Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΕΛ. ΣΤΑΤ: Εκτός ελέγχου η ύφεση

- Advertisement -

Αρνητικές είναι οι προβλέψεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το μέλλον της οικονομίας, αφού σύμφωνα με νέα στοιχεία ο ρυθμός ύφεσης κινείται εκτός ελέγχους και μακριά από τους στόχους κυβέρνησης και τρόικας, με το ΑΕΠ να μειώνεται στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 6,5%, έναντι 6,2% που έδειξαν τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής…

Με εξαίρεση τη μικρή άνοδο των εξαγωγών και τη μείωση των εισαγωγών, όλοι οι υπόλοιποι δείκτες σημείωσαν κάθετη πτώση, με σημαντικότερη και πιο ανησυχητική τη μείωση των επενδύσεων και των αποθεμάτων συνολικά κατά 33,4%, σύμφωνα με την έκθεση.
Η νέα εξέλιξη δημιουργεί ανησυχία, αφού ο στόχος για συγκράτηση της ύφεσης στο σύνολο του 2012 στο -4,7% θα είναι τελικά πολύ φιλόδοξος!
Το πιο πιθανό στην περίπτωση που επαληθευτούν τα στοιχεία είναι να γίνει νέα αναθεώρηση στόχου, αλλά και να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο ο χρόνος επανόδου της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ηδη, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ύφεση στο -5%, ενώ ο ΟΟΣΑ είναι πιο απαισιόδοξος, εκτιμώντας ότι θα φτάσει στο -5,3%.
Τον βασικό ρόλο θα παίξει το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι η πτώση του τουρισμού, αλλά και η συρρίκνωση της κατανάλωσης, λόγω της πληρωμής των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων, θα προκαλέσει βαθύτερη ύφεση.

*star.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog