυβέρνηση Παπανδρέου στην Κυβέρνηση Παπαδήμου.

Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι παρά την ασυμφωνία σε όλα τα βασικά σημεία που τέθηκαν προς συζήτηση στην Σύνοδο όπως το ευρω-ομόλογο και η δημιουργία κεντρικού μηχανισμού εποπτείας και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι δύο “αντίπαλες” πλευρές η κα Μέρκελ και ο κ. Ολαντ δεν τράβηξαν στο σχοινί και απέφυγαν να καταλήξουν σε μετωπική ρήξη μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις στην Σύνοδο του Ιουνίου και αφού θα έχει προηγηθεί το αποτέλεσμα των ελληνικών και των γαλλικών εκλογών.

Διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας το γεγονός ότι για όλα τα θέματα της συνόδου αναβλήθηκε για άλλη μια φορά ο χρόνος αποφάσεων, υποστήριζαν χθες ότι ο γαλλογερμανικός άξονας, με επιλογή και των δύο πλευρών (Βερολίνου και Παρισίων),  παραμένει το σημείο αναφοράς για την Ευρωζώνη παρά τις διαφωνίες οι οποίες περιορίσθηκαν σε επίπεδο “τακτικής” και όχι “στρατηγικής”.

Όσο αφορά την Ελλάδα η “γραμμή” παραμένει η ίδια: υποσχέσεις για βελτιωμένο σχέδιο ανάκαμψης αλλά πάντα με προϋπόθεση την ήδη υπογεγραμμένη δανειακή σύμβαση.

Το γεγονός πάντως ότι αποφεύχθηκε να χρησιμοποιηθεί η λέξη “αναδιαπραγμάτευση” ή έστω η λέξη “επικαιροποίηση” του προγράμματος για την Ελλάδα, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε ορισμένα ελληνικά κόμματα που είχαν διαμορφώσει προσδοκίες απόσπασης μίας τέτοιας αναφοράς σε δηλώσεις ακόμα και εκτός εργασιών συνόδου.

Παρ΄ όλα αυτά, στελέχη της Κομισιόν χθες στις Βρυξέλλες σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις υποστήριζαν ότι η επιμέρους αναπροσαρμογή των δεσμεύσεων της σύμβασης δεν είναι αδύνατη και θα κριθεί σε πολιτικό επίπεδο μετά τις εκλογές, αναλόγως της δυνατότητας που θα προκύψει για σταθερή κυβέρνηση.

www.capital.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog