Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γλειφιτζούρια – Lollipop, lollipop…..

- Advertisement -

Πριν κάμποσο καιρό, μου στέλνει μια ξαδέλφη ένα link με κάτι ωραία γλειφιτζούρια λέγοντας μου ότι κάτι τέτοιο θέλει να κάνει για την βάπτιση του μικρού της…

“Ναι καλά”, λέω. Ενώ από την μία με “έτρωγε” κάτι να το κάνω, από την άλλη φοβόμουν μην καταστρέψω τις καινούργιες υαλοκεραμικές εστίες (μου έλεγε ένας φίλος ότι κολάει η ζάχαρη και φαίνεται για πάντα – true story)…
μην λιώσει ο πάγκος (οι προδιαγραφές είναι για κάτω από εκατό βαθμούς), μην κολλήσουν τα μαλλιά μου και μην καώ (τελευταίο αυτό-ο καθένας με τις προτεραιότητές του θα μου πεις)…

Επειδή είναι καλοί πελάτες οικογενειακώς (είναι πρόθυμοι να φάνε ότι τους δώσω χωρίς πολλά παράπονα και αντιρρήσεις) και μετά από πολλές αμφιβολίες, είπα να κάνω ένα δοκιμαστικό (λίγο που δεν έβαλα μάσκα οξυγονοκόλλησης). Η πρώτη παρτίδα βγήκε εντυπωσιακή, παρότι είχα κάποιες δυσκολίες μέχρι να συντονιστώ και να βρω την ροή (η καραμέλα στεγνώνει γρήγορα και πρέπει να ξέρεις τι θες να κάνεις, κάποια γλειφιτζούρια έμειναν καραμέλες γιατί δεν πρόλαβα να βάλω το καλαμάκι), οπότε δέχτηκα την πρόκληση (“Challenge accepted”, που λέει και ο Barney).

Έπρεπε να φτιάξω γύρω στα 60 γλειφιτζούρια για την βάπτιση. Η δουλειά έγινε σε 3 παρτίδες, βρήκα και βοηθό, την μητέρα μου, και το αποτέλεσμα είναι στην φωτογραφία.

Λίγα λόγια για την συνταγή:
η συνταγή αυτή είναι με γλυκόζη, αλλά αν είστε αρνητικοί στο συγκεκριμένο προϊόν, υπάρχουν και παραλλαγές χωρίς γλυκόζη
τα χρώματα που χρησιμοποίησα για τα γλειφιτζούρια είναι σε υγρή μορφή (της Wilton)
κάποια λουλουδάκια (τα άσπρα) τα αγόρασα έτοιμα, τα υπόλοιπα τα έφτιαξα με αμυγδαλόπαστα που έβαψα με χρώματα ζαχαροπλαστικής (σε πάστα) και έκοψα με κουπ-πατ για ζαχαρόπαστα
καλό είναι να τα έχετε όλα έτοιμα πριν ξεκινήσετε να τα φτιάχνετε, γιατί όταν θα είναι έτοιμη η καραμέλα δεν θα υπάρχει πολύς χρόνος για να ψάχνετε (τεχνική γνωστή και ως mise en place)
όταν έχει υγρασία στην ατμόσφαιρα, αποφεύγουμε να φτιάξουμε γλειφιτζούρια, γιατί δεν κρυσταλλώνουν όπως πρέπει και κολλάνε.
Γλειφιτζούρια

(συνταγή από τις Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 11 – Μάιος 2011)

Υλικά
για 20 μεσαία κομμάτια (εμένα μου βγήκαν λίγα παραπάνω)

200γρ. γλυκόζη
200γρ. νερό
500γρ. ζάχαρη
χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας σας (προαιρετ.)
καλαμάκια για γλειφιτζούρια (ή για σουβλάκια τα οποία έχουμε κόψει στη μέση)

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε βαθιά κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το νερό.

Ρίχνουμε και τη γλυκόζη. Αν θέλουμε να φτιάξουμε μονόχρωμα γλειφιτζούρια, προσθέτουμε μαζί και λίγες σταγόνες από το χρώμα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας. (Το πρόσθεσα στο τέλος γιατί ήθελα να κάνω διαφορετικά χρώματα).

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει χωρίς να ανακατεύουμε. Αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, παρακολουθούμε πότε η θερμοκρασία της καραμέλας θα φτάσει στους 150C (μετά από 15-20 λεπτα στην κουζίνα μου).

Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, παίρνουμε με ένα κουταλάκι πολύ λίγη ποσότητα από την καραμέλα που βράζει και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ ή ποτήρι με κρύο νερό. Τη μαζεύουμε με το χέρι και, αν δούμε ότι κρυσταλλώνει και γίνεται αρκετά σκληρή, τότε η καραμέλα είναι έτοιμη, ενώ, αν είναι μαλακή, συνεχίζουμε το βράσιμο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την καραμέλα να ηρεμήσει για ένα 1 λεπτό (θα έχει φουσκώσει από το βράσιμο και θα έχει πολλές φυσαλίδες, μην σας ανησυχεί όμως).

Σε μια επιφάνεια σιλικόνης ή λαδόκολλα ρίχνουμε με μια κουτάλα μικρή ποσότητα από την καραμέλα, η οποία από μόνη της απλώνεται και παίρνει στρογγυλό σχήμα. Το μέγεθος εξαρτάται από την ποσότητα που θα ρίξουμε. (Στην επιφάνεια σιλικόνης δεν απλώνει τόσο, όσο στην λαδόκολλα).

Όσο τα γλειφιτζούρια είναι ακόμα ζεστά, μπορούμε να κολλήσουμε στην επιφάνεια τους καραμελλάκια, ζαχαρωμένα λουλούδια κλπ. Πριν προλάβει να κρυώσει η καραμέλα, πιέζουμε στο κέντρο της καλαμάκια για γλειφιτζούρι (όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα). Επίσης μπορούμε να διακοσμήσουμε τα γλειφιτζούρια με σχέδια φτιαγμένα από αμυγδαλόπαστα (σε αυτή την περίτπωση καλύπτουμε με άλλη μια μικρή ποσότητα καραμέλας, ώστε να εγκλωβίσουμε την αμυγδαλόπαστα μέσα στο γλειφιτζούρι.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε χρωματιστά σχέδια στα γλειφιτζούρια, μπορούμε να μη ρίξουμε εξαρχής χρώμα σε όλη την καραμέλα, αλλά να τη μοιράσουμε, αμέσως μόλις βράσει, σε δύο ή τρία κατσαρολάκια και στο καθένα να προσθέσουμε μερικές σταγόνες από τα χρώματα της αρεσκείας μας. Το κάνουμε πολύ γρήγορα, γιατί η καραμέλα θα σκληρύνει. (Αν δεν μπορεί να δουλευτεί βάζουμε την κατσαρόλα να ζεσταθεί για λίγο πάλι).

Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και να στεγνώσουν και με ένα μαχαίρι τα ξεκολλάμε προσεκτικά από τη λαδόκολλα. Τα τυλίγουμε με σελοφάν το οποίο κλείνουμε, για να μην πάρουν υγρασία.

thegreenmixer.wordpress.com

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog