Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πυρετός διεργασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης την επομένη της κάλπης

- Advertisement -

Αρχίζουν τη Δευτέρα οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης, με τα μηνύματα από το εξωτερικό, αλλά και τις δηλώσεις των βασικών πρωταγωνιστών του πολιτικού σκηνικού που προέκυψε από τις κάλπες της 17ης Ιουνίου, να παραπέμπουν στην ανάγκη για την ταχύτερη δυνατή συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος…

Στις 10 το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να του παραδώσει τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα. Ακολούθως, στις 11:30, ο πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει επίσημα για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται στη συνέχεια να λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να αρχίσει διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών που είχε απόψε με κάποιους εξ αυτών οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί του για να τον συγχαρούν για τη νίκη του, έγιναν ήδη κάποιες πρώτες συζητήσεις.

Οι συσχετισμοί επιβάλουν κυβέρνησης συνεργασίας, οι ακριβείς συνιστώσες της οποίας δεν είναι δεδομένες εκ των προτέρων. Εντούτοις, το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει, ενώ τη Χρυσή Αυγή αποκλείουν τα άλλα κόμματα.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουν στις πάγιες θέσεις τους, οι οποίες αποκλείουν συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε κυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, γεγονός που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες συμμετοχής σε κυβερνητικό σχήμα, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η θέση αυτή φαίνεται πως γίνεται αποδεκτή από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ εξακολουθεί να εγείρει ενστάσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιμένει στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης.

Ο Φώτης Κουβέλης, από την πλευρά του, δεσμεύθηκε ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα συμβάλει ώστε να αποκτήσει η χώρα σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση με προοδευτικό πρόγραμμα και φερέγγυα -όπως υπογράμμισε- πρόσωπα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε από το Ζάππειο ότι «δεν θα υπάρξουν νέες περιπέτειες ,δεν θα τεθεί σε αμφιβολία η θέση τη Ελλάδας στην Ευρώπη και θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού» και απηύθυνε πρόσκληση σε «όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συμμερίζονται αυτούς του στόχους να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, ούτε περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας οφείλει να φέρει την ανάπτυξη στην οικονομία και τη βεβαιότητα στους Έλληνες ότι τα χειρότερα περάσανε« ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σεβασμός «στην υπογραφή και τις υποχρεώσεις τη χώρας».

Τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας να ζητήσουν οι τρεις αρχηγοί που δικαιούνται διερευνητική εντολή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να προχωρήσει αμέσως στη δεύτερη φάση των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να δημιουργηθεί άμεσα κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κομματικά παιχνίδια. Αν θέλουμε πράγματι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να βγει από την κρίση προς όφελος κάθε ελληνικής οικογένειας, πρέπει αύριο να έχει κυβέρνηση» είπε ο κ. Βενιζέλος και ξεκαθάρισε τι εννοεί με τον όρο κυβέρνηση συνευθύνης. «Τέτοια κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή τουλάχιστον της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Καμία σοβαρή απόφαση, καμία σοβαρή συμφωνία δεν μπορεί να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς εθνική συστράτευση».

Η προσδοκία για σύντομο σχηματισμό κυβέρνησης που θα τηρήσει το μνημόνιο και θα κρατήσει τη χώρα στο ευρώ είναι ο κοινός παρονομαστής των πρώτων αντιδράσεων πέραν των ελληνικών συνόρων στην έκβαση των εκλογών της Κυριακή.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι ανέφερε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντας το δεύτερο μνημόνιο «βάση στην οποία μπορεί να χτιστεί η ανάπτυξη» ενώ το Eurogroup υπογράμμισε την προσδοκία του για άμεσο σχημαστισμό κυβέρνησης «που θα κάνει δικό της το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί».

Το Βερολίνο, στην τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ με Σαμαρά το βράδυ της Κυριακής, υπογράμμισε τη σημασία τήρησης των δεσμεύσεων ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ νωρίτερα, αποκλείοντας αλλαγή των στόχων του μνημονίου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο χρονοδιάγραμμα.

Την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την νέα κυβέρνηση εξέφρασε και το ΔΝΤ. Ο Λεύκος Οίκος, σημειώνοντας επίσης ότι ευελπιστεί σε άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, υπογράμμισε πως «είναι προς το συμφέρον όλων μας να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη με σεβασμό της δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Η εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, τριήμερη εντολή δίνεται στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, και αν αποτύχει και αυτή, στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog