Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

FT: Το τέλμα της ελληνικής αγοράς

- Advertisement -

Ρεπορτάζ των Financial Times από την Αθήνα προσπαθεί να περιγράψει τη δεινή κατάσταση της πραγματικής οικονομίας της χώρας…
Το ρεπορτάζ επικεντρώνεται σε μια μικρή αθηναϊκή εταιρεία προμήθειας ιατρικών οργάνων, που αδυνατεί να πληρώσει τους οκτώ υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να έχει κόψει ωράρια και μισθούς.
Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία έλαβε μία παραγγελία από νοσοκομείο των Αθηνών για μηχάνημα καρδιακής παρακολούθησης, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν βαθιά ανάσα. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ωστόσο αποφάσισε να μη δεχθεί την παραγγελία. Όπως αναφέρεται, οι τράπεζες έχουν σταματήσει να δανείζουν και οι Γερμανοί προμηθευτές απαιτούν πληρωμή προκαταβολικά σε ρευστό.
Ακόμα και αν ο ίδιος μπορούσε να καλύψει το κόστος των 35 χιλιάδων ευρώ θα έπρεπε να καταβάλλει υψηλό φόρο στο κράτος εντός μηνός, χωρίς να ξέρει παράλληλα πότε θα πληρωνόταν από το νοσοκομείο.
Ο ίδιος δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα: «Η κατάσταση είναι τρομερή. Τα πάντα έχουν παγώσει. Η οικονομία είναι νεκρή. Κανείς δεν έχει να πληρώσει».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχε περιέλθει σε τέλμα, ενώ τις τελευταίες έξι εβδομάδες λόγω των εκλογών σχεδόν έχουν σταματήσει οι εμπορικές συναλλαγές. Δεν υπάρχει πλέον πίστωση από πουθενά για τις ελληνικές επιχειρήσεις (αναφέρεται η εξαίρεση της Κίνας, στην οποία στρέφονται περισσότερες ελληνικές εταιρείες προς αναζήτηση προμηθευτών).
Μέσα σε όλα αυτά το ελληνικό κράτος δεν αποπληρώνει τις οφειλές του. Υπολογίζεται ότι μέχρι τον περασμένο μήνα το κράτος όφειλε στον ιδιωτικό τομέα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τονίζεται επίσης ότι τα χρήματα από τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα εξυπηρετούν κυρίως τις υποχρεώσεις έναντι ξένων πιστωτών.
Στοιχεία από το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι τους τελευταίους 17 μήνες έχουν κλείσει 68.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ ακόμα 36 χιλιάδες αναμένεται να κλείσουν το επόμενο δωδεκάμηνο. Το επιμελητήριο εκτιμά ότι η ύφεση το τρέχον έτος θα είναι 7,8% επί του ΑΕΠ, έναντι επισήμων προβλέψεων για 6-6,5%.

*skai.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog