Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκλογές – Του αναρχικού μικρού πρίγκιπα

- Advertisement -

Αρέσει δεν αρέσει, καλώς η κακώς,  είναι μία διαδικασία και σωματική και πνευματική οι εκλογές.
 «η βία γυρίζει την πλάτη στην ελπίδα» και καλεί σε μια συλλογική «ειρηνική εξέγερση».
Δεν θα υποδείξω  ποιους θα ψηφίσει ο καθένας σας -δεν έχω το δικαίωμα αυτό- μπορώ όμως να σας πω το εξής…

Όταν ένα κράτος ενδιαφέρεται να σώσει μόνο την οικονομία, όχι την κοινωνία, τότε το κόστος είναι μεγάλο. Οι άνθρωποι θα πληρώνουν μόνο φόρους, χωρίς να έχουν το «δικαίωμα» να ονειρεύονται, να ελπίζουν για το μέλλον. Θα ακυρώνεται το  ίδιο το νόημα της ύπαρξής τους…
Όταν ένα κράτος δεν μπορεί να προσφέρει συλλογικό όραμα, όταν έχει χάσει το ηθικό και την ηθική του, αναπόφευκτο είναι να εντείνεται η κρίση.

Η συλλογικότητα και η συνεργασία, αξίες που ολοκληρώνουν ένα άτομο στο πλαίσιο μιας κοινωνίας ως ενεργό πολίτη, βρίσκονται στον αντίποδα της χειρότερης στάσης που είναι η αδιαφορία, το να λέμε «δεν μπορώ να κάνω τίποτα».

Οι αιτίες είναι λοιπόν και σήμερα επαρκέστατες: η όλο και μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η περιβαλλοντική κρίση του πλανήτη, η κακομεταχείριση των λαθρομεταναστών, ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός, η κούρσα τού «όλο και περισσότερο», η δικτατορία των χρηματαγορών, η επίθεση στην εργασία, την ασφάλιση, τις συντάξεις. Ωραία τα λόγια περί δικαιοσύνης και ισότητας, αν σήμαιναν και κάτι στην πράξη. Αλλά δυστυχώς δεν σημαίνουν.

Κάποτε θα πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει και η λέξη “λαός”….γιατί  “λαός” είναι  και «οι κύριοι της εφορίας που τα αρπάζουν », “λαός” και οι αγρότες με τις BMW και τα Jeep, “λαός” και οι “τυφλοί” της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς,  “λαός” και όσοι εισέπρατταν συντάξεις νεκρών συγγενών, “λαός” και όσοι βαράνε με σκοπό το να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν.

Δεν έχουν κάνει τίποτα καλύτερο από το να μας πυροβολούν συνεχώς με ψέματα και προσβολές και έχουν σπείρει το μίσος μεταξύ των ανθρώπων (διαίρει και βασίλευε)προφανής ο σκοπός τους να βρίζουν οι μισοί τους άλλους μισούς προς  όφελός τους. Τουλάχιστον όμως ας μην επιτίθενται οι μισοί εναντίον των άλλων μισών με αφορμή και με το πρόσχημα ότι πρέπει επιτέλους να γίνει αυτοκριτική. Άλλο αυτοκριτική και άλλο η αυταρέσκεια της γκρίνιας και τα παράπονα κατά της μοίρας. Άλλο να ζητάμε την τιμωρία κάποιων διεφθαρμένων και άλλο να γίνεται πεποίθηση ότι η διαφθορά είναι  «μέσα στο αίμα μας»  
 
Το χειρότερο είναι αυτό: να μας αρέσει να διαμαρτυρόμαστε γιαυτό που ποτέ δεν αλλάζει. Είμαι δε πεπεισμένος ότι οι πολλοί έμαθαν ή προτιμούν να κάθονται στο θεωρείο, και όπως οι γέροι του Muppet Show, να κραδαίνουν τις μαγκούρες τους.

Υπάρχουν άνθρωποι, που πιθανόν να είναι ευνοημένοι από την τύχη και σπούδασαν ή σπουδάζουν μια επιστήμη και βγήκαν ή θα βγούν με πλεονέκτημα τις γνώσεις που απέκτησαν ή θα αποκτήσουν, που αν συνοδευθούν και με ένα καλλιεργημένο πνεύμα θα είναι ό,τι καλύτερο. Υπάρχουν και άνθρωποι, που σπούδασαν η σπουδάζουν κάποια τέχνη και εργάζονται ή θα εργασθούν, αυτοί έχουν ένα άλλο πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, γνωρίζουν ή θα γνωρίσουν το νόημα του καθημερινού μόχθου της ζωής.

 Όλοι αυτοί έχουν ξεχωριστά από ένα πλεονέκτημα  που αν το καθένα  ενώσουν ανιδιοτελώς  και μάλιστα αναίμακτα και ανέξοδα (όταν αποκτήσουν την βούληση αυτή για να το κάνουν, εκείνη τη στιγμή θα αποδοθεί δικαιοσύνη)θα είναι μία χειρονομία απειλητική απέναντι σε αυτούς και θα δείτε πως το πρόσωπό τους θα ασπρίσει σαν πανί.

Ας τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να μας απαγορεύουν να επιθυμούμε κάτι που έχουμε ανάγκη όλοι μας και οι βρίζοντες και οι μη βρίζοντες το όραμα την ελπίδα και την αγάπη.

15-6-2012
Σας χαιρετώ ο Αναρχικός Μικρός Πρίγκιπας

Υ.Γ το κείμενο αυτό θα μου επιτρέψετε να το αφιερώσω, σε όλους μας-σας και στους βρίζοντες και στους μη βρίζοντες που εργαζόμαστε-σαστε  μέσα στον βούρκο έτσι δυστυχώς κατάντησε οποιοσδήποτε εργασιακός χώρος, αλλά πιο πολύ στην Μελίνα με τα πολλά γιατί που παρ όλο που εργάζεται και αυτή σε βούρκο εξακολουθεί να κοιτάζει τα αστέρια!

- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σωστός ! Τροφή για σκέψη το κείμενο , αδειάστε το μυαλό σας από την οπαδοποίηση , δεν είστε αριθμοί , είστε άνθρωποι με αξιοπρέπεια και όνειρα , μην τους αφήνετε να σας αποτιμούν – υποτιμούν , με λογιστικές εγγραφές .

    Δείξτε τους ότι τη δύναμη που υποτίθεται ότι έχουν, τους την έχετε δώσει εσείς είναι δική σας .

    Δείξτε τους ότι τη δύναμη των πολλών , τη δική σας δύναμη που τους δίνετε ! Δεν μπορεί να την χρησιμοποιούν και να την καταχράζονται οι λίγοι και να την στρέφουν εναντίον σας .

    Δείξτε τους ότι γνωρίζετε και απαιτείτε …

    ΠΑΝΘΗΡΑΣ

    http://blogs.warwick.ac.uk/images/rosalindhook/2005/06/04/panther.jpg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog