Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εθνική Τράπεζα:Να τι θα συμβεί αν βγούμε από το ευρώ

- Advertisement -

Σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα πολίτη και βαθύτερη ύφεση είναι κάποιες από τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σύμφωνα με ειδική έκθεση της Εθνικής Τράπεζας…

Το κρίσιμο δίλημμα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα διαμορφώνεται υπό το σημαντικό βάρος που δημιουργεί, αφενός η επώδυνη διαδικασία προσαρμογής, αφετέρου η ανάγκη συνέχισης της χρηματοδότησης στα πλαίσια μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας με τους εταίρους, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς στην ειδική έκδοση Μαΐου της Εθνικής Τράπεζας για την ελληνική οικονομία.

Μια έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα πολίτη (μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά 55% σε ευρώ) –πλήττοντας περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους- μέσω της σημαντικής υποτίμησης του νέου νομίσματος (65% σε ονομαστικούς), της βαθύτερης ύφεσης (-22% σε σταθερές τιμές, επιπλέον της συρρίκνωσης κατά 14% την περίοδο 2009-2011) και της αύξησης της ανεργίας (στο 34%), ενώ το κράτος θα εξαναγκαζόταν σε νομισματική χρηματοδότηση των αναγκών του, δημιουργώντας έναν πληθωριστικό φαύλο κύκλο (πληθωρισμός άνω του 30% αρχικά, με ισχυρή ανοδική τάση στη συνέχεια, καθώς θα αυτοτροφοδοτείται από αυξήσεις τιμών εισαγόμενων αγαθών και ονομαστικών μισθών), που θα ακύρωνε σταδιακά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από την υποτίμηση.

Εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης σε συνάλλαγμα, η χώρα θα αθετούσε το μεγαλύτερο τμήμα των υποχρεώσεων προς τους δανειστές της από το εξωτερικό (€325 δισ.), με προφανείς δυσμενείς επιδράσεις σε διακρατικό επίπεδο και στις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό, με αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επίπεδου και δυσκολία πρόσβασης σε βασικά αγαθά και ειδικά σε καύσιμα, φάρμακα και αναγκαίες πρώτες ύλες.
Οι προαναφερόμενες επιπτώσεις θα ήταν πολύ πιο δυσμενείς υπό ένα σενάριο μίας μη ομαλής μετάβασης στο νέο νόμισμα.

Η ΕΤΕ επισημαίνει πως η στρατηγική του οικονομικού Προγράμματος που συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση είναι πολυδιάστατη και δε μπορεί να αντιμετωπιστεί μονοσήμαντα, με ένα υπέρ ή ένα κατά.

- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επίσης από καλά διασταυρωμένες πηγές έχω μάθει ότι θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας, θα γίνει σεισμός, θα έρθουν εξωγήινοι, θα πέσει ακρίδα, θα είναι τρύπια όλα τα καλαμάκια του φραπέ, οι κλωστές δε θα χωράνε στις βελόνες, θα τρυπίσουν οι κάλτσες μας, θα ξεβάψουν τα χρωματιστά, θα τρώμε μόνο σπανακόρυζο, οι μπατονέτες δε θα έχουν βαμβάκι, θα ξυνίσει ο τραχανάς το τυρί θα κολλάει στα χαρτόκουτα της πίτσας, θα τρέχουν όλα τα καζανάκια και θα βγάλει καινούριο δίσκο ο Λε Πα.

  2. s-spinos:
    Σεισμοί, λιμοί, λοιμοί και καταποντισμοί αν δεν καθίσουμε ήσυχα ήσυχα να μας κατασπαράξουν τα όρνια της ντόπιας και ξένης ληστοκρατίας.

    Αυτή την τρομοκρατία την περιλαμβάνει ο αντιτρομοκρατικός νόμος των παπουτσή, χρυσοχοϊδη και των συνεταίρων τους της ΝΔ;;

  3. s-spinos:
    …και κάτι ακόμα:
    η πλήρης υποταγή της πολιτικής στην οικονομία αφήνει περιθώρια μόνο για πονηρούς, φουσκωμένα άντερα, λιμαδόρους και αερολόγους "άδειες κανάτες, πορδές γεμάτες"…
    (Δ. Χαριτόπουλος – "Εγχειρίδιο βλακείας")

  4. Ό,τι δεν μας αρέσει να ακούμε είναι προπαγάνδα και τρομοκρατία? Αναρωτιέμαι αν η άρνηση της πραγματικότητας επηρεάζει και τη δυνατότητα κατανόησης του τι διαβάζουμε. Το post αναφέρεται στην εκτίμηση της ΕΤΕ (μια από τις χιλιάδες που γίνονται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως) και ΣΑΦΩΣ λέει ότι υπάρχουν και χειρότερα.Δεν ωραιοποιεί την υπάρχουσα κατάσταση.

    ΥΓ:Για να δούμε αύριο την Ιρλανδία.

  5. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΠΕΛΟΥΛΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ….ΟΜΩΣ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΛΙΓΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΑΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΙΟΛΑΣ …..ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ …. ΚΑΙ ΤΟ ΒΓΑΖΩ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΑΜΕ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ …..

  6. Γιατί δεν αναφέρεις την Ισλανδία και την Ρουμανία? Να μην αναφέρω την Αργεντινή τη Ρωσία τον Ισημερινό κτλ. Πραγματικότητα για σένα είναι ότι σου λένε οι τραπεζίτες και τα φερέφωνά τους?

  7. 1,27….Η σύγκριση αυτών των χωρών με την Ελλάδα είναι για τα πεντάχρονα.Εχουν αναλυθεί και ειπωθεί από πολλούς αυτά. Κρατάει ο καθένας ό,τι του αρέσει από αυτά και επιχειρηματολογούμε ασκόπως.

    Το θέμα όμως είναι ότι δεν κατάλαβες το σχόλιό μου.
    Η Ιρλανδία αύριο έχει δημοψήφισμα.Υπάρχουν σήμερα εξελίξεις στην Ισπανία, ενώ ακόμη και ο νέος σεισμός στην Ιταλία έχει οικονομικό αντίκτυπο.
    Στην γενικότερη αναταραχή που επικρατεί στην Ευρώπη, προστίθενται καινούργια πράγματα. Κάτι που ίσως επισπεύσει κάποιες πολιτικές αποφάσεις.Αυτό (ατυχώς) άφησα να εννοηθεί.

    velutela….δεν θα υπαρξει κυβέρνηση Σαμαρά. Θα είναι και άλλα κόμματα στην κυβέρνηση.

    Ο 12.36…..

  8. Η παραμύθα "βγήκε ο Ολαντ στη Γαλλία, η Ισπανία πάει χειρότερα από μας, στην Ιταλία γίνονται σεισμοί, η Μέρκελ έχασε εκλογές σε ένα κρατίδιο κλπ άρα οι Έλληνες θα ανασάνουν" είναι για πεντάχρονα.
    Η μόνη λύση που έχουν όλα τα έθνη που θέλουν να απατινάξουν τη δικτατορία των τραπεζων, είναι να αναζητήσουν την αξιοπρέπειά τους.

  9. …καλυτερα φαντασιοπληκτος επαναστατης, παρα καθησυχασμενο προβατο… αν ολοι σκεφτονταν σαν εσενα, ακομα στα δεντρα θα κοιμομασταν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog