Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μήπως η δραχμή είναι η “κρυφή” αντζέντα του Α. Τσίπρα;

- Advertisement -


Ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος του κ. Τσίπρα, μετά από πολλές απόψεις που
ακούγαμε στα τηλεοπτικά παράθυρα, το ξεκαθάρισε: Θα καταργήσει με νόμο
στη βουλή το μνημόνιο και μετά θα διαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση.


Γνωρίζει βέβαια ότι μνημόνιο και δανειακή σύμβαση δεν διαχωρίζονται.
Πάνε πακέτο. Γιατί λοιπόν αν και το ξέρει κάνει την αυθαίρετη αυτή
ερμηνεία;

Τι θα πεί στους δανειστές μας, όταν ορθά- κοφτά του δηλώσουν ότι δεν
κουβεντάζουν τίποτα, γιατί μνημόνιο και δανειακή είναι
υπογραφές δεσμευτικές και των δύο πλευρών σε ένα κείμενο;

Μένουμε στα ερωτήματα, για να προχωρήσουμε παρακάτω σε άλλες πολύ ενδιαφέρουσες προγραμματικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, που κατά τη γνώμη
μας δείχνουν ότι είναι βάσιμος ο προβληματισμός περι κρυφής ατζέντας.

Θα κρατικοποιήσει δήλωσε τις τράπεζες. Το γεγονός ότι για να συμβεί
αυτό πρέπει να συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πως το ξεπερνάει;

Ας υποθέσουμε ότι συμφωνεί η ΕΚΤ. Η συμφωνία όμως (κι εδώ δεν χωράει
καμία αμφισβήτηση) θα προϋποθέτει οτι οι Ελληνικές τράπεζες θα κάνουν
ότι ορίζει η ΕΚΤ. Με δεδομένο αυτό πως

θα προχωρήσει στην διαγραφή χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών;
Μπορεί φυσικά να το κάνει αν τα “σπάσει” με την ΕΚΤ και όπως λέει αντί
για προνομιούχες μετοχές πάρει το κράτος κοινές μετοχές και τις διατάξει
να σβήσουν στεγαστικά και λοιπά δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Τη
“ζυγαριά” των τραπεζών που απότομα θα γείρει προς την αρνητική πλευρά
πως θα την καλύψει; Δάνεια δεν θα μπορούν να παίρνουν, το κράτος λεφτά
δεν έχει για να δώσει, τι θα συμβεί στην σίγουρη περίπτωση της
κατάρρευσης μιας τράπεζας; Πως θα αντισταθεί το τραπεζικό σύστημα στον
πανικό- έφοδο των καταθετών για απόσυρση των καταθέσεων;

Υπάρχει λύση θα σκεφτεί κάποιος για να προληφθεί ο εφιάλτης. Η
ανακεφαλαιοποίηση τους. Σήμερα η ανακεφαλαιοποιηση γίνεται με τη
χρηματοδότηση τους. Όταν σταματήσει πως θα γίνει; Οι τρόποι θα είναι
δύο: Να βάλλουν λεφτά οι μέτοχοι. Δεν θα το κάνουν. Καθώς αφού δεν το
έκαναν πριν που υπήρχε και η ομπρέλα της χρηματοδότησης, δεν θα έχουν
λόγο να το κάνουν σε συνθήκες πολύ χειρότερες. Ίσως συμβεί σε κάποιες
τράπεζες, αλλά “αν πέσουν δύο-τρείς” τότε ο πανικός θα συμπαρασύρει τα
πάντα.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να τις στηρίξει το κράτος. Αδύνατον με
ταμεία χωρίς ευρώ. Τι θα αναγκαστεί να κάνει; Να κόψει χρήμα. Δραχμές.
Ναι δραχμές γιατί θα είναι μονόδρομος. Και ο δρόμος προς την κόλαση για
τους Έλληνες με δραχμές στην τσέπη θα είναι ορθάνοιχτος.

Εύλογα επομένως
προκύπτει το ερώτημα του τίτλου από την καταγγελία του μνημονίου και τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα: Μήπως είναι αυτή η κρυφή ατζέντα;
Μήπως το plan 2, για το οποίο απάντηση για το αν υπάρχει δεν δίνει
κανένα απο τα σελέχη του, υπάρχει ως κρυφή ατζέντα με την επιστροφή στη
δραχμή
; Οι ενδείξεις πάντως αυτό προεξοφλούν.

- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αγαπητέ κ. Φλογίδα, Μου προξενεί θλίψη και κατάπληξη ο φανατισμός με τον οποίον υπερασπίζεσαι τα “πολιτικά πιστεύω“ σου με αυτόν τον τρόπο, λησμονώντας ότι η ταύτιση με αυτές του είδους επιχειρήσεις που κάνεις μαρτυρά σοβαρά συναισθηματικά κενά, μαζί με έλλειψη προτεραιοτήτων και ιδανικών.Μάλλον,αναζητάς νοηματοδότηση δια του ανώνυμου πολιτικού σου κρετινισμού.
    Κανένας χαφιές τέτοιου είδους δεν μπορεί να ελπίσει σε επιβίωση, αν δεν επιβιώσει ο προστάτης του. Πρώτα πρέπει να νικήσεις τον φόβο της άγνοιας που σε διέπει και μετά όλους τους άλλους!
    Διότι η βλακεία δεν εξαλείφεται από τη μια μέρα στην άλλη: θέλει χρόνια παιδείας και πολιτισμένου κοινωνικού βίου, επάνω σε αρχές και κανόνες, για να αρχίσει να υποχωρεί,και ο κρετινισμός που σε περιβάλει δεν πρέπει να συγχέεται με την υποκριτική άγνοια της πραγματικότητας.
    Σε χαιρετώ ο Αναρχικός Μικρός Πρίγκιπας

  2. Όσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να υποχρεωθεί εμμέσως (μέσω διακοπής χρηματοδότησης) η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη επιστρέφοντας στην δραχμή για λόγους διαφύλαξης της αξιοπιστίας και της ικανότητας της χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας στην Ευρώπη να ασκεί πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας, άλλο τόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος να αναπτυχθούν φυγόκεντρες τάσεις και να διαλυθεί μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης εξαιτίας της αποπομπής της Ελλάδας.
    Γιατί πλέον το πρόβλημα δεν είναι το ελληνικό χρέος των 350 δις που μέχρι πέρσι κατείχαν σε μεγάλο βαθμό οι ευρωπαϊκές τράπεζες και τώρα έχει μεταφερθεί στην ΕΚΤ και τοEFSF δηλαδή τα ευρωπαϊκά κράτη. Τώρα ο κίνδυνος είναι η φωτιά που έχει μεταδοθεί στην Ισπανία να φουντώσει από το ψυχολογικό σοκ της ελληνικής αποπομπής και να πλήξει όλο το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ. Γι’ αυτό σωστά ο Νταλάρα του IIF μιλά για ζημιές πάνω απλό 1 τρις υπολογίζοντας τις έμμεσες επιπτώσεις. Γιατί η τέταρτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα έχει ήδη απορροφήσει για να μην χρεοκοπήσει 23 δις περίπου, γιατί οι ισπανικές τράπεζες συνολικά έχουν επισφάλειες ύψους 148 δις εξαιτίας της φούσκας των ακινήτων πρωτίστως, και κυρίως γιατί οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στους ισπανικούς τίτλους κατά 600 δις ευρώ ! Όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε την κρίσιμη κατάσταση της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας ή ακόμη και του Βελγίου ή της Γαλλίας καθώς εκροές καταθέσεων εκατοντάδων δις είχαμε από όλες αυτές τις χώρες το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του φόβου για τον συστημικό κίνδυνο και για την επίδραση ντόμινο (βλ τραπεζικό πανικό) που θα προκαλούσε μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
    Η κατηγορία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί το λόμπι της δραχμής επειδή θέτει ζήτημα ακύρωσης του μνημονίου στην σημερινή αντιλαϊκή μορφή του και ουσιαστικής αναδιαπραγμάτευσης του, παραγνωρίζει την παραπάνω πραγματικότητα, δηλαδή την ευπαθή και προβληματική κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας εξαιτίας της υπερχρέωσης, της οικονομικής ύφεσης και της μεταβολής των πολιτικών συσχετισμών. Ξεχνούν, δε, πως είναι οι άκαμπτες και μονόπλευρες πολιτικές λιτότητας που οι ίδιοι συνυπέγραψαν στα πλαίσια της νέας δανειακής σύμβασης που οδηγούν την ελληνική κοινωνία στην απόγνωση και την οικονομία στην διάλυση με συνέπεια την ενίσχυση των πιθανοτήτων επιστροφής στη δραχμή προς μεγάλη ικανοποίηση όσων έβγαλαν τα λεφτά τους έξω ή κερδοσκοπούν σχετικά (λόμπι δραχμής).
    Η Ελλάδα δεν κρατά ούτε πυρηνικά ούτε σπίρτα στα χέρια της. Καλείται όμως με τη στάση της να συμβάλλει στον αφοπλισμό μίας πυρηνικής βόμβας στα θεμέλια της Ευρώπης στην δημιουργία και ενεργοποίηση της οποίας συμμετείχαν και τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας.

    Φλογίδα με τις υγείες σου.

    ΑΛΕΞΙ-ΚΕΡΑΥΝΟ

  3. Και επειδή οι μέτοχοι των τραπεζών δεν θα βάλουν χρήμα τι έγινε; Αν χρωστάνε ας πουλήσουν από την ακίνητη περιουσία τους όπως καλούν το κράτος να κάνει τώρα. Η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Τελεία και παύλα. Ποιο λόμπι της δραχμής και μαλ…κιες. Ένα είναι το λόμπι αυτο των τραπεζών με νόμισμα τους το ευρώ. Η Αμερικά έκανε τον πόλεμο της ανεξαρτησιας για να κόψει δικό της νόμισμα και να αποκοπεί από την αγγλική λίρα που τους δάνειζε η Αγγλία με τόκο βέβαια. Ότι κάνουν και σήμερα με το ευρώ. 1+1 κάνει πάντα δύο μάγκες. Κράτος χωρίς δικό του νόμισμα είναι όσο ανέξαρτητο είναι ένα κράτος χωρίς δική του σημαία.

    Rahn1908

  4. ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΤΑ ΛΕΙ Ο Α.Μ.Π."Κανένας χαφιές τέτοιου είδους δεν μπορεί να ελπίσει σε επιβίωση, αν δεν επιβιώσει ο προστάτης του".

  5. 1.Και αν δε του κάτσει η ζαριά του Αλέκου?
    2.Οι τράπεζες δεν είναι αναμάρτητες αλλά η ανακεφαλοποίηση είναι απαραίτητη γιατί με το κούρεμα των ομολόγων(τα δανεικά δηλαδή των τραπεζών στο κράτος) το ελληνικό κράτος τις φέσωσε.Και τα λεφτά λείπουν από τις καταθέσεις των πολιτών.
    3.Α.Μ.Π…ο "αφανάτιστος" υμών πρώτος τον λίθον βαλέτω.Του την…είπες του Φλογίδα.Συγχαρητήρια.Πήρες το κορίτσι και το καλύτερο κομμάτι της τούρτας.
    4.Η μόνη πραγματική λύση μπορεί να έρθει από τους κόλπους της Ευρωπαικής ένωσης γιατί το πρόβλημα είναι και Ευρωπαικό.Αργούν λίγο αλλά….
    5.Ο δημόσιος πολιτικός διάλογος θα έπρεπε υποχρεωτικά να περιλαμβάνει και μια συζήτηση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη λειτουργία του κράτους. Αυτή τη συζήτηση την αποφεύγουν τόσο τα κόμματα όσο και εμείς ως κοινωνία. Και στα οικονομικά να γίνει επαναδιαπραγμάτευση,απαγκίστρωση,καταγγελία,κατάργηση κ.τ.λ αν ο τρόπος λειτουργίας του δεν αλλάξει θα ξαναβρεθούμε σύντομα στην ίδια κατάσταση.Είτε με ευρώ,είτε με δραχμη είτε με λέβα..
    Αντ'αυτού έχουμε Αλέκο Τσίπρα Σαμαρά να προτείνουν πράγματα ιστορικά αποτυχημένα και χρεωκοποημένα.Ίσως αυτό να μας αξίζει τελικά.

  6. ειστε ολοι χαμένοι και προσπαθείτε να παρετε και αλλους μαζι σας!!!!!!!!!!!!!!!!!!! χαμενοι στο διαστημα της παραφιλολογιας και της διανοησης!!!
    τα τρια μου κουνιουνται!!!
    Πολιτικάντηδες της πλάκας με πολιτικές θεωρίες του κωλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog